Studiefinanciering: Wanneer ben ik uitwonend?

Studiefinanciering: Wanneer ben ik uitwonend? Studenten gaan graag op kamers wonen, als je uitwonend bent krijg je daarbij flink wat extra geld met je studiebeurs. Wanneer ben je echter uitwonend? Wat nou als je bij familie wilt gaan wonen, is dit legaal of illegaal? Heb je een huurcontract nodig? Heb je recht op uitwonende of thuiswonende studiefinanciering als je een kamer van je ouders huurt? Op al deze vragen zal ik uitgebreid en zo compleet mogelijk een antwoord geven. Ook geef ik een kort overzicht van de controles en consequenties van fraude. Alle antwoorden zijn op basis van de officiële website van DUO of het wetboek.

Inhoud


Definitie: 'Uitwonend'

DUO:

Als je woont op het adres waarop je bij de gemeente ingeschreven staat en dit niet het adres van (één van) je ouders is, dan heb je recht op een hogere toelage (uitwonend dus).

Wetboek:

Art. 1 lid 1 Wet studiefinanciering 2000
Thuiswonende studerende: studerende die woont op het adres van zijn ouders of van een van hen
Uitwonende studerende: studerende die niet een thuiswonende studerende is

Bij Familie Wonen

Een gunstige optie is om bij familie te gaan wonen tijdens je studie. Familie kan ervoor zorgen dat je ergens goedkoop en vertrouwd kan wonen. Vaak heb je een lage huur of soms hoef je er niets voor te betalen, puur voor je eigen onderhoud. Er zijn echter doorgaans controles van DUO, familie roept ook vaak vragen op, er kan namelijk sprake zijn van fraude. In zeldzame gevallen kunnen er huiszoekingen plaatsvinden, fraudeer dus nooit over je woonplaats.

Is het echter legaal om bij familie te wonen en uitwonende studiefinanciering te krijgen?

Ja, zolang je daar ingeschreven staat bij de gemeente en dit doorgegeven hebt aan DUO is er niets aan de hand, zolang geen van je ouders op dit adres staat ingeschreven. Het is niet perse nodig om een huurcontract te hebben, zolang je maar bij de gemeente staat ingeschreven op het desbetreffende adres.

Voorbeeld 1: Je woont bij je tante, staat daar ingeschreven en ontvangt uitwonende studiefinanciering. DUO vraagt om een controle van je gegevens. Je hebt echter geen huurcontract. In een dergelijk geval kan je vragen aan DUO om de gegevens te controleren bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Als uit vergelijking blijkt dat je niet op hetzelfde adres woont als je ouders heb je gewoon recht op studiefinanciering. Je bent dus uitwonend.

Voorbeeld 2: Je woont bij je stiefvader maar je moeder woont in hetzelfde huis. Het huis is nogal groot dus willen ze een overeenkomst met je sluiten om goedkoop een gedeelte van het huis te huren. Je zou dan praktisch op kamers wonen, dientengevolge denk je dat je aanspraak mag maken op uitwonende studiefinanciering. In een dergelijk geval heb je echter geen recht op uitwonende studiefinanciering. Zelfs al heb je een officieel huurcontract. In de wet staat namelijk dat als je vader of moeder ingeschreven staat op hetzelfde adres als waar jij woont je thuiswonend bent.

Controles en Boetes

DUO wilt fraude voorkomen door middel van administratieve controles en huiszoekingen, met boetes voor fraudeurs.

Controle uitwonenden: Als het adres waar je momenteel ingeschreven bent bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) hetzelfde is als die van een van je ouders wordt je uitwonende studiefinanciering omgezet in een thuiswonende studiefinanciering. Is het adres van je ouders niet bekend kan je een uitwonendencontrolebrief (UC-brief) opgestuurd krijgen. Deze beantwoord je met een bewijsstuk (huurcontract & huurbetaling, stageverklaring). Als je geen huurcontract hebt kan je verzoeken om een controle bij de GBA te doen.

Bij misbruik: Als blijkt dat je gewoon thuiswonend bent geweest maar wel uitwonende studiefinanciering hebt verkregen, heb je gefraudeerd. Dit kan blijken uit een huiszoeking of een controle van gegevens. Er zijn vervolgens een paar consequenties:
  • Je uitwonende studiefinanciering wordt omgezet in een thuiswonende studiefinanciering.
  • Het overschot aan verkregen studiefinanciering moet je geheel terugbetalen.
  • Je krijgt een extra boete van 50% van het totale overschot aan verkregen studiefinanciering die je in één keer moet betalen.
  • Ouders, oom, tante, oma, opa, broer, zus, nicht of neef kan een boete krijgen wegens medewerking aan fraude.
  • Bij herhaling van misbruik kan je gehele studiefinanciering ontzegd worden, daarbij komt een boete van 100% van het totale overschot aan verkregen studiefinanciering die je in één keer moet betalen

Je kan bezwaar maken door op de site van DUO het Bezwaarschrift uitwonendencontrole. in te vullen en op te sturen.
© 2012 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studiefinanciering 2021: collegegeld en collegegeldkredietStudiefinanciering 2021: collegegeld en collegegeldkredietStuderen en de studiefinanciering zijn belangrijk. Studeren moet betaalbaar zijn voor een student. Daarom is er studiefi…
Studiefinanciering 2019 en 2020Studiefinanciering 2019 en 2020Een student met recht op studiefinanciering in 2019 of 2020 moet de studiefinanciering wel eerst aanvragen bij de DUO om…
Studiefinanciering 2020-2021: de bedragenStudiefinanciering 2020-2021: de bedragenHoeveel studiefinanciering krijgt u in studiejaar 2020-2021, hoeveel studievoorschot? De studiefinanciering is in het we…
Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Ook In het studiejaar 2020 leent u voor uw studie in het hbo en wo volgens het leenstelsel met studievoorschot. Wat is d…

Samenwonen: gevolgen voor de belasting en inkomsten?Samenwonen: gevolgen voor de belasting en inkomsten?Wie gaat samenwonen moet rekening houden met het feit dat dit gevolgen kan hebben voor de belasting en voor je inkomsten…
Geen overdrachtsbelasting bij verkoop huis binnen drie jaarGeen overdrachtsbelasting bij verkoop huis binnen drie jaarSinds 1 september 2012 is er geen overdrachtsbelasting meer verschuldigd bij het doorverkopen van een huis binnen een pe…
Bronnen en referenties
  • https://www.ib-groep.nl/
Reacties

Turgoed, 16-09-2014
In verband met prive omstandigheden heb ik besloten om uit huis te gaan en wil gaan wonen bij mijn opa en oma.
Nou hoor ik van iemand dat dit niet mogelijk zou zijn, omdat mijn opa en oma huurtoeslag ontvangen en als ik daar dan ga wonen krijgen zij dat niet meer of er wordt een deel ingehouden. Het klinkt wel geloofwaardig maar ik weet nou niet of dit klopt.

Zou u me hierover kunnen informeren?

Hartstikke bedankt. Reactie infoteur, 22-09-2014
Beste Turgoed,

Hier weet ik helaas het fijne niet van. Je hebt in ieder geval wel recht op een uitwonende beurs. Je zou er daardoor voor kiezen om de huurtoeslag aan je opa en oma terug te betalen indien die daadwerkelijk in wordt gehouden. Hiervoor zou ik even naar de gemeente bellen of naar DUO.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Twente, 09-09-2014
Onze dochter is bij haar aanstaande schoonvader in huis gaan wonen waar haar vriend ook nog woont ivm spanningen thuis. Nou is het zo dat zij gedeeltelijk werkt en krijgt ook nog een studiefinanciering. Haar vriend en zijn vader werken fulltime.
Is het nou zo dat onze dochter een uitwonende beurs aan kan vragen buiten haar studiefinanciering om?
En heeft dit nog gevolgen voor de vader en haar vriend?
Ze betaalt verder geen verblijfskosten Reactie infoteur, 13-09-2014
Beste Twente,

Als ze daar staat ingeschreven krijgt ze uitwonende studiefinanciering. Dit kan gevolgen hebben voor afvalstoffenheffing e.d. maar dat moet met de huurder overlegt worden. Als het een gekocht huis is heeft het niet veel meer kosten en is het veel voordeliger om bij het huis van de schoonvader in te laten schrijven en uitwonende beurs aan te vragen. De extra kosten wegen niet op tegen de extra studefinanciering.

Ik hoop hiermee u vraag beantwoord te hebben.

Mvg,
Sven.

Christje, 02-09-2014
Onze 2 dochters studeren allebei in Nijmegen. Nu willen wij als ouders daar een appartementje kopen waar hun dan allebei in willen gaan wonen. Hebben ze dan recht op uitwonende studiefinanciering? Ouders gaan daar niet bijwonen maar betalen wel het appartement Reactie infoteur, 13-09-2014
Beste Christje,

In principe als de ouders er niet gaan wonen, hebben ze gewoon recht op uitwonende studiefinanciering. Ik zou wel voor de zekerheid even met DUO bellen.

Mvg,
Sven

Siham, 02-09-2014
Ik heb mijn eigen woning en sinds een jaar woont mij vader bij mij in. Klopt het dat ik dan thuiswonend bent volgens duo wel. Reactie infoteur, 02-09-2014
Beste Siham,

Een bizarre situatie maar inderdaad. Als een van je ouders op hetzelfde adres als jou woont heb je geen recht op een uitwonende studiebeurs.

Groet,
Sven.

Mans Bijlenga, 01-09-2014
Mijn zoon staat noodgedwongen, konden nog geen kamer vinden in Eindhoven, op de Camping, nabij Eindhoven in Veldhoven. u begrijpt dat is even duur, maar hoe kan ik hem, als dat überhaupt kan, uitwonend registreren? Kan de camping een vast adres zijn? Hoe te handelen? Vast bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 01-09-2014
Beste Mans,

Helaas is een camping geen vaste woonplaats en kan u zoon daar niet ingeschreven staan. Is er geen mogelijkheid om hem tijdelijk bij vrienden of familie in de buurt te laten wonen? Dat zou de enige uitweg zijn om toch uitwonende studiefinanciering te krijgen.

Groet,
Sven.

Anna, 31-08-2014
Hallo Sven,
onze zoon studeert in Amsterdam. Wij wonen daar niet. Is hij uitwonend, als hij in dezelfde gemeente staat ingeschreven als wij, maar op een ander adres? Dat is namelijk nu de situatie.
Alvast dank voor je reactie,
met groeten. Reactie infoteur, 01-09-2014
Hallo Anna,

Als hij op een ander adres staat ingeschreven is hij uitwonend.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Olleke, 22-08-2014
Hoi Sven,

Ik heb een zelfde soort vraag als Emmelie. Mijn vriend werkt gewoon en ik ga in september studeren. Als wij een appartementje willen huren, kan ik dan een uitwonende beurs aanvragen terwijl wij allebei op het adres ingeschreven staan? Ik wil er zelf door de weeks 2/3 keer gaan logeren en hem er verder laten wonen, maar zorgen dat we iets groters dan een kamer kunnen huren dmv mijn studiefinanciering. Stel dat ik alleen de uitwonende beurs kan krijgen als alleen ik op het adres sta ingeschreven, is het dan illegaal als hij er bijvoorbeeld 5 dagen per week is, en ik (degene die er dus officieel woont) maar 3 dagen? Als er gewoon duidelijk blijkt dat ik er daadwerkelijk wekelijks ben is er toch niks aan de hand?

alvast bedankt voor je antwoord! Reactie infoteur, 01-09-2014
Hoi Olleke,

Inderdaad, als jij kan aantonen dat je daar wekelijks vaak bent, dat je er echt woont en je staat er ingeschreven is er niets aan de hand en heb je gewoon recht op een uitwonende beurs.

Groet,
Sven.

Peter, 12-08-2014
Ik heb de volgende vraag.
Wegens een zeer gespannen situatie in mijn ouderlijk huis ben ik van plan bij mijn zus in te trekken die in de zelfde plaats woont. Ik ben van plan maandag t/m vrijdag bij mijn zus te gaan wonen en in de weekenden bij mijn ouders.
Mijn vraag is of ik hierdoor uitwonend ben en recht op uitwonende studiefinanciering.
Tweede vraag is wat geeft dit voor consequenties voor mijn zus. Zij heeft een huurwoning (geen huurtoeslag). Bijv. zal ze meer afvalstoffenheffing moeten gaan betalen. Ik zal een kleine bijdrage in de energie kosten en voeding moeten gaan betalen.
Vraag me af of het zinvol is de uitwonende studiefinanciering aan te vragen. Met name mijn zus mag hier geen nadeel van ontvangen Reactie infoteur, 01-09-2014
Beste Peter,

In principe krijg je uitwonende studiefinanciering als je je ook daadwerkelijk bij je zus in kan schrijven. Of dat gevolgen voor haar heeft ligt aan haar huurcontract. Het is zeker zinvol als het mogelijk is omdat je dan heel wat extra geld binnenkrijgt en als je daadwerkelijk bij je zus woont daar ook recht op hebt.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Asiye, 02-08-2014
Hallo sven,
Ik woon samen met mijn vriend en ik heb een dochter van een maand oud. Ik ben toen ik 15 was uithuis verplaatst en mijn voogdijschap kreeg jeugdzorg… alleen vraag ik me nu af hoe mijn studiefinanciering wordt berekend…? Word er dan gekeken naar de inkomsten van mijn vriend? Ben ik nou ook uit wonend.?
Mvg asiye Reactie infoteur, 01-09-2014
Beste Asiye,

In principe krijg je gewoon uitwonende studiefinanciering als je samenwoont.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Emmelie, 25-07-2014
Hallo,

ik wil graag bij mijn vriend intrekken en ik ga ook naar school. maar ik zou ook graag nog 2/3 dagen bij mijn ouders willen slapen. heb ik dan recht op een uitwonendebeurs of alleen inwonen?

groetjes,

Emmelie Reactie infoteur, 26-07-2014
Beste Emmelie,

Als je bij je vriend ingeschreven staat en daar ook kleren hebt liggen etc dan heb je gewoon recht op een uitwonende beurs.

Groetjes,
Sven.

Sella, 25-07-2014
Ik wil gaan samen wonen met me vriend in een chalet alleen op die park mag je niet ingeschreven staan. dan moet ik dus ingeschreven staan bij me vader of iemand anders. is dit uitwonend of inwonend?vanwege me studiefinanciering wil ik dit van te voren weten Reactie infoteur, 26-07-2014
Beste Sella,

Bij je vader ingeschreven staan is thuiswonend, ook al woon je daadwerkelijk ergens anders. Als je je bij iemand anders inschrijft dan je ouders heb je recht op uitwonende studiefinanciering. Bij een controle moet je echter kunnen bewijzen dat je ook daadwerkelijk op dat adres woont.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Monique, 21-07-2014
Hallo sven
ik heb ook een vraag bij duo werd ik niet veel wijzer. mijn dochter loopt vanaf 1 juli stage in rotterdam (wonen zelf in brabant). nu slaapt ze door de weeks bij haar oma die meer in de buurt woont en hoorde gisteren pas van deze beurs.
ze loopt 6 weken stage totaal is dus 8 aug al klaar heeft het nu nog nut op haar bij haar oma in te laten schrijven? en moet ze dan op onze adres uit geschreven worden dit is erg onduidelijk
gr Monique vosse Reactie infoteur, 22-07-2014
Hallo Monique,

Dit is niet meer echt de moeite waard als ze 8 augustus al klaar is. Voor de maand Juli is het sowieso te laat en voor augustus kan het alleen als ze dan ook daadwerkelijk daar een maand lang blijft wonen. Aangezien ze daarna echter direct teruggaat heeft het helaas niet meer veel zin.

Met vriendelijke groet, Sven.

Patrick, 20-07-2014
Dit is een heel informatief artikel, maar toch kan ik er net niet de informatie uit halen die ik nodig heb (of ik lees gewoon niet goed). Ik woon zelf in Gouda, en wil een opleiding gaan doen in Barneveld. Dat is te ver reizen voor mij, dus heb ik dichterbij een kamer gehuurd, en daar ook een contract voor afgesloten met de eigenaar. Als ik in die kamer trek eind augustus, ben ik dan uitwonend? Moet ik zelf aan de gemeente doorgeven dat ik daar woon, of is dit aan de verhuurder?

Alvast bedankt voor mogelijke reacties! Reactie infoteur, 22-07-2014
Hoi Patrick,

Als je daar een kamer huurt ben je uitwonend en heb je dus recht op een uitwonende studiefinanciering. Geef dit echter wel zelf door aan de gemeente en aan DUO!

Met vriendelijke groet,
Sven

Roos, 08-07-2014
Beste Sven,
Dankjewel voor je nuttige artikel. Ik ben momenteel uitwonend. Ik ben bij mijn tante gaan wonen die in een andere stad woont dan mijn ouders. Nu woon ik gewoon fulltime op mijn nieuwe adres, maar mijn tante is echter vaker bij haar vriend. Brengt dit mijn uitwonende studie financiering in gevaar? Of moet ik bij een controle enkel aantonen dat IK hier woon en niet persé dat mijn tante hier ook daadwerkelijk vaker is dan op een ander adres? Daarbij vroeg ik me af hoe zo'n controle gaat, het lijkt me best vervelend als zij in al mijn spullen gaan rommelen. Ik hoop dat je me antwoord kunt geven! Reactie infoteur, 11-07-2014
Hoi Roos,

Het gaat er om dat jij er woont. Je tante heeft niets met de studiefinanciering te maken en zolang ze de huur van haar eigen huis betaald mag ze zijn waar ze wilt. Bij een controle bellen ze meestal aan en kijken vervolgens of er genoeg spullen van jou in het desbetreffende huis liggen (kleren en tandenborstel, ziet het er bewoond uit etc).

Met vriendelijke groet,
Sven.

Wilmer, 16-06-2014
Ik wil met 3 vrienden een huis huren in Leeuwarden, maar op de meeste huurhuizen kunnen maar 2 personen zich inschrijven, kunnen dan de andere 2 echt geen uitwonende stufi aanvragen? Reactie infoteur, 11-07-2014
Beste Wilmer,

Helaas is het essentieel om je in te schrijven om uitwonende studiefinanciering aan te vragen.

Met vriendelijke groet,
Sven Peetoom

Martijn, 15-06-2014
Vanaf 1 juli ga ik een kamer in Nijmegen huren voor een half jaar. Deze kamer wordt aan mij onderverhuurd en 26 juni tekenen we bij de studenthuisvesting het contract hiervoor. Daarna kan ik mij pas bij de gemeente Nijmegen inschrijven. Ik begreep dat het bij duo even duurt voordat ze gegevens verwerkt hebben. Krijg ik dan wel studiefinanciering voor uitwonend voor de maand Juli, of gaat het dan pas in augustus in? Reactie infoteur, 11-07-2014
Beste Martijn,

Als je op 1 Juli al ingeschreven staat op het adres krijg je met terugwerkende kracht uitwonende studiefinanciering. Als dit echter tijdens Juli gebeurt kan het zijn dat die maand wordt overgeslagen.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Floorpinkpop (infoteur), 05-06-2014 #48
Beste Sven,
Als mijn vriend en ik niet slagen in het zoeken van een eigen kamer is het plan om te gaan samenwonen op de zolder bij ZIJN ouders. Hij krijgt dan natuurlijk thuiswonende studiefinanciering.
Maar als ik mij inschrijf in de desbetreffende gemeente (waar mijn ouders niet wonen) heb ik dan wel recht op de uitwonende studiefinanciering? Ik ben heel erg benieuwd, ik wil natuurlijk geen boete betalen!
Alvast bedankt Reactie infoteur, 06-06-2014
Beste Floor,

Als je je inschrijft bij je vriend thuis ben je uitwonend en heb je recht op een uitwonende studiebeurs.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Jel, 31-05-2014
Hallo Sven,
Ik woon al 3 jaar bij mijn tante in de woonplaats waar mijn school staat. Nou loop ik nu 18 weken stage in de woonplaats van mijn ouders, dus slaap ik hier sinds kort vaker dan waar ik in sta ingeschreven. Aangezien mijn school aardig uit de richting is van waar mijn ouders wonen overnacht ik nog wel op mijn woonadres met terugkom dagen van school. De zomervakantie verblijf ik hier niet. Ik heb gekozen om in de woonplaats van mijn ouders stage te lopen, omdat mijn vriend hier ook sinds kort een huis heeft gekocht en zodat ik uit stage kan helpen klussen. Nou willen we eind Augustus gaan samenwonen. Is het nou verstandig om me voor die enkele maanden weer tijdelijk in te schrijven bij m'n ouders, of al in het leegstaande huis? Ik betaal m'n tante wel voor de kamer en we zijn aardig wat kosten kwijt aan het huis, dus zou de uitwonende beurs wel nodig hebben. Heb je verder met samenwonen ook recht op uitwonende beurs of hangt dit weer af van de gezamenlijke inkomen?

groetjes Reactie infoteur, 02-06-2014
Wat betreft het gezamenlijke inkomen weet ik het niet zeker, daar moet je even de rekenhulp van DUO voor inschakelen maar je kan er zeker wel recht op hebben. Als je echter nog niet samenwoont kan je jezelf inschrijven op het leegstaande huis zolang je ook kan bewijzen dat je daar ook daadwerkelijk woont, al is de risico op een controle in een dergelijk geval redelijk laag.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Cherl, 30-05-2014
Best.sven
ik woon al jaren met me dochter, in de studenten huisje van mijn stiefvader. En ontvang uitwonende beurs en alleenstaande ouder beurs. Ze hebben me uitwonende beurs om gezet naar in wonend, en ik moet dat terug betalen. Ik heb ze gezegd dat ik gewoon voor dat huis betaal en ik ben daar ingeschreven. Dat is de vader van me broertje, en hij heeft een ander vrouw. Hij en me moeder gaan niet meer met elkaar. Wat kan ik doen. Reactie infoteur, 02-06-2014
De situatie is me nog niet helemaal duidelijk. Staat je moeder nog steeds ingeschreven op het studentenhuis waarin je woont? Anders heb je gewoon recht op uitwonende studiefinanciering. Je kan een brief terugsturen of een telefoongesprek aangaan waarin je opvraagt of ze hun informatie willen vernieuwen en de zaak willen herzien.

Als je echter al uitwonende studiefinanciering hebt gekregen toen je moeder daar nog wel stond ingeschreven sta je juridisch gezien vrij zwak. Is dit niet het geval dan zou je volgens de eisen van de duo gewoon uitwonende studiefinanciering mogen ontvangen omdat je niet op het adres van een van je ouders woont.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Linda, 12-05-2014
Beste Sven,
Mijn zoon staat ingeschreven bij mijn dochter. Hij heeft daar een ruimte op de zolder waar hij kan slapen. Echter hij is er zelden of nooit. Veel bij zijn vriendin of vrienden daar mijn dochter 2 kleine kinderen heeft. Nu heeft het DUO een controle uitgevoerd op het adres van mijn dochter en hun hebben geconstateerd daar hij daar niet woont. Hij staat echter ingeschreven op dat adres.
Hij heeft nu een brief van DUO gekregen dat ze voornemens zijn hem een boete tegen van 50% en terugbetaling. Bepalen zij de norm in wat voor omstandigheden iemand ergens slaapt/woont? Reactie infoteur, 02-06-2014
Helaas wel. Dat staat bij de eisen op de website. Je moet kunnen aantonen dat je voornamelijk op het adres woont waar je staat ingeschreven en waarvoor je uitwonende studiefinanciering voor ontvangt. De controles komen ook voornamelijk wanneer men bij familieleden ingeschreven staat aangezien men hiermee vaker fraude pleegt.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Nada, 10-05-2014
Mijn broertje woont bij mij. Nu heeft Duo een controle uitgevoerd, toen mijn broertje en ik niet thuis waren. Mijn broertje was bij zijn vriendin( meivakantie)en had dus ook zijn kleren meegenomen, met het gevolg dat duo niks kon vinden, alleen post van hem.
Mijn man beheerst de nederlandse taal onvoldoende en heeft getekend, voor iets wat hij niet begreep.
Ik ben bang dat ze conclusies trekken uit 1 huisbezoek.
Wat kan ik het beste doen, om het tegendeel te bewijzen? Reactie infoteur, 02-06-2014
Om eerlijk te zijn sta je op dit moment niet heel sterk volgens de wet. Wettelijk bepaald is namelijk dat je moet wonen op het adres waar je ingeschreven staat als je uitwonende studiefinanciering ontvangt. Als je een sterke argumentatie opstelt waaruit blijkt dat je broertje wel degelijk bij jou woont en daar bewijsvoering voor creëert: getuigenverslagen, foto's etcetera en een overtuigende reden geeft waarom op het moment van huiszoeking er geen enkel kledingstuk van hem daar aanwezig zou zijn kan je er tegenin gaan. Op juridisch vlak ben ik echter geen expert dus wat dat betreft kan je het beste een juridisch expert / bureau om advies vragen.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Linda, 07-05-2014
Beste Sven,
Mijn zoon staat ingeschreven bij mijn dochter. Hij heeft daar een ruimte op de zolder waar hij kan slapen. Echter hij is er zelden of nooit. Veel bij zijn vriendin of vrienden daar mijn dochter 2 kleine kinderen heeft. Nu heeft het DUO een controle uitgevoerd op het adres van mijn dochter en hun hebben geconstateerd daar hij daar niet woont. Hij staat echter ingeschreven op dat adres.
Hij heeft nu een brief van DUO gekregen dat ze voornemens zijn hem een boete tegen van 50% en terugbetaling. Bepalen zij de norm in wat voor omstandigheden iemand ergens slaapt/woont? Reactie infoteur, 02-06-2014
Helaas wel. Dat staat bij de eisen op de website. Je moet kunnen aantonen dat je voornamelijk op het adres woont waar je staat ingeschreven en waarvoor je uitwonende studiefinanciering voor ontvangt. De controles komen ook voornamelijk wanneer men bij familieleden ingeschreven staat aangezien men hiermee vaker fraude pleegt.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Pieter, 06-05-2014
Ik woonde samen met mijn moeder en haar vriend in één huis. Nu heeft mijn moeder een andere vriend, en heeft het huis verlaten. Ik woon er nog wel. Ik sta dus niet ingeschreven op het adres van mijn moeder, of dat van mijn vader. Wat mij recht geeft op een uitwonende beurs, right?
Is het dan verplicht om een huurcontract te hebben, want van de persoon waar ik nu woon hoef ik in principe geen huur te betalen. Lastige kwestie, maar kan aan de DUO zo aantonen dat ik op dat adres woon, en geen van mijn ouders daar woont. Reactie infoteur, 02-06-2014
In principe heb je dan wel recht op uitwonende studiefinanciering. Als DUO de laatste gegevens opvraagt en daar alleen het adres van de voormalige vriend van je moeder vindt dan is de uitwonende beurs jou recht volgens hun eigen eisen.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Jessie, 21-04-2014
Ik woon samen met mijn ouders en mijn oma op 1 adres. Op dit adres staat een groot huis waarin mijn ouders en ik leven en een klein huisje waarin mijn oma leeft. Mijn oma wil graag verhuizen en mijn vriend en ik willen in het kleine huisje gaan samenwonen. Echter moeten we wel 700 euro huur betalen. Als alles officieel via een huurcontract wordt afgesproken is dan mijn vriend de enige die een tegemoetkoming uitwonend krijgt en ik, die evenveel huur moet afdragen, niet? Reactie infoteur, 02-06-2014
Inderdaad. Helaas is de wet zo dat je niet uitwonende studiefinanciering krijgt op het moment dat je van je ouders huurt of over het algemeen op het adres van een van je ouders woont.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Justin, 08-04-2014
Beste Sven,

Ik ga vanaf september 2014 tot en met juli 2015 drie dagen in de week stage lopen op een bungalowpark. Betekent dit dat ik uitwonend ben en een uitwonende beurs krijg? Reactie infoteur, 02-06-2014
Meestal niet, tenzij je je kan inschrijven bij dit bungalowpark maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Jet, 04-03-2014
Mijn moeder heeft een huis geërfd (samen met haar broer) van haar moeder en nu wil ik daar gaan wonen. Mijn moeder woont zelf niet in dat huis maar het is wel haar (gedeeld) eigendom. Hoe zit dat dan met de uitwonende studiebeurs? Reactie infoteur, 02-06-2014
Dan heb je helaas geen recht op een uitwonende studiebeurs omdat het wel het adres is van je moeder, tenzij je ervoor zorgt dat het op naam van je broer kan worden gezet.

Met vriendelijke groet,
Sven.

O., 04-03-2014
Ik woon op die moment bij mijn ouders, maar wil binnenkort bij mijn oma wonen. Ik zit op sport vlakbij mijn woonplaats en wil er niet vanaf. Ik train elke maandag en woensdag en zaterdag heb ik een wedstrijd. Ik vraag me af of ze daar een probleem van kunnen maken? Reactie infoteur, 02-06-2014
Niet als je ingeschreven staat bij je oma.

Met vriendelijke groet,
Sven

Bahadir, 24-02-2014
Kan je uitwonend beurs krijgen, waar je 3 dagen in de week ivm met studie en stage uitwonend bent? Ik vraag me af waar de grens ligt, aangezien ik toch huur moet betalen voor de kamer waar ik verblijf. Reactie infoteur, 01-03-2014
Beste Bahadir,

Als het mogelijk is je op dat adres in te schrijven. In principe is dat zeker mogelijk, 3 dagen per week is praktisch ergens wonen.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Marieke, 24-02-2014
In juli ga ik trouwen. Vanaf dan ga ik ook uitwonend wonen. Ik heb een appartement gekocht en die staat vanaf 3 maart op mijn naam. Ik moet alle kosten al gaan betalen. Ik kan er alleen nog niet wonen, omdat het nog verbouwd moet worden. Kan ik me wel vanaf begin maart inschrijven op dat woonadres en een uitwonende studiebeurs aanvragen? Reactie infoteur, 01-03-2014
Beste Marieke,

Een lastige kwestie. In principe moet je kunnen aantonen dat je daadwerkelijk op dat adres woont. Als het echter zelf het huis gekocht hebt lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat de DUO dat ooit gaat controleren. Het blijft een riscio en als je het zeker wilt weten kan je de DUO zelf contacteren maar ik denk dat ze dan vaak nee zullen zeggen.

Met vriendelijke groet,
Sven

Alyssa, 18-01-2014
Beste Sven,

Mijn ouders hebben naast onze normale woning nog een andere hypotheek woning. zij staan niet daar ingeschreven maar het is wel hun eigen huis. ik word over een paar maandjes 18 en wil me dan uitschrijven van onze huidige woning en me inschrijven in hun andere woning die leeg staat. ik wil dit officieel huren van mijn ouders met een huurcontract en dergelijk
is dit mogelijk? Reactie infoteur, 01-03-2014
Beste Alyssa,

Dit is een grijs gebied, ik heb de vraag eerder gehad en durf er nog niet een vast antwoord op te geven aangezien de regels van DUO het ook niet precies verklaren. Het ligt er net aan of de definitie van adres in de wet studiefinanciering doelt op bezit of inschrijving.

Mijn intuitie zegt dat het niet mag maar voor de zekerheid kan je het best contact opnemen met de DUO zelf:
https://www.duo.nl/studiepunt/vragen/imail_vraag.asp?onderwerp=E-service%20V%20-%20Studiefinanciering

Met vriendelijke groet,
Sven

Deniz, 10-01-2014
Hallo,

Kan je je inschrijven als uitwonend, als je gaat trouwen en je een koophuis hebt? Reactie infoteur, 01-03-2014
Beste Deniz,

Dat is zeker mogelijk!

Met vriendelijke groet,
Sven.

Shawney, 06-01-2014
Hallo,

Ik ga begin maart 15 weken stage lopen op een vakantiepark in Zeeland dit voor 5 dagen in de week omdat dit voor mijn opleiding Toerisme nodig is. De overige 2 dagen ben ik dan weer thuis, zelf woon ik in Brabant.

Heb ik dit geval ook recht op een uitwonende beurs

Groet Shawney Reactie infoteur, 07-01-2014
Beste Shawney,

Ik betwijfel of je je kan inschrijven bij een vakantiepark. Vraag dit na bij je werkgever, als dit mogelijk is moet je je inschrijven bij de desbetreffende gemeente, vervolgens heb je recht op uitwonende studiefinaciering. Als dit niet mogelijk is heb je helaas geen recht op de uitwonende beurs.

Met vriendelijke groet,
Sven.

M., 04-01-2014
Hallo,

Mijn vriend heeft net een huis gekocht en graag wil ik 5 a 6 dagen in de week bij hem komen wonen. Nu hoor ik van iedereen dat ik me uitwonend kan schrijven maar dit kan toch helemaal niet aangezien ik geen huurcontract heb? Ook kan ik mij niet voorstellen dat ik me bij mijn eigen vriend kan inschrijven als uitwonend en dat dit als legaal wordt gezien.
Kunt u mij verder helpen?

Groet M Reactie infoteur, 06-01-2014
Beste M,

Als de huurbaas dat geen probleem vindt is het wel mogelijk. Je woont dan als het ware samen en moet dan ook daar worden ingeschreven. Er zijn echter ook regels aan verhuurders over hoeveel mensen er per adres mogen wonen etc. dus daarom moet je het allereerst bij de verhuurder zelf navragen.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Jon, 15-12-2013
Beste Sven,

DUO heeft op mijn kamer een huisbezoek gedaan en trof hier op dat moment mijn broer aan, welke van mij toestemming heeft om op mijn kamer te verblijven. Hij slaapt echter nooit op mijn kamer maar bij zijn vriendin die 50 meter verderop woont. Mijn broer en zijn vriendin zitten alleen vaak op mijn kamer omdat deze veel groter is dan haar kamer en een eigen keuken heeft.
Vervolgens heeft DUO naar aanleiding van dit bezoek mijn uitwonende beurs met terugwerkende kracht ingetrokken. Er zijn voor de rest geen redenen gegeven waarom ze mijn beurs met terugwerkende kracht ingetrokken hebben. Wat ik in mijn bezwaarschrift moet schrijven is mij dus ook een raadsel aangezien ik in eerste instantie al niet begrijp waarom ze dit doen.

De enige reden die ik kan bedenken is dat ik al enige tijd een vriendin heb die een paar km verderop woont en ik bijna altijd bij haar thuis verblijf als ik niet op school ben. Dit veranderd voor mij niks want ik ben natuurlijk nog steeds uitwonend maar volgens de definitie van uitwonende student die u op de site van DUO gevonden heeft zou ik misschien bij de verkeerde GBA ingeschreven staan omdat ik vaker bij mijn vriendin ben dan op mijn eigen kamer.

Weet u mogelijke redenen die DUO gehad kan hebben voor deze actie?
Zou u mij vervolg stappen kunnen aanraden of tips geven over een goed bezwaarschrift? Zal ik bijvoorbeeld bij mijn eerste bericht alles uit de kast halen en foto's getuigenverslagen en mijn OV gegevens meesturen of in eerste instantie de situatie gewoon uitleggen?

Alvast bedankt voor het lezen.
Groet,
Jon Reactie infoteur, 28-12-2013
Beste Jon,

Een poging.

Controleer allereerst waar je staat ingeschreven. Het lijkt me gek als je bij je vriendin zou zijn ingeschreven als je allereerst je eigen kamer hebt gehuurd.

''Als het adres waar je momenteel ingeschreven bent bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) hetzelfde is als die van een van je ouders wordt je uitwonende studiefinanciering omgezet in een thuiswonende studiefinanciering. '' -> je woont niet op hetzelfde adres als je ouders. Dus in principe ben je nog steeds uitwonend.

Dat je bezoek hebt, of dat er desnoods iemand bij jou logeert zou dat nooit gevolgen voor jou studiefinanciering moeten hebben als alleen jij op dat adres staat ingeschreven/huurt. Eerder voor je broer.

Ik zou verder de gegevens van je broer, je vriendin en jezelf (huurcontract o.i.d. meesturen als bewijslast). De overige (foto's en OV) zijn niet essentieel maar meer bewijslast weegt meer waardoor ze eerder overtuigd worden.

Eindig het bericht sowieso met een aandringen en dat je ervan uitgaat dat je uitwonende studiefinanciering zo snel mogelijk hersteld wordt en uiteraard de misgelopen studiefinanciering terugbetaald zal moeten worden.

Zelf ben ik verder niet heel bekend met de situatie maar het lijkt me dat je groot onrecht aangedaan is en volgens DUO's eigen voorwaarden slaat deze actie kant noch wal. Ik sta verder altijd open voor vragen, andere lezers kunnen ook wat van jou ervaringen leren.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Tije, 10-12-2013
Hallo,

Ik ga stage lopen bij een buitensport bedrijf in renesse voor drie dagen in de week, woon en slaap daar dan ook. Heb ik recht op een uitwonende studie beurs?

Mvg Tije Reactie infoteur, 14-12-2013
Beste Tije,

Als je daar ingeschreven staat wel, als je nog ingeschreven staat bij je ouders niet.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Simon, 09-12-2013
Verdere verduidelijking op de case hieronder van 08/12:
Ouders hebben een koopwoning in gemeente X en staan op dit adres ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie. Een van de ouders gaat een nieuw huurcontract aan in gemeente Y (op naam van de ouder), waar de studerende zoon gebruik van gaat maken. De maandelijkse huur wordt vooruit betaald door de ouders aan de verhuurder en de studerende zoon betaald dit bedrag 1 op 1 terug aan de ouders. De enige reden dat een van de ouders het huurcontract aangaat, is dat de zoon niet voldoet aan de inkomenseis van de verhuurder.
De studerende zoon schrijft zich uit op het adres in gemeente X en schrijft zich in op het adres van de huurwoning in de GBA van gemeente Y. De ouders blijven wonen in de koopwoning en blijven ingeschreven staan op het adres van de koopwoning in gemeente X.
Hopelijk is het hiermee duidelijk. Vraag is dus of de studerende zoon in aanmerking komt voor de uitwonende beurs. Reactie infoteur, 14-12-2013
Beste Simon,

Als de ouders ingeschreven staan in gemeente X en de zoon in gemeente Y op het desbetreffende adres ontvangt de zoon gewoon een uitwonende studiebeurs, in ieder geval volgens de informatie die DUO verstrekt. Aangezien dit een randgeval is zou ik echter voor de zekerheid contact opnemen met DUO zelf.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Jie Zhou, 08-12-2013
Ik ben van plan een appartement in Rotterdam voor mijn dochter te kopen. Aangezien het nu mogelijk is om een schenking van 100.000 euro te geven, wil ik het appartement op de naam van mijn dochter zetten. In dit geval wordt mijn dochter de eigenaar van het appartement. Volgens DUO’s definitie van “uitwonend” (niet ingeschreven staan op het adres van (1 van) je ouders) zal mijn dochter een studiebeurs als uitwonende student ontvangen. Klopt dat? Reactie infoteur, 08-12-2013
Als het op naam van uw dochter staat, inderdaad!
Zolang u zelf geen mede-eigenaar bent.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Simon, 08-12-2013
Hallo,
Ouders huren een woning voor hun studerende zoon in een andere gemeente (reden is de inkomensgrens die de verhuurder hanteert), dan waar zij zelf wonen (koopwoning) en in de GBA zijn ingeschreven. De studerende zoon schrijft zich in (GBA), in de gemeente van de huurwoning.
Heeft de studerende zoon recht op uitwonende studiefinanciering?
Bedankt voor reactie. Reactie infoteur, 08-12-2013
Beste Simon,

Uw situatie is me nog niet helemaal duidelijk. Maar als ik het goed begrijp: u staat zelf ingeschreven in de koopwoning. U huurt een andere woning waar u zoon woont en ingeschreven staat.

Aangezien de definitie van thuiswonend is dat het kind niet ingeschreven staat op hetzelfde adres als de ouder heeft de zoon in dit geval recht op uitwonende stufi.

Dat wil zeggen, indien ik het goed begrepen heb en de zoon daadwerkelijk alleen staat ingeschreven als huurder bij de huurwoning.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Eefje, 17-11-2013
Hallo,
Heb ik recht op uitwonende studiefinanciering in deze situatie:
Mijn vriend zit in Rotterdam op kamers, in een unit voor 4 personen met 1 gedeelde keuken.
Alle 4 de personen hebben een eigen kamer met een eigen voordeur en badkamer met douche en toilet. Is het mogelijk dat ik uitwonende studiefinanciering kan ontvangen, wanneer ik bij hem intrek? Is het uberhaupt mogelijk dat er twee mensen op het zelfde adres ingeschreven staan in een unit met 4 kamers? (elke kamer in de unit heeft een ander adres). Als u hier geen antwoord op heeft, aan wie adviseert u mij dit te vragen. In principe zou ik toch uitwonende studiefinanciering moeten kunnen ontvangen, omdat ik dat niet meer op hetzelfde adres als mijn ouders zou ingeschreven staan?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 20-11-2013
Beste Eefje,

Ik zou aan de verhuurder vragen of het mogelijk is om je daar bij hem in te schrijven. Als dat niet kan heb je in principe geen recht op uitwonende stufi aangezien je dan nog bij je ouders ingeschreven staat.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Marieke Berends, 13-11-2013
Duidelijk artikel, maar nog even ene vraag. Dus als ik ga trouwen en het ouderlijk huis verlaat en bij mijn vriend in ga wonen, heb ik recht als student op een uitwonende beurs?
Deze situatie mis ik in het verhaal.
Groetjes Reactie infoteur, 17-11-2013
Jazeker, dan ben je namelijk samen uitwonend. Als je samen met iemand een appartement huurt woon je niet bij je ouders.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Damian, 06-11-2013
Hallo,

Ik wil binnenkort uitwonend gaan bij mijn schoonouders. Heb ik dan recht op uitwonende stufi?

Mvg Reactie infoteur, 20-11-2013
Beste Damian-

Als je daar ingeschreven staat in principe wel, zodra je maar kan aantonen dat je daar daadwerkelijk woont.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Carla, 30-10-2013
De vriend van mijn dochter woont bij ons en gaat hiervan uit naar zijn school in Haarlem. Zijn ouders wonen elders. Kan hij een uitwonende studiefinanciering aanvragen als hij zich in onze woonplaats inschrijft? Zelf hebben wij nog een dochter die voor haar studie een uitwonende studiefinanciering krijgt. Heeft dit gevolg als wij dit zo doen? Reactie infoteur, 20-11-2013
Beste Carla.

Als hij zich bij jullie inschrijft en daadwerkelijk daar woont en u dochter daadwerkelijk ergens anders woont hebben ze beide recht op studiefinanciering.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Jowie, 28-09-2013
Dinsdag ga ik mijn huurcontract in een studentenflat tekenen en krijg dan ook mijn sleutels. Dit betekend dus de 1e van de maand, betekend dit dus dat ik geen uitwonend krijg voor de maand oktober? Op de site van duo staat namelijk dat je je uitwonendebeurs krijgt als je op de 1e van de maand uitwonend bent. Is dat het geval bij mij? Reactie infoteur, 03-10-2013
Beste Jowie

Dat lijkt me wel, anders kan je ook met terugwerkende kracht die studiefinanciering aanvragen. Neem voor de zekerheid contact op met DUO maar ik denk persoonlijk dat je er tijdens het aanvraagproces al achter komt. Je hebt in ieder geval bewijs dat je er de 1e van de maand woont!

Met vriendelijke groet,
Sven Peetoom.

Mike, 10-09-2013
Beste infoteur,

Als mijn ouders van plan zijn om een woning te kopen voor mijn zus en ik en dat wij de mede-eigenaren zijn maar wij zelf niet de grens hebben bereikt hebben van 13xxx euro bijverdiensten per jaar of zelfs geen inkomsten momenteel, komen wij dan in aanmerking tot studiefinanciering en als dat zo is, ook de uitwonende beurs?

Mvg Mike Reactie infoteur, 12-09-2013
Beste Mike,

Zover ik weet krijg je in dat geval nog steeds studiefinanciering. Echter als je mede-eigenaar bent en je ouders ook als eigenaar staan opgegeven sta je op het zelfde adres ingeschreven als die op (een van je) ouders en volgens de wet heb je dan geen recht op uitwonende studiefinanciering.

Let op dat dit wel mijn interpretatie is van de informatie door DUO is verstrekt, voor zekerheid kan je het best even contact opnemen via www.duo.nl.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Rorox (infoteur), 15-08-2013 #47
Zijn er extra kosten die een persoon moet betalen als deze vanwege een stage of studie bij vriendin/vriend of familie moet blijven? Mijn vriendin zit namelijk nu op school en krijgt studiefinanciering thuiswonend. Nu moet ze vanaf December stage gaan lopen en wilt graag dan bij mij blijven slapen omdat het dan makkelijker is om te reizen. Zijn er extra kosten die betaald moeten gaan worden?

Ik woon zelf bij mijn ouders en vind het fijn dat mijn vriendin hier blijft slapen. Nu hebben mijn ouders helemaal geen problemen mee dat ze blijft, ze hoeft dus ook geen huur of dergelijke kosten te betalen. Maar wij, vriendin en haar ouders, als zowel mijn ouders en ik willen niet voor extra kosten komen te staan van belasting of andere zaken. Dus zijn er extra kosten die moeten worden voldaan zodat mijn vriendin zonder problemen elke dag naar haar stage kan en gewoon hier bij mij kan blijven slapen.

En kan ze dan ook haar studiefinanciering veranderen in uitwonend? Als ik het goed begrijp moet mijn vriendin kunnen beweizen dat ze bij mij woont. Dat zal kunnen door inschrijven bij gemeente of stageverklaring? Mijn vriendin gaat namelijk wel weekenden naar haar ouders. Komen daarbij problemen kijken?

Alvast bedankt voor reactie. Reactie infoteur, 08-09-2013
Beste Rorox.

Wat betreft de extra kosten voor je ouders heb ik niet veel verstand, al denk ik dat het geen probleem is als je vriendin zich bij jullie inschrijft belastingtechnisch.

De uitwonende studiefinanciering zal je vriendin bij jullie krijgen mits ze ook daadwerkelijk bij jullie ingeschreven staat en niet meer bij haar ouders. Ook moet er bewijs zijn (in het onwaarschijnlijke geval van een controle) dat ze bij jullie woont (dus qua eigen spullen, eigen kast etc).

Als je vriendin langs haar ouders gaat in het weekend is dat helemaal geen probleem, dat doet bijna elke uitwonende student. Een stage-inschrijving is volgens mij niet genoeg.

Let op dat dit wel mijn interpretatie is van de informatie door DUO is verstrekt, voor zekerheid kan je het best even contact opnemen via www.duo.nl.

Met vriendelijke groet,
Sven.

Marin, 26-03-2013
Beste infoteur,

Ik woon al anderhalf jaar bij mijn vriend, heb de verhuizing tijdig bij de gemeente aangegeven en woonde hiervoor al uitwonend bij mijn ex-vriend. Maar ik keek net op DUO en merkwaardig genoeg zag ik ineens THUISwonend staan. Ik dacht dat mijn aanvullende beurs + maximale lening zo gedaald was gegaan door het hogere inkomen van mijn vriend, maar de oorzaak ligt dus bij het thuiswonend ingeschreven staan. Mijn uitgaven zijn al die tijd minimaal. Kan ik dit geld met terugwerkende kracht terugkrijgen? Is het handig om in Leeuwarden langs het DUO kantoor te gaan om alles uit te leggen? Alvast bedankt, groeten! Reactie infoteur, 08-04-2013
Beste Marin,

als u kan bewijzen dat u die gehele tijd eigenlijk bij u vriend stond ingeschreven lijkt me dat het wel mogelijk moet zijn. Aan de andere kant zouden ze kunnen beargumenteren dat u het aan DUO had door moeten geven. Het beste is altijd om even contact op te nemen, dit kan echter ook gewoon per telefoon:

De DUO Infolijn: (050) 599 77 55, op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur. Je kunt via dit nummer 24 uur per dag antwoorden krijgen op de meest gestelde vragen.

Groet. Sven.

Edward, 21-03-2013
Goedendag,

Ik woon bij mijn ouders. Krijg ik uitwonende studiefinanciering als ik bij hun ga wonen op een kamer? Mijn opa en oma wonen op een ander adres als mijn ouders. Is dit legaal en kan ik hier later niet op aangesproken worden dat ik heb gefraudeert?

Alvast bedankt voor uw reactie,

Edward Kisteman Reactie infoteur, 25-03-2013
Beste Edward,

Ik neem aan als je bedoelt bij je opa en oma wonen, als je daadwerkelijk bij hun intrekt en kan bewijzen dat je daar woont heb je recht op uitwonende studiefinaciering. Let op dat dit wel mijn interpretatie is van de informatie door DUO is verstrekt, voor zekerheid kan je het best even contact opnemen via www.duo.nl.

Koen, 15-03-2013
Mijn dochter heeft een vriend die in Friesland woont, wijzelf wonen in Zuid Holland. Zij gaat in Amsterdam naar het HBO. Zij is zeker gemiddeld 4 dagen of meer per week in Friesland, de andere dagen is zij thuis. Op dit moment is zij nog thuis ingeschreven. Zij denkt erover om zich in Friesland bij de ouders van haar vriend (die nog thuis woont) in te laten schrijven omdat ze toch meer daar is dan thuis. Heeft ze dan recht op een uitwonende beurs? Zo niet, is er een harde grens te geven wanneer dat wel het geval zal zijn? Reactie infoteur, 17-03-2013
Als u dochter zich daar inschrijft heeft ze recht op studiefinanciering aangezien ze uitwonend is. Indien er een controle plaatsvindt moet wel duidelijk zijn dat zij er vaak is (haar eigen kleding e.d.). 4 dagen per week is de meerderheid van de tijd dus wanneer ze zich daar inschrijft is, volgens de eisen van duo, ze daar gewoon uitwonende.

P.S. Houdt er rekening mee dat dit mijn interpretatie is van de feiten die op de website van duo staan. Neem bij twijfel gewoon contact op met DUO en leg u situatie uit.

Sveneras (70 artikelen)
Laatste update: 28-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.