Bedrijfstakanalyse

Bedrijfstakanalyse Voor de beoordeling van een bedrijkfstak is het belangrijk te weten in welke levensfase men zit. De fase waarin men verkeert is vaak bepalend voor de koers-winst-verhoudingen (k/w's), die passen bij de onderliggende bedrijven.

Levenscyclus

Levenscyclus van een bedrijfstak via een 4-fasen-model:
 1. Start-up-fase: groei is sneller dan de groei van de economie als geheel (internetsector).
 2. Expansiefase: groei is nog altijd sneller (computerindustrie, enkele groten overleven).
 3. Rijpheidsfase: gemiddelde groei, concurrentie o.b.v. prijs, cash cows, fusies en overnames, hoog dividend (automobielindustrie in VS en Europa).
 4. Teruggangsfase: groei minder snel dan economie of zelfs krimp (defensie-industrie).

Elke fase wordt gekenmerkt door veranderingen in machtsverhoudingen tussen ondernemingen:
 • horizontale concentratie: concurrentie in dezelfde schakel in bedrijfskolom verminderd; tegenovergestelde is horizontale deconcentratie.
 • verticale integratie: onderneming die in een bepaalde schakel in de bedrijfskolom actief is, wordt ook actief in een andere schakel. Kan voorwaarts en achterwaarts. Omgekeerde is verticale desintegratie.

Toelichting

Start-up-fase:

Horizontale integratie en achterwaartse verticale integratie. Na de eerste start komen er veel bedrijven die al snel moeten samengaan, waardoor het aantal afneemt. Er zijn aanloopverliezen en de winsten zijn beperkt. De betaalde k/ws zijn zeer hoog, als er al winst wordt gemaakt. In het begin vooral veel eigen vermogen, maar naarmate de winstgevendheid groeit ook meer vreemd vermogen.

Expansiefase:

Horizontale deconcentratie en verticale desintegratie. De groei trekt bedrijven aan waardoor concurrentie toeneemt Sterk groeiende winstmogelijkheden. Hoog betaalde k/ws. Grote vermogensbehoefte, waarin wordt voorzien door zowel vreemd als eigen vermogen als mengvormen (convertibles).

Rijpheidsfase:

Horizontale concentratie en voorwaartse verticale integratie. Fusies en overnames leiden tot afname van aantal bedrijven. Stabiele inkomstenstroom, maar weinig kansen op winstgroei. Afnemend betaalde k/ws. Voornamelijk intern gegenereerde cashflows.

Teruggangsfase:

Horizontale concentratie en verticale desintegratie. Het aantal bedrijven neemt verder af tot enkele overblijven. Afnemende winsten, steeds meer bedrijven lijden verlies. Laag betaalde k/ws. Slechts een geringe vermogensbehoefte.

Levenscyclus verlengen

Verlengen van de levenscyclus:
 • nieuwe toepassingen
 • vervanging
 • verlengde stagnatiefase
 • herleving cyclus
 • productvernieuwing
 • hype
© 2007 - 2024 Senger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marketingplan: Externe analyse van een bedrijfMarketingplan: Externe analyse van een bedrijfDe externe analyse is bedoeld om een beeld te krijgen van de externe omgeving van een bedrijf. Op basis hiervan worden k…
Beleggen: Analyse van het aandeelBeleggen: Analyse van het aandeelAandelenanalyse is een manier waarmee je kan bepalen wanneer en in welk aandeel je moet beleggen. Ook kan je met deze an…
SWOT-analyse en ConfrontatiematrixSWOT-analyse en ConfrontatiematrixDe SWOT-analyse is een van de meest bekende, en meest gebruikte marketinginstrumenten. Het is dan ook een zeer nuttig in…
Het VijfkrachtenmodelConcurrenten kunnen op verschillende manieren worden bekeken. De Meso-analyse is daar één van. In de meso-analyse wordt…

BedrijfsanalyseBedrijfsanalyseOm een bedrijf te kunnen beoordelen is het zaak te kijken naar het jaarrapport, met de balans en de resultatenrekening.…
Economische groei, inflatie en wisselkoersEconomische groei, inflatie en wisselkoersWat wordt verstaan onder economische groei, inflatie en wisselkoers? En wat is hun invloed op de rendementen in de beleg…
Senger (41 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.