Verschil resultatenbegroting en liquiditeitsbegroting

Verschil resultatenbegroting en liquiditeitsbegroting Het verschil tussen een resultatenbegroting en een liquiditeitsbegroting is niet altijd even duidelijk. Wat voor soort bedragen horen er op de resultatenbegroting en wat voor soort bedragen horen er op de liquiditeitsbegroting? Wat is het verschil tussen ontvangsten, opbrengsten, kosten en uitgaven?

Begrippen

Om het verschil waar te nemen tussen een resultatenbegroting en een liquiditeitsbegroting is het belangrijk om het verschil te weten tussen de volgende begrippen.

Opbrengsten en ontvangsten

Opbrengsten zijn bedragen die worden verdiend op een moment. De verkoop wordt besloten maar het is niet noodzakelijk dat er al wordt betaald. Als er een product wordt verkocht in 2013 is het voor dat jaar een opbrengst.

Ontvangsten zijn bedragen die op een bepaald moment worden ontvangen. Als het product dat in 2013 is verkocht pas in 2014 wordt betaald, geldt dit als een ontvangst in 2014.

Een bedrag kan ook een opbrengst en een ontvangst tegelijk zijn. Mocht het product in 2013 worden verkocht én betaald is dit in 2013 zowel een opbrengst als een ontvangst.

Kosten en uitgaven

Kosten zijn bedragen die van het vermogen afgaan. Het is echter niet noodzakelijk dat er daadwerkelijk een bedrag wordt betaald. Als een auto door de jaren heen minder waard wordt (afschrijving) zijn dit kosten terwijl er geen bedrag wordt betaald.

Uitgaven zijn bedragen die daadwerkelijk van de rekening af gaan. Uitgaven hoeven niet per se kosten te zijn. Als een lening wordt afgelost wordt men niet armer want de lening daalt en het banksaldo daalt. Het kost dus niets maar men geeft wel een bedrag uit. Dit is dus geen kost maar wel een uitgave.

Een bedrag kan ook een kost en een uitgave tegelijk zijn. Als er salaris voor 2013 wordt betaald in 2013 is dit een kost én een uitgave. Het kost geld en er wordt een betaling gedaan.

Verschil resultatenbegroting en liquiditeitsbegroting

Het verschil is dat op een resultatenbegroting de kosten en de opbrengsten staan en op de liquiditeitsbegroting de ontvangsten en de uitgaven. Op de resultatenbegroting komt dan het resultaat te staan (alle opbrengsten alle kosten) terwijl op de liquiditeitsbegroting het saldo op de rekening wordt weergegeven (alle inkomsten op de rekening alle uitgaven op de rekening).

Voorbeeld opbrengsten of ontvangsten

Men verkoopt in 2012 een product voor 1.000 euro. Dit product wordt in 2013 betaald.

Opbrengst

Het product wordt in 2012 verkocht. In 2012 is er dus een opbrengst van 1.000 euro. Het bedrag op de resultatenrekening is 1.000 euro in 2012 en 0 euro in 2013.

Ontvangst

In 2013 ontvangt men 1.000. In 2012 is de ontvangst 0 euro. Op de liquiditeitsbegroting staat dus in 2013 de 1.000 euro en in 2012 niks.

Voorbeeld kosten of uitgaven

Men koopt een auto voor 10.000 euro. Deze auto wordt in 10 jaar afgeschreven. Elk jaar kost de auto 5.000 euro aan benzine. De volgende bedragen zijn van toepassing: aankoop auto, afschrijving en benzine.

Aankoop auto

De aankoop van de auto is een uitgave maar geen kost. Het kost niets omdat er 10.000 van de bankrekening af gaat (uitgave) en tegelijk komt er 10.000 bij aan bezit (de auto). Men geeft dus geld uit terwijl het niets kost. Deze post komt dus op de liquiditeitsbegroting.

Afschrijving auto

Elk jaar wordt er 1.000 euro afgeschreven op de auto. De auto wordt hierdoor elk jaar 1.000 euro minder waard. Dit zijn kosten omdat het bezit minder wordt. Men geeft echter geen geldbedrag uit (er gaat niets van de bankrekening af). De afschrijving is dus een kost maar geen uitgave en komt op de resultatenbegroting.

Benzine auto

Elk jaar verbruikt de auto voor 5.000 euro aan benzine. Dit kost geld (de benzine gaat op) en daarnaast wordt dit bedrag elke keer bij de pomp direct betaald (uitgave). Het bedrag voor de benzine is dus zowel een kost als een uitgave. Het bedrag voor de benzine komt op zowel de resultatenbegroting als de liquiditeitsbegroting.
© 2014 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Posten op een resultatenbegroting en liquiditeitsbegrotingBij het maken van een resultatenbegroting of liquiditeitsbegroting is het belangrijk om het verschil tussen kosten en ui…
Winst-en-verliesrekeningWinst-en-verliesrekeningEen winst-en-verliesrekening geeft een goed overzicht van de kosten en opbrengsten die een onderneming maakt. Wat is een…
Wat is een liquiditeitsbegroting?Wat is een liquiditeitsbegroting?Een liquiditeitsbegroting is van groot belang om goed inzicht te krijgen in de cashflow van een organisatie. Op periodie…
Omzet, afzet & winst berekenenOmzet, afzet & winst berekenenDit artikel geeft de formules weer voor het berekenen van omzet, afzet en winst. De omzet wordt berekend door de prijs (…

Opdrachtaanvaarding door een accountantEen accountant controleert in de meeste gevallen de boekhouding van een onderneming. Voor een accountant een opdracht ac…
Soorten kosten van een organisatieSoorten kosten van een organisatieWanneer je een organisatie opricht is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn die gemaakt worden. Echter kunnen de…
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Administratie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.