Beleggen in grond

Beleggen in grond Het beleggen in grond wordt steeds populairder. Grond is schaars in Nederland en veel investeerders hopen dat de door hun gekochte grond op termijn zal worden aangemerkt als bouwgrond. Dan kunnen ze er door de verkoop daarvan aan een aannemer fors aanbieden. Er zijn speciale bureaus die gespecialiseerd zijn in het opkopen van grond. De Autoriteit Financiële Markten heeft daar echter voor gewaarschuwd.

Beleggen in grond

Steeds meer Nederlanders zijn aan het beleggen in grond. Zijn kopen percelen landbouwgrond op en hopen deze dan na een aantal jaren met winst te verkopen wanneer de gemeente deze percelen als bouwlocatie aanwijst. Dan stijgt de grond fors in waarde en hopen zij hem met een forse winst door te verkopen aan de aannemer. Steeds meer mensen investeren in grond. Dit komt omdat grond tastbaar is en je het nooit zomaar kan kwijt raken. Ook denken zij dat de grond nooit veel in waarde zal verminderen. In Nederland is grond schaars, dus de kans dat de grond ergens in toekomst een keer als bouwgrond zal worden aangemerkt is relatief groot, verwachten zij.

Speculeren in grond

Er zijn verschillende bureaus die zich bezig houden met het opkopen van grond en de daarop volgende doorverkoop aan particulieren. Vaak delen zij een stuk land op in percelen zodat zij het aan verschillende particulieren kunnen doorverkopen. Maar door de tussenkomst van deze bureaus kan de klant wel degelijk geld verliezen als de grond nooit wordt aangemerkt als bouwgrond. Dat komt omdat deze tussenpersonen kosten maken voor onder andere bodemonderzoek, verkavelingskosten, salariskosten, maar ook een deel van de winst willen. Al deze kosten worden doorberekend aan de klant. Deze gaat er dus het schip bij in als de grond bij verkoop niet veel meer oplevert dan waar het voor gekocht is.

Waarschuwing Autoriteit Financiële Markten

Ook de Autoriteit Financiële Markten, de AFM, heeft gewaarschuwd voor deze bureaus. Veel van deze bureaus hebben namelijk geen vergunning voor het aanbieden van dit soort beleggingsproducten. Mogelijk hebben zij een vrijstelling, maar de kans is groter dat zij gewoon illegaal bezig zijn. De AFM raadt klanten aan om te controleren of deze bureaus een vergunning hebben. Zij heeft ook al verschillende bureaus aangesproken op het feit dat zij illegaal bezig zijn. Wanneer een bureau geen vergunning heeft moet zij dit duidelijk maken in al haar reclame-uitingen.

Zelf speculeren op grond

Het is ook mogelijk op zelf grond te kopen zonder tussenkomst van een bureau. U zult daarvoor wel zelf veel onderzoek moeten doen naar welke grond in de toekomst mogelijk bouwgrond kan worden. Het is belangrijk om dan goed de lokale politiek te volgen, want de gemeenteraad gaat over de wijziging van het bestemmingsplan. Zorg wel dat u er ruim van te voren bij bent, want een gemeente is ook niet gek, en zal niet lang wachten met het proberen te kopen van grond wanneer ze weten dat dit bouwgrond gaat worden. Ook moet u zich realiseren dat het een zaak van de lange adem kan worden. Het kan gaan over tientallen jaren voordat door u gekochte grond daadwerkelijk als bouwgrond wordt aangemerkt. En het laatste wat u moet hebben wanneer u zelf gaat beleggen in grond
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kavel kopen: Betaalbare eigen grond voor bouwen van een huisWanneer je een eigen huis wilt gaan bouwen, zul je toch ook een plekje moeten vinden om je droompaleis neer te zetten. H…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…

Beleggen: Duurzaam beleggenBeleggen: Duurzaam beleggenDuurzaam beleggen is een relatief nieuw fenomeen. Het gaat er om dat beleggers rekening houden met de investeringen van…
Fiscalist als beroepFiscalist als beroepAls fiscalist bespaar je je klanten veel geld. Door jouw kennis van de ingewikkelde belastingwetgeving, kan jij als fisc…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.