Tips voor een schuldenvrij leven

Tips voor een schuldenvrij leven Tegenwoordig hebben steeds meer mensen schulden. Het wordt je redelijk makkelijk gemaakt om je in de rode cijfers te steken. Een schuld maken is zo gedaan, maar het aflossen is een ander verhaal. Dit kan een slopende zaak worden en je tevens heel wat slapeloze nachten bezorgen, vooral als de schuld zich opstapelt en je op een gegeven moment de eindjes aan elkaar moet knopen om nog af te kunnen betalen.

Wat voor soorten schulden zijn er?

Je kunt verschillende soorten schulden hebben, waaronder schulden bij de bank, bij postorderbedrijven, bij financieringsmaatschappijen als Frisia financieringen, en bijvoorbeeld bij creditcard maatschappijen.
Voorbeelden van schulden zijn:

  • Een doorlopend krediet: je krijgt een bestedingslimiet van bijvoorbeeld 5000 euro. Je kunt bedragen aflossen, maar ook weer opnemen.
  • Rood staan: dit is lenen in de vorm van een negatief saldo op je betaalrekening. Het is tevens een zeer dure vorm van lenen.
  • Creditcard: er zijn verschillende soorten creditcards, je hebt bijvoorbeeld Mastercard of Visa, maar bij de meeste banken kun je ook een creditcard aanvragen. Wat je koopt met je creditcard wordt aan het eind van de maand van je rekening afgeschreven, of je moet het bedrag in termijnen terugbetalen, met een fikse rente.
  • Kopen op krediet: deze vorm van lenen is vaak mogelijk bij postorderbedrijven, zoals Wehkamp en Neckermann. Je koopt producten die je pas later hoeft te betalen, of die je in termijnen afbetaalt. Ook bij deze vorm van lenen betaal je veel rente. Er zijn postorderbedrijven die ook de mogelijkheid bieden om geld te lenen. Je leent een bedrag, bijvoorbeeld 5000 euro, en betaalt dit in termijnen terug.
  • Financieringsmaatschappijen als Frisia bieden de mogelijkheid om grote bedragen te lenen, voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of een boot. Ook kun je bestaande leningen hiernaartoe laten oversluiten.

Alle bovengenoemde vormen van lenen worden getoetst en geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat mensen diep in de schulden raken door leningen aan te gaan die ze niet kunnen betalen. Wanneer je al je leningen hebt afgelost, blijft je registratie nog vijf jaar bij het BKR staan. Ook klantenkaarten (die vergelijkbaar zijn met creditcards) bij bepaalde winkels kunnen geregistreerd worden bij het BKR, daarom is het zaak om hier goed op te letten. Want wanneer je geregistreerd staat bij het BKR kan het moeilijker worden om bijvoorbeeld een hypotheek op je huis te krijgen. Niet alle schulden die je hebt worden geregistreerd bij het BKR. Je studieschuld bijvoorbeeld. wordt niet geregistreerd.

Hoe kom je van je schulden af?

In sommige situaties is het maken van schulden onvermijdelijk (of lijkt dit zo), maar een schuldenvrij leven is in vele opzichten beter dan een leven met schulden. Wanneer je eenmaal schulden hebt kan het zijn dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Je gaat meer lenen bij andere instanties om je andere schuld af te betalen; kortom je vult het ene gat met het andere. Tevens is de rente die je betaalt over de meeste schulden astronomisch hoog. Wanneer je bijvoorbeeld een product op afbetaling koopt bij een postorderbedrijf, ben je uiteindelijk vele malen duurder uit dan wanneer je het product in een keer zou hebben betaald bij aanschaf. Het hebben van schulden hoeft geen verdere problemen met zich mee te brengen. Wanneer je netjes elke maand je aflossingen betaalt en dit op tijd doet, zul je geen last krijgen van incassobureaus of deurwaarders. Maar je bent nog steeds elke maand een hoop geld kwijt aan aflossing en rente, geld dat je anders zou kunnen uitgeven aan bijvoorbeeld een vakantie. Als je een schuld hebt, of misschien meerdere, waar je graag vanaf wilt, heb je misschien wat aan onderstaande tips.

  • Zie je financiele situatie onder ogen. Veel mensen die schulden hebben willen er zo min mogelijk mee geconfronteerd worden. Toch is de eerste stap bij het aflossen van je schulden om je financiele situatie eens onder de loep te leggen. Hoe kan het dat je schulden hebt? Hoe groot is je schuld precies? Wanneer je dit duidelijk voor jezelf hebt, kun je er wat aan gaan doen.
  • Zet je inkomsten en uitgaven tegenover elkaar. Wat komt er aan geld binnen en wat geef je uit? Kun je bezuinigen op je uitgaven? Koop je bijvoorbeeld altijd boodschappen van het A-merk bij een dure supermarkt, kun je misschien overgaan op de huismerken of naar een discounter gaan. Heb je dat dure tijdschriftenabbonnement nog wel nodig, of dat lidmaatschap van de sportschool waar je eigenlijk nooit komt? Wanneer je geen manieren ziet om te bezuinigen op je uitgaven, moet je misschien bedenken hoe je je inkomsten kunt verhogen, door bijvoorbeeld (tijdelijk) een baantje erbij te nemen.
  • Vertel het aan mensen in je omgeving. Op het hebben van schulden rust nog altijd een taboe. Veel mensen praten er liever niet over, omdat ze zich er voor schamen en er zelf liever niet mee geconfronteerd willen worden. Toch kan het helpen om er met mensen over te praten. Als je het aan goede vrienden vertelt, kunnen ze er rekening mee houden en wellicht begrip tonen voor je situatie. Ze snappen dan dat je op een avondje uit alleen een colaatje voor jezelf koopt, in plaats van drie rondjes te geven in de kroeg. Misschien hebben ze zelfs nog goede tips voor je!
  • Denk positief. Laat niet je hele leven beïnvloeden door je schuld. Het is heel vervelend om schulden te hebben, maar er zijn ergere dingen. Uiteindelijk gaat het om geld. Het is ook niet zo dat je geen leuke dingen meer kan doen als je bezig bent met het aflossen van je schulden, je zult alleen creatiever moeten zijn. Er zijn ook leuke dingen die geen of weinig geld kosten, denk aan een wandeling in het bos, of een avondje film kijken met vrienden. Ga naar de bibliotheek in plaats van boeken te kopen, kijk thuis een filmpje in plaats van in de bioscoop, enzovoort.
  • Wees creatief. Zoals hierboven gezegd is creativiteit belangrijk als je bezig bent met het aflossen van je schulden. Dit heeft niet alleen betrekking op het anders invullen van je dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen en leuke dingen ondernemen, maar ook op manieren om geld bij elkaar te krijgen om je schuld mee af te lossen. Hou bijvoorbeeld een kleine veiling bij je thuis, waar je je overbodige spulletjes verkoopt. Kijk om je heen en zie wat je kan missen van je spullen. Ook internet biedt deze mogelijkheid, denk aan sites als ebay en Marktplaats. Elk klein beetje extra geld helpt bij het aflossen van je schuld.
  • Wanneer je geld ontvangt, maak dan gelijk je vaste lasten over en betaal je aflossingen. Hiermee voorkom je dat je geld opgaat aan anderen dingen en je uiteindelijk geen geld meer overhoudt om de rekeningen mee te betalen.
  • Hou bij hoeveel schuld je al afgelost hebt. Maak bijvoorbeeld een grafiekje in Excel om alles in bij te houden. De dalende lijn van de grafiek werkt motiverend en helpt je om door te gaan met het aflossen van je schulden.

Wanneer je je schuld hebt afgelost, zeg de betreffende lening dan gelijk op. Wanneer je niet meer roodstaat op je betaalrekening, laat de bank dan de mogelijkheid tot roodstaan blokkeren. Zo voorkom je dat je opnieuw de fout in gaat, en tevens sta je dan minder lang geregistreerd bij het BKR in Tiel. Zoals gezegd blijft deze registratie gewoon staan, ook al heb je afgelost. Daarom is het dus zaak om de lening ook op te zeggen, zodat deze na vijf jaar niet meer zichtbaar is in je BKR registratie.
© 2009 - 2025 Rosan86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…
Schulden aflossen? Zeven tips om jou te helpenSchulden aflossen? Zeven tips om jou te helpenHet aflossen van schulden is voor veel mensen een dagelijks probleem. Zij gaan er vanuit dat zij hun hele leven blijven…
Schulden aflossen met een lening: Hoe doe je dat?Wanneer je schulden hebt, die je wilt afbetalen, kan het zinvol zijn om dat te doen door het afsluiten van een nieuwe le…
Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Geldproblemen? Schulden aflossen doe je zo!Iedereen kan uit de geldproblemen komen. Schulden aflossen is voor steeds meer mensen een dagelijks probleem. Zit jij in…
Rosan86 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 21-04-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.