Tips voor het investeren in horloges

Tips voor het investeren in horloges Hoogwaardige horloges zijn mooi, nuttig en soms ook een goede investering - omdat ze sterk in waarde kunnen stijgen. Toch heeft niet elk duur horloge meteen een eeuwigheidswaarde. Steeds vaker kopen mensen een hoogwaardig horloge als investering. Stel je besluit een horloge aan te schaffen als belegging, waar dien je dan op te letten?

Uurwerk als investering

Een hoogwaardig horloge kan een goede investering zijn. Het gebeurt steeds vaker dat een investeerder een exclusief horloge uitzoekt om in te investeren. Het is echter niet zo dat elk horloge automatisch in waarde stijgt. Niemand kan met zekerheid voorspellen of de waarde van een specifiek horloge in de toekomst zal stijgen. Er zijn echter wel factoren die een positieve invloed hebben op de waarde van een uurwerk.

Kies een topmerk

Wil je een horloge aanschaffen dat zijn waarde behoudt, kies dan altijd een topmerk. Om te beoordelen of een merk ook echt top is, kun je het beste de veilingresultaten van beroemde huizen als Antiquorum en Sotheby's raadplegen. Middels de websites van deze veilinghuizen kun je ook online catalogi bestellen en je gratis aanmelden om op de hoogte te blijven van aanstaande veilingen.

Over het algemeen zit je meestal goed met merken als Rolex, Zenith, Vacheron Constantin, Audemars Piguet, Jaeger-LeCoultre of Girard-Perregaux. Verder is het model van doorslaggevende betekenis. Zeldzame stukken of de eerste van een reeks zijn bijzonder gewild. Ook kleinere fabrikanten kunnen mogelijk de waarde doen stijgen. Volgens het principe van vraag en aanbod, geldt dat alles wat mensen graag willen hebben, maar moeilijk is te krijgen, stijgt in prijs. Wantrouw de aanduiding 'Limited Edition'. Van een hoogwaardig horloge worden er sowieso maar weinig gemaakt.

Voor mannen

Mannen hebben, in tegenstelling tot vrouwen, maar weinig te kiezen op het gebied van accessoires. Mannen beschouwen een hoogwaardig horloge als statussymbool. Dameshorloges leveren over het algemeen ook minder op. Het beste investeer je daarom in een herenhorloge.

Mechanisch uurwerk

Een mechanisch uurwerk is verreweg favoriet. Dit is geheel door mensenhanden gemaakt. Daar hangt een nostalgische en ambachtelijke sfeer omheen. Deze zorgt voor eeuwigheidswaarde.

Klassieke uitstraling

Kies voor een horloge met een klassieke uitstraling. Een te trendy model overleeft de tand des tijds meestal niet. Horloges met goud of platina kast zijn niet beter dan die met een stalen kast, maar wel duurder. Koop een horloge alleen als je deze zelf ook mooi vind, zelfs al koop je een horloge vanuit investeringsstandpunt.

De aanschaf

Let op waar je koopt. Schaf een horloge alleen aan bij een officieel, door de fabrikant aangestelde juwelier. Bij een veilingkoop: alleen bij gerenommeerde huizen en vraag om een bewijs van authenticiteit. Koop een gebruikt of antiek horloge alleen bij een gerenommeerd adres en vraag om de originele verpakking en papieren. Bewaar alle originele documenten en certificaten zorgvuldig. Deze kunnen van pas komen bij een eventuele verkoop.
© 2014 - 2024 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar op letten bij aankoop horlogeJe hebt een mooi horloge op het oog of je wilt graag investeren in horloges, waar moet je nou op letten? Er zijn tegenwo…
Het verschil tussen kwarts- en een automatisch horlogesHet horloge; een item wat veel mensen bezitten. Voor iedereen betekent het iets anders; een mode-item, een statussymbool…
Rolex als belegging?Rolex als belegging?Rolex is een merk waarbij we meteen denken aan de meest luxe horloges. Rolex horloges zijn duur, een 'eenvoudig model' k…

Beleggen in stripboekenBeleggen in stripboekenStripboeken worden steeds waardevoller en zijn daarom interessant als belegging. De kwaliteit van de strips maakt heel v…
Investeren in crowdfunding en op welke platformen?Crowdfunding, steeds meer bedrijven en particulieren starten een crowdfundactie om een bepaalde financiering rond te kri…
Bronnen en referenties
Arts1984 (47 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.