InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Bedrijfstakanalyse

Bedrijfstakanalyse

Bedrijfstakanalyse Voor de beoordeling van een bedrijkfstak is het belangrijk te weten in welke levensfase men zit. De fase waarin men verkeert is vaak bepalend voor de koers-winst-verhoudingen (k/w's), die passen bij de onderliggende bedrijven.

Levenscyclus

Levenscyclus van een bedrijfstak via een 4-fasen-model:
 1. Start-up-fase: groei is sneller dan de groei van de economie als geheel (internetsector).
 2. Expansiefase: groei is nog altijd sneller (computerindustrie, enkele groten overleven).
 3. Rijpheidsfase: gemiddelde groei, concurrentie o.b.v. prijs, cash cows, fusies en overnames, hoog dividend (automobielindustrie in VS en Europa).
 4. Teruggangsfase: groei minder snel dan economie of zelfs krimp (defensie-industrie).

Elke fase wordt gekenmerkt door veranderingen in machtsverhoudingen tussen ondernemingen:
 • horizontale concentratie: concurrentie in dezelfde schakel in bedrijfskolom verminderd; tegenovergestelde is horizontale deconcentratie.
 • verticale integratie: onderneming die in een bepaalde schakel in de bedrijfskolom actief is, wordt ook actief in een andere schakel. Kan voorwaarts en achterwaarts. Omgekeerde is verticale desintegratie.

Toelichting

Start-up-fase:

Horizontale integratie en achterwaartse verticale integratie. Na de eerste start komen er veel bedrijven die al snel moeten samengaan, waardoor het aantal afneemt. Er zijn aanloopverliezen en de winsten zijn beperkt. De betaalde k/ws zijn zeer hoog, als er al winst wordt gemaakt. In het begin vooral veel eigen vermogen, maar naarmate de winstgevendheid groeit ook meer vreemd vermogen.

Expansiefase:

Horizontale deconcentratie en verticale desintegratie. De groei trekt bedrijven aan waardoor concurrentie toeneemt Sterk groeiende winstmogelijkheden. Hoog betaalde k/ws. Grote vermogensbehoefte, waarin wordt voorzien door zowel vreemd als eigen vermogen als mengvormen (convertibles).

Rijpheidsfase:

Horizontale concentratie en voorwaartse verticale integratie. Fusies en overnames leiden tot afname van aantal bedrijven. Stabiele inkomstenstroom, maar weinig kansen op winstgroei. Afnemend betaalde k/ws. Voornamelijk intern gegenereerde cashflows.

Teruggangsfase:

Horizontale concentratie en verticale desintegratie. Het aantal bedrijven neemt verder af tot enkele overblijven. Afnemende winsten, steeds meer bedrijven lijden verlies. Laag betaalde k/ws. Slechts een geringe vermogensbehoefte.

Levenscyclus verlengen

Verlengen van de levenscyclus:
 • nieuwe toepassingen
 • vervanging
 • verlengde stagnatiefase
 • herleving cyclus
 • productvernieuwing
 • hype
© 2007 - 2019 Senger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen: Analyse van het aandeelBeleggen: Analyse van het aandeelAandelenanalyse is een manier waarmee je kan bepalen wanneer en in welk aandeel je moet beleggen. Ook kan je met deze an…
SWOT-analyse en ConfrontatiematrixDe SWOT-analyse is een van de meest bekende, en meest gebruikte marketinginstrumenten. Het is dan ook een zeer nuttig in…
Beleggen in aandelen: koers-winstverhoudingBeleggen op basis van de koers-winstratio is één van de belangrijkste methoden om in aandelen te beleggen. We gaan er ev…
Het VijfkrachtenmodelConcurrenten kunnen op verschillende manieren worden bekeken. De Meso-analyse is daar één van. In de meso-analyse wordt…
Concurrentieanalyse makenConcurrentieanalyse makenDe externe analyse is de eerste stap van een marketingplan. Maar ook bij het bepalen van de juiste positionering is de e…

Reageer op het artikel "Bedrijfstakanalyse"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Senger
Gepubliceerd: 30-04-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Schrijf mee!