Incasso terug laten boeken

Incasso terug laten boeken Automatische incasso’s vanaf uw bankrekening kunt u vanaf 1 november 2009 binnen 56 dagen terug laten boeken, tot die tijd moet het binnen 30 dagen. De NVB heeft dit doorgevoerd om consumenten langer de tijd te geven om incasso’s terug te laten boeken. De meeste maandelijks te betalen bedragen worden afgeschreven middels een automatische incasso. Dit heeft als voordeel dat u er geen omkijken naar hebt, en u kunt het niet vergeten. Vaak is het automatisch laten incasseren ook goedkoper dan het betalen via een acceptgiro. De te incasseren instelling hoeft namelijk geen kosten te maken om een acceptgiro te sturen, en ze incasseren het bedrag eerder doordat ze zelf het moment kunnen kiezen om te incasseren. Het grote nadeel van automatische incasso is dat het overzicht vaak ontbreekt. De bedragen worden afgeschreven zonder dat de rekeninghouder er per keer opdracht toe geeft. Ook worden er vaak onterecht bedragen geïncasseerd. Incasso’s waren binnen 30 dagen terug te boeken, maar de termijn is nu 56 dagen geworden.

Wat is een automatische incasso?

Een incasso is een eenvoudige manier om te betalen. Met een machtiging tot incasso geeft u een bedrijf of instelling toestemming om een bedrag van uw rekening af te schrijven. Het kan gaan om een eenmalige betaling of een doorlopende (maandelijkse) betaling. De meest voorkomende automatische incasso’s zijn de doorlopende machtiging en de eenmalige machtiging.

Terugboeken van een automatische incasso

Er zijn verschillende soorten van incasso waarbij de regelingen voor het terugboeken ook verschillen. Terugboeken is namelijk niet in alle gevallen mogelijk. Vaak worden goederen gekocht door een eenmalige machtiging af te geven om het verschuldigde bedrag te incasseren. Indien dit bedrag terug te boeken zou zijn, zou de verkoper alsnog de betaling voor het geleverde goederen of diensten mislopen. De incasso’s zijn als volgt in te delen:
  1. eenmalige incasso
  2. eenmalige actie incasso
  3. doorlopende incasso algemeen
  4. doorlopende incasso kansspelen

Terugboeken eenmalige incasso

Reguliere eenmalige machtigingen tot incasso kunnen beperkt worden teruggeboekt. Binnen vijf dagen na incasso kan het bedrag worden teruggeboekt, daarna niet meer. Deze zouden er namelijk toe kunnen leiden dat een rechtmatige betaling teruggetrokken gaat worden ondanks dar de ontvanger van het geld wel goederen of diensten heeft geleverd. Een eenmalige actie incasso heeft meestal te maken met giften die overgemaakt moeten worden naar goede doelen in het kader van een grote inzamelingsactie. Deze bedragen kunnen teruggeboekt worden via uw eigen bank. Mocht een incasso onrechtmatig uitgevoerd zijn (zonder machtiging) dan kan het bedrag binnen één jaar worden teruggevorderd.

Terugboeken van doorlopende incasso

Op een incasso die valt onder een doorlopend incasso algemeen hebt u het recht om binnen 30 kalenderdagen (vanaf 1 november 2009 wordt dat 56 dagen) het geïncasseerde bedrag terug te laten boeken (=stornorecht genoemd). Het doorlopende incasso voor kansspelen kent een terugboektermijn van vijf werkdagen. Dit om te voorkomen dat deelnemers indien ze niets gewonnen hebben het bedrag terug laten boeken. Loterijen zullen er ook voor zorgen dat ze ruim vijf dagen vóór de trekking het verschuldigde bedrag geïncasseerd hebben.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laat een onjuiste incasso terugboekenLaat een onjuiste incasso terugboekenEen automatische incasso en machtiging kunnen voordelen hebben bij de maandelijkse betaling van de huur of een lidmaatsc…
Terugboeken incasso voor verschillende soorten incasso'sTerugboeken incasso voor verschillende soorten incasso'sWist je dat er in Nederland wel vijf verschillende typen incasso's bestaan? Allemaal hebben ze hun eigen regels voor wat…
Uit de schulden: automatische incasso’s stoppenVeel problematische schulden ontstaan doordat er geen overzicht is over wat er aan inkomen binnen komt, en wat er maande…
Kinderen geld laten beheren van de oudersVeel ouderen hebben moeite om overzicht te houden op de inkomsten en uitgaven. Ouderen die rond moeten komen van een AOW…
Bronnen en referenties
  • Postbus51 en dnb
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.