Boekhouding: boekhouden voor zzp'ers
ZZP'ers lopen vaak tegen het probleem aan dat ze zelf hun boekhouding moeten doen wanneer ze nu eenmaal een Zelfstandige Zonder Personeel worden. Er zijn verschillende manieren om daar mee om te gaan. Zo is het mogelijk te boekhouden via Excel, maar er zijn ook verschillende goede boekhoudprogramma's die zich speciaal richten op ZZP'ers. Ook is het mogelijk een boekhoudcursus te volgen of dat uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Lees er alles over in dit artikel.
Veel ZZP’ers moeten zelf zorg dragen voor hun boekhouding. ZZP’er staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Dat is iemand die dus niet bij een bedrijf in dienst is, maar zich bijvoorbeeld wel laat inhuren door een bedrijf. Een ZZP’er is als het ware zijn eigen bedrijf. Dat betekent dat hij of zij ook zelf moet zorgen voor de boekhouding. Dat is bijvoorbeeld nodig voor de belastingdienst, maar ook om te zien of iemand zelf winst maakt voor het bedrijf. Er zijn verschillende manieren om die boekhouding bij te houden. Het hangt ook af van de ingewikkeldheid van het bedrijf. Soms zijn de geldstromen vrij duidelijk en is het makkelijk in kaart te brengen. Des te groter de geldstromen des te ingewikkelder het wordt om te boekhouden. Niet iedereen heeft evenveel ervaring met boekhouden. Daarom is het belangrijk een goed boekhoudsysteem te hebben of het goed uit te besteden.
Boekhouden via Excel voor ZZP'ers
Er zijn verschillende manieren om te boekhouden. De eerste mogelijkheid is om dit in Excel te doen. Dit is vooral handig voor ZZP’ers die net beginnen en nog geen hele grote geldstromen heeft. Op de meeste computers staat standaard Excel. En anders is het ook mogelijk om dit bijvoorbeeld gratis online via Google Docs te doen. Wie een beetje handig is kan zelf een boekhoudprogramma ontwerpen met Excel. Er zijn echter ook standaard boekhoudprogramma’s van Excel. Deze zijn te koop of standaard te downloaden via het internet.
Boekhoudprogramma's voor ZZP'ers
Daarnaast zijn er ook speciale boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers te koop. Meestal kan dat ook via het internet. Deze richten zich speciaal op ZZP’ers en zijn in de meeste gevallen erg gebruikersvriendelijk. Een veelgebruikt programma is ZZP Informer Boekhouden Plus. Dit is het meest gebruikte all-in pakket. Het is mogelijk om het aan telebankieren te koppelen. Ook kunt u bankafschriften invoeren in het systeem. In het programma kunt u 10 verschillende administraties naast elkaar houden. Andere veelgebruikte programma’s zijn Acumulus, Mamut en Exaxt Online. Deze programma’s verschillen qua inhoud niet heel veel van elkaar. Dat komt omdat elke boekhouding wel min of meer dezelfde ingrediënten kent.
Boekhouding uitbesteden voor ZZP'ers
Een andere mogelijkheid die zzp’ers hebben is om hun boekhouding uit te besteden. Het voordeel daarvan is dat het u zelf veel werk kan schelen en dat u zeker weet dat het goed wordt gedaan. U moet het dan wel bij een officiële boekhouder laten doen. Het laten doen door accountant is alleen nuttig als uw bedrijf wat groter is of als het gaat om ingewikkelde geldstromen. Anders bent u onnodig duur uit. De boekhouder kan ook de belastingaangifte voor u doen. Zorg er dan wel voor dat u alle facturen en bonnetjes goed bewaard.
Cursus boekhouden voor ZZP'ers
Een laatste mogelijkheid die u heeft is om zelf een cursus te gaan volgen. Er zijn tal van cursussen in boekhouden. Er zijn cursussen voor beginners en cursussen voor gevorderden. U moet er wel even wat moeite voor doen, maar het voordeel is uiteindelijk dat u wel zelf uw boekhouding kan doen en uzelf op die manier veel moeite en/of kosten bespaard.