Met edelmetalen beschermen tegen inflatie

Met edelmetalen beschermen tegen inflatie Vreest u ook het verval van de Europese Monetaire Unie en het feit dat u voor uw euro’s steeds minder krijgt. Of dat de inflatie uw spaargeld zal opeten en u gedwongen wordt om uw levensstijl te beperken? Lees dan verder en leer hoe u aan dat doemscenario kunt ontsnappen.

Edelmetalen als bescherming tegen inflatie

Edelmetalen lenen zich uitstekend om bepaalde waarden veilig te stellen indien papiergeld als betaalmiddel steeds meer aan koopkracht verliest en er dus sprake is van inflatie. Enige geldontwaarding is eigenlijk een normale zaak en tot op zekere hoogte ook in orde, zolang er maar geen sprake is van zeer hoge en snel stijgende inflatie (hyperinflatie in extreme gevallen). Dié inflatie zorgt ervoor dat uw geld elke dag een beetje aan waarde verliest. Dat u voor een euro vandaag meer dan morgen, maar minder dan gisteren krijgt. Geen prettige gedachte, tóch?

Wat kunt u doen tegen waardevermindering van de euro

Hoe kunt u iets doen tegen die waardevermindering? Wel, het goede nieuws is dát u er iets tegen kunt doen! Naast geldmarktrekeningen lenen zich zogenaamde edelmetalen bij uitstek als "veilige haven". Deze edelmetalen zijn op grond van hun schaarste waardevoller dan andere, minder zeldzame, (basis)metalen. En belangrijk, u kunt ze dus niet net als papiergeld zomaar even gemakkelijk bijdrukken!

Tegenwoordig hoeft men zich gelukkig niet meer met een pikhouweel en zeef in een rivierbedding op te stellen om naar goud te zoeken. Met enkele muisklikken kunt u inflatie en andere doemscenario’s al de baas blijven! Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen bij het kopen van edelmetalen.

Welk edelmetaal moet u kopen? Zilver, goud, palladium, platina...?

Dat hangt er vooral van af hoeveel geld u veilig wilt stellen. Zilver geldt vanwege de relatief lage prijs als het "goud van de kleine man", goud en palladium zijn al aanmerkelijk duurder en platina is het duurst. Maar bedenk ook: hoe goedkoper de prijs per eenheid, hoe meer metaal u kan krijgen voor uw geld, wat meteen leidt tot de volgende vraag.

Waar bewaar ik mijn edelmetaal?

U kunt een kluisje bij de bank huren of het in uw huis opslaan. Houd hier echter rekening met het aspect verzekering. Kluisjes bij de bank zijn doorgaans verzekerd maar informeer u bij uw verzekeringsmaatschappij hoe het zit bij brand of inbraak bij u thuis!

Waar kan ik edelmetalen kopen?

Zilver of goud kan men niet alleen bij banken kopen. Vaak bieden ook juweliers edelmetalen voor beleggingsdoeleinden aan en u moet de prijzen absoluut vergelijken! De aankoop bij een bank kan op het eerste gezicht veiliger lijken, maar vergeet niet dat u uw kostbare bezit in voorkomend geval ook naar huis moet transporteren wat afhankelijk van de hoeveelheid en de waarde aanmerkelijke problemen en risico´s met zich mee kan brengen! In dit verband is aankoop op het internet aanbevolen omdat het waardetransport dan verzekerd is en handige levering thuis plaatsvindt.

Waar kan ik edelmetaal weer verkopen en waar moet ik op letten?

U kunt uw edelmetalen op elk gewenst moment weer verkopen bij banken of handelaren in edelmetaal. Maar bedenk wel dat er een verschil is tussen de aan- en verkoopprijs! Dat prijsverschil is de winstmarge van de handelaar.

Baren of munten?

Ook dat is op de eerste plaats een kwestie van de waarde en de opslag. Een paar honderd of duizend munten nemen aanzienlijk meer ruimte in beslag dan handige baren met eenzelfde waarde. Maar voor baren moet men normaliter meer investeren dan voor munten.

Maar een beperkte hoeveelheid in munten aanhouden is zeker aan te bevelen: komt het echt weer tot een financiële crisis met enorme inflatie, dan kunt u met munten gemakkelijker aan goederen komen. Vanwege het wisselgeld is het kopen van een brood met een kilo goud wat minder geschikt.

Een positie in edelmetalen laat zich ook geleidelijk opbouwen

Wie zijn spaargeld tegen inflatie wil beschermen, zou in ieder geval een gedeelte van zijn vermogen in edelmetalen moeten beleggen. Vermogensbeheerders adviseren hun klanten daarom om een mix van edelmetalen in hun depot op te nemen. Met munten of kleine baren kan men ook geleidelijk een positie in edelmetalen opbouwen, zonder meteen een heel fortuin te investeren.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in edelmetaal palladiumBeleggen in edelmetaal palladiumPalladium is een edelmetaal waarvan bekend is dat het straks onbetaalbaar wordt, maar waarvan men niet weet wanneer dat…
Beleggen in grondstoffen in 2020/'21Beleggen in grondstoffen in 2020/'21Beleggen in grondstoffen in 2022? Denk dan aan de bitcoin (BTC), ArcelorMittal, AMG, de handel in edelmetalen zoals goud…
Consuminderen: minder geld uitgevenConsuminderen: minder geld uitgevenConsuminderen lijkt de nieuwe hype van de 21e eeuw te zijn. Vooral sinds de beurscrash in 2009 letten mensen op hun uitg…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 18-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.