Beleggen in Indonesië

Beleggen in Indonesië Indonesië is een van de snelst groeiende economieën in Azië. Het is een erg aantrekkelijk optie voor beleggers. Er zijn verschillende manieren waarop iemand kan beleggen in Indonesië. Dit kan bijvoorbeeld via de beurs. Een andere mogelijkheid is om een eigen bedrijf te beginnen in de voormalige Nederlandse kolonie. Tegelijkertijd zijn er ook nadelen, zoals de hoge corruptie in de archipel. Lees er alles over in dit artikel. Indonesië is een van de opkomende economieën is Azië waarbij het zeer aantrekkelijk is om in te beleggen. De Beurs van Jakarta behaalde van 2007 tot 2012 een jaarlijks rendement van bijna twintig procent. Dat zijn de rendementen waar een belegger warm voor loopt. Er zijn verschillende redenen waarom Indonesië zo hard groeit. Met bijna een kwart miljard inwoners is Indonesië naar grote van de bevolking het vierde land ter wereld. Dat maakt het een zeer aantrekkelijke afzetmarkt voor buitenlandse en binnenlandse investeerders. De verwachting is dat de bevolking tot 2035 jaarlijks met meer dan een procent zal groeien. Verder ligt het land in een regio waar de omliggende landen allemaal minimaal zeven procent per jaar groeien. Daar profiteert India mede van.

Economie van Indonesië

De voormalige Nederlandse kolonie is bovendien rijk aan bodemschatten. Indonesië heeft veel olie in de bodem. Daarnaast is de verwachting dat er in de zeebodem nog veel onontdekte olieschatten zitten. Naast olie is het land ook rijk aan aardgas, koper en nikkel. Andere producten die veelvoudig worden geëxporteerd zijn koffie, thee, specerijen en rubber. Dit is al zo sinds de Nederlanders zijn begonnen met de uitvoer daarvan. De export maakt maar liefst 28 procent uit van het Bruto Nationaal Product (BNP) van Indonesië. De Indonesische roepie is de munteenheid van het land.

Economische groei van Indonesië

Tegelijkertijd zijn er ook risico's waardoor de groei van de economie zou kunnen afnemen. Zo is er sprake van een sluipend conflict tussen de moslims en de christelijke minderheid in de archipel. Deze laatste groep wordt steeds meer onderdrukt en dat gaat met de nodige spanningen gepaard. Een ander gevaar is de grote corruptie waardoor het land minder aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders. Er blijft namelijk veel geld aan de strijkstok hangen. Twee andere factoren die een gevaar kunnen vormen zijn de onderontwikkelde infrastructuur. Grote delen van de archipel zijn moeilijk bereikbaar en ook het binnenlandse vervoer is op veel plekken slecht geregeld. De tweede factor is het gemiddeld lage opleidingsniveau van de Indonesische bevolking. Buitenlandse investeerders die meer denkkracht nodig hebben zullen daardoor eerder uitwijken naar een land als Vietnam, India of China. Daar is een overschot aan hogeropgeleide jongeren die werk zoeken.

Beleggen in Indonesië

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in Indonesië. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld door te beleggen in het Indonesia Fund van Fidelity. Ook de Royal Bank of Scotland heeft een apart beleggingsfonds voor Indonesië. Dit fonds volgt een-op-een de prestatie van de Indonesia Index. De beurs zelf is direct lastig toegankelijk, tenzij u een bankrekening heeft bij een een Indonesische bank. Ook de Deutsche Bank biedt een zogenaamde Tracker aan die de beurs van Indonesië rechtstreeks volgt.

Een eigen bedrijf openen in Indonesië

Een andere mogelijkheid is door zelf een bedrijf te openen in Indonesië. Als u daar echt wilt gaan wonen moet u waarschijnlijk wel enige ambtenaren omkopen voor een verblijfsvergunning. U kunt er ook voor kiezen via een tussenpersoon te handelen. Dit is voor Nederlanders relatief makkelijk omdat er in Nederland veel Indonesiërs wonen. Veel van hen hebben nog familiebanden in Indonesië en veel van hen spreken de taal nog redelijk tot goed. Het is dus relatief makkelijk om hulp te zoeken wanneer u handel wilt drijven met Indonesië of daar een eigen bedrijf wil starten.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beleggen: Markt en BeursBeleggen: Markt en BeursBeleggen is het laatste decennium erg populair geworden. Steeds meer particulieren zien het als een mooie manier om wat…
Beleggen in aandelen op de beursBeleggen in aandelen op de beursSparen bij een bank levert tegenwoordig nauwelijks geld op. Omdat beleggen in aandelen wel erg veel geld kan opbrengen,…
Beleggen in VietnamBeleggen in VietnamVietnam is een van de meest stabiele economieën van Azië. Het is daardoor zeer aantrekkelijk om in te beleggen. Over de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • http://www.belegger.nl/column/2620588/stille-kracht.html
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.