Rhodium: Toepassingen en beleggen

In moeilijke economische tijden is er een opmerkelijke toename van mensen die zich wenden tot investeringen in zilver en goud om hun kapitaal te beschermen tegen inflatie en mogelijke daling van de valuta. Goud en zilver zijn hiervoor erg begeerd vanwege zijn intrinsieke waarde als waardevol metaal en doordat het zijn waarde altijd behoudt. Er is echter een ander metaal dat zeldzamer is dan goud, zilver en zelfs platina. Dit is het zogenaamde Rhodium.

Achtergrond

Rhodium is een scheikundig element welke behoort tot de zilverwit overgangsmetalen. In de tabel van Mendelejev vinden we rhodium terug onder het atoomnummer 45 en heeft als chemisch symbool Rh. Rhodium is uiterst zeldzaam en komt in tegenstelling tot goud, vier keer minder voor in de aardkorst. Op de plaatsen waar rhodium voorkomt is het veelal vermengd met andere metalen zoals platina, palladium, goud en zilver. Extractie van dit element vergt een ingewikkelde industriële procedures en kost veel geld. Dit is ook de reden waarom er geen mijnen bestaan die specifiek gespecialiseerd zijn in rhodium maar wordt deze meestal ontgonnen als nevenproduct van platina en palladium. Verder is rhodium ook in beperkte hoeveelheid te vinden in nikkel- en kopererts. Momenteel wordt ongeveer 80% van de totale wereldproductie van rhodium geleverd uit Zuid-Afrika, gevolgd door Rusland.

Toepassingen

Rhodium wordt voornamelijk gebruikt in de automobielindustrie waar ongeveer 70% van de totale wereldproductie besteed wordt aan de productie van driewegkatalysatoren welke de uitstoot van uitlaatgassen van auto’s helpen verminderen. Bij deze toepassing wordt rhodium gebruikt in combinatie met platina en palladium om zo ongewenste gassen te filteren uit het uitlaatsysteem. Rhodium wordt overigens ook gebruikt als reductiekatalysator voor het afbreken van stikstofgassen.

Momenteel bestaat er nog geen alternatief voor rhodium daar noch platina, palladium of goud dezelfde functies kunen uitvoeren. Aangezien de emissienormen van voertuigen steeds strenger worden is rhodium een essentieel onderdeel van katalysatoren die voorzien zijn in alle auto’s die tegenwoordig worden verkocht op de Amerikaanse en Europese markt.

Rhodium wordt ook gebruikt in de glas- en chemische industrie. Het is een legeringselement dat zorgt voor een verhoging van de corrosiebestendigheid van platina en palladium, welke worden gebruikt in de componenten van glasovens, elektroden voor vliegtuigen, galvanisatie of elektroplating en vele andere toepassingen. Rhodium wordt ook beperkt gebruikt in de juwelensector ter behoudt van hoge kwaliteit.

Investeren in rhodium

Rhodium werd opgemerkt door contrarians (beleggers die tegen de stroom ingaan) door de enorme prijsdalingen sinds 2008. In 2008 (pre financiële crisis) piekte de prijs van rhodium nog rond de 10.000 dollar per ounce (28 gram) voor een heel korte periode. Tegenwoordig is deze zodanig gedaald tot slechts 1450 dollar per ounce (28 gram), wat een daling betreft van 90%. Deze prijsdaling is grotendeels te wijten aan de economische afname in de automobielsector en de afname van de vraag naar katalysatoren.

Vraag vs aanbod

De korte- tot middellangetermijnvooruitzichten voor Rhodium metaal zijn vrij neutraal aangezien de automobielindustrie zich terug begint te herstellen en terug in staat is om de vraag voldoende te dekken. Hoewel de langetermijnvooruitzichten veelbelovend lijken zijn er toch enkele bemerkingen over de afgelopen tien jaar.

Sinds 2008 was het aanbod van rhodium veel groter dan de vraag wat leidde tot een keldering van de prijs. Dit overaanbod werd echter gedreven door hergebruik van rhodium in katalysatoren en niet door een nieuw rhodiumaanbod afkomstig van de mijnen. In tijden van economische recessie is het minder waarschijnlijk dat automobilisten hun oude voertuigen zullen verhandelen voor nieuwe waardoor de rhodium die beschikbaar is voor hergebruik sterk zal verminderen.

Het is wel belangrijk om weten dat tussen de jaren 2004 en 2007 de prijs van rhodium door het aanbodtekort zodanig toename tot een piek van wel 10.000 doller per 100 gram. Hieruit kunnen we concluderen dat de prijs van rhodium heel elastisch is en dat een fluctuerende vraag naar dit metaal een grote impact heeft op de prijs hiervan. Er zijn bepaalde redenen waarom de vraag naar rhodium zou kunnen verhogen op middellange tot lange termijn.

 • Toenemende vraag naar nieuwe en schonere voertuigen in China en Zuidoost-Azië. Vervuiling is een groot probleem in dit deel van de wereld waardoor emissienormen omtrent voertuigen zijn aangescherpt.
 • De aardkorst bevat aanzienlijk minder rhodium in vergelijking met goud, hoewel de prijs van goud momenteel wel 19% hoger ligt dan de prijs van rhodium. De overvloed aan rhodium wordt geschat op 0,0002 ppm (parts per million) en die van goed op wel 0,0011 ppm. Dit maakt rhodium ongeveer 4,5 keer schaarser dan goud.
 • Toenemende vraag naar rhodium in glas- en chemische bedrijven. In 2011 steeg deze vraag in de glasindustrie reeds met 25% De vraag naar rhodium in de chemische industrie zal naar verwachting fors stijgen als gevolg van de uitbreiding van oxo-alcohol en azijnzuur productie in China.
 • Beperkt aanbod van Rhodium. Momenteel wordt de totale rhodiumproductie ontgint in slechts vijf mijnen. De productie van rhodium wordt volledig bepaald door de prijs. Wanneer de prijzen laag staan is het niet winstgevend om rhodium te produceren dus zal het aanbod dalen en zullen de prijzen onder druk de hoogte in gaan.

Hoe beleggen in rhodium?

Daar rhodium een exotisch metaal is zal het vrij moeilijk zijn om deze aan te kopen. Ook is de markt zeer liquide waardoor zowel kopen als verkopen van rhodium moeizamer zal verlopen dan bij andere meer conventionele metalen zoals zilver en goud. Hieronder volgen drie methoden om te investeren in rhodium:

 • Beleggen in rhodium munten en staven. Deze kunnen worden aangekocht via de Cohen Mint in de Verenigde Staten. De Cohen Mint produceert zijn eigen munten en staven in verschillende gewichten.
 • De Rhodium Deutsche Bank ETF. Deze worden verhandeld op de London Stock Exchange.
 • Investeren in de mijnbouwbedrijven die rhodium produceren. Er bestaan een vijftal bedrijven die rhodium vervaardigen en deze verhandelen op de Amerikaanse en Canadese beurzen. Zoals eerder vermeld wordt rhodium geproduceerd als nevenproduct van platina en palladium waardoor investeren in dergelijke mijnen een indirecte methode is voor rhodiumbeleggingen.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in rhodiumBeleggen in rhodiumSinds een aantal jaren hebben beleggers rhodium ontdekt om in te beleggen. Er kan goed geld mee worden verdiend. Rhodium…
Goud, wat is het?‘De koning der metalen’ wordt het wel genoemd, dit zachte, warm goudgele, glanzende materiaal, waar mensen al vele duize…
Rhodium: Het elementRhodium: Het elementRhodiumis is een van de zeldzaamste en meest kostbare edelmetalen. Het is zeer corrosievast. Het wordt gevonden in plati…

De voorkennis over het traden of beleggen in aandelenSparen wordt voor de Nederlandse burgers steeds minder aantrekkelijk. Een gevolg hiervan is een toename in het aantal be…
Geld verdienen met het handelen in CFD'sHet handelen in CFD's wordt steeds populairder onder de particuliere beleggers. Deze 'snellere' vorm van beleggen onders…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rhodium
 • http://www.quotenet.nl/Nieuws/Rhodium-is-het-nieuwe-goud-31673
 • http://periodieksysteem.com/element/rhodium
 • Foto grafiek - www.capitalinvest.gr
 • Foto staven- www.istockphoto.com
 • Foto juweel - www.jewelry.com
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.