Beleggen: Wat is een goede strategie voor de lange termijn?

Wanneer je wilt gaan beleggen kun je ervoor kiezen om op korte termijn te speculeren en zo, net als in het casino, een gokje te wagen om te winnen of te verliezen. Wanneer je aan vermogensopbouw wilt gaan doen en dus echt wilt toewerken naar een eindkapitaal, heb je echter een strategie nodig om dat voor elkaar te krijgen. Wanneer je graag met je beleggingen je hypotheekschuld wilt aflossen, kun je beter kiezen voor een gedegen en relatief veilige strategie met een goed rendement!

Waarvoor wil ik eigenlijk gaan sparen of beleggen?

Wanneer je er niet op uit bent om een zakcentje apart te leggen om volgend jaar een auto te kopen maar bijvoorbeeld wilt werken aan een aanvulling op je pensioen of het aflossen van je schulden, zul je over een langere periode kapitaal moeten gaan opbouwen. Dat kan met sparen of met beleggen maar wanneer je kiest voor beleggen, zal je rendement over de langere termijn gemiddeld hoger zijn.

Sparen is in principe vrij veilig. Wanneer je kiest voor een langer lopend spaardeposito, weet je precies wat je aan het einde van de looptijd in handen krijgt. Je weet dat je je gespaarde geld terugkrijgt, aangevuld met een niet al te hoog extra rendement. Beleggen heeft de naam om onzekerder te zijn maar wanneer je kijkt naar de resultaten over de afgelopen decennia is beleggen lucratiever dan sparen. Maar: Je moet dan wel kiezen voor beleggen over een langere periode en de rust en het geduld hebben om de beleggingen te zien dalen en stijgen over de tijd.

Hoe weet ik of beleggen iets is voor mij?

Wanneer je tijd hebt om te beleggen en niet direct volgend jaar het geld nodig hebt, is beleggen zeker een optie om te overwegen. Beleggen over een langere periode (5, 10 of 20 jaar) levert over het algemeen veel meer rendement op dan sparen. Maar je moet er wel emotioneel tegen opgewassen zijn dat beleggingen kunnen fluctueren in de tussentijd en dus ook tijdelijk in waarde kunnen dalen.

Vraag jezelf dus af of je er emotioneel tegen zou kunnen, wanneer er tijdens die periode een moment komt dat jouw beleggingen 10% in waarde dalen. Raak je dan in paniek of heb je het vertrouwen dat de aandelen en beleggingsfondsen opnieuw zullen stijgen? En vraag je af hoe afhankelijk je bent van het eindresultaat: Wanneer je weinig rendement zou maken, zou je dan voldoende geld bijeen hebben gespaard om het geld te kunnen gebruiken waarvoor je het bestemd hebt?

Of beleggen iets is voor jou hangt af van de volgende criteria:
  • Hoe is jouw houding ten opzichte van risico?
  • Hoeveel tijd heb je om de beleggingen de kans te geven om een goed rendement op te leveren?
  • Hoe afhankelijk ben je van het eindkapitaal en hoeveel speling heb je hier ongeveer in?

Wat je in ieder geval moet weten is dat op de langere termijn sparen meestal niet de effecten van inflatie en belastingen kan compenseren, terwijl beleggen over langere termijn en op een veilige manier dat wel kan doen.

Beleggen op de lange termijn levert meestal tussen de twee en drie keer zoveel rendement op als sparen. Dat is dus aanzienlijk meer dan een gewone spaarrente.

Kijkend naar het verleden dan is het rendement voor mensen, die kozen voor beleggen bij een tijdshorizon van tien jaar de laatste vijftig jaar altijd positief geweest. Zelfs wanneer er tussentijds sprake is geweest van een dalende markt.

Het is dus slim om altijd te beleggen over een langere periode om optimaal gebruik te maken van de voordelen die beleggen biedt boven sparen.

Wat is een goede strategie om op langere termijn te beleggen?

Wanneer je veilig en dus over een langere termijn wilt beleggen is het goed om te beseffen dat de waarde van je beleggingen kan fluctueren over de tijd en dat je dus niet bij de eerste daling alles moet verkopen in een reactie van paniek. Wanneer je verstandig belegt, heb je in principe geen reden om je zorgen te maken.

Verstandig beleggen wil niet alleen zeggen beleggen over een langere termijn maar ook goed spreiden van je beleggingen. Zorg ervoor dat je je goed oriënteert en je geld verdeelt over de verschillende mogelijkheden. Zorg voor beleggingen in obligaties, in beleggingsfondsen en in aandelen. Zorg ook voor beleggingen in aandelen van verschillende bedrijven en kies er niet voor om alles in bijvoorbeeld Philips of KPN te beleggen. Zo spreidt je ook het risico over je beleggingen: Wanneer het met één aandeel tijdelijk iets slechter zou gaan, heb je daar dus maar een klein deel van je geld in belegd.

Oriënteer je goed bij verschillende aanbieders en laat je goed adviseren over wat de veilige en wat de meer risicovolle beleggingen zijn. Kies vervolgens voor:
  • Een langere periode om in te beleggen
  • Een goede mix van obligaties, beleggingsfondsen en aandelen
  • Een goede spreiding van aandelen (beleggen in meerdere bedrijven of sectoren)
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen beleggen beter dan mannenVolgens onderzoek van SNS Fundcoach (2012) kunnen vrouwen beter beleggen dan mannen, doordat ze meer winst behalen. Dit…
Beleggen - De rol van emotiesBij het beleggen, vooral voor de beginnende belegger, is het vaak moeilijk om te handelen zonder daar gebruik te maken v…

Beleggen met een laag risicoBeleggen met een laag risicoBeleggen met een laag risico lijkt een tegenstrijdigheid. Als je denkt aan aandelen en beleggingsfondsen, associeer je d…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 16-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.