Kopen op krediet

Kopen op krediet Kopen op krediet: een bekende term in de verkoopwereld. Veel mensen kopen op krediet of kopen onder de voorwaarde van het uitgesteld betalen. Je ziet het in winkels waar men duurdere huishoudelijke apparatuur verkoopt, zoals een wasmachine, televisie, computer etc. Hoe werkt dat nou precies en is het aan te raden? De voor en nadelen van het kopen op krediet:

Leenvorm: kopen op krediet

Het kopen op krediet, is het aanschaffen van artikelen zoals een bankstel, koelkast etc, en het te betalen bedrag in termijnen kan worden afgelost. Dit word vaak aangeboden in verschillende winkels waar men meubels of huishoudelijke apparatuur verkoopt. Vaak staat er een actiebord bij: Betaal slechts 30 euro per maand. Dit voorbeeld is een vorm van kopen op krediet. Het voordeel hiervan is dat, wanneer bijvoorbeeld de wasmachine plots kapot gaat en er geen geld is voor een ander, toch al die nieuwe wasmachine kan worden aangeschaft. De betaling kan dan verspreid worden over meerdere termijnen. Het grote nadeel hiervan is dat er veel rente op zit. En dat weten veel mensen juist niet. Bij het kopen op krediet gaat u een lening aan. En geld lenen kost geld. Niet alleen het geleende bedrag moet terug betaald worden, maar ook de rente. Deze kan soms oplopen tot 21 procent! Bij postorderbedrijven is het kopen op krediet enorm populair: er kunnen kleine aankopen gedaan worden, die betaling komt later wel. Zonder dat men het in de gaten heeft, is er al gauw een enorme schuld ontstaan. En dit komt omdat men een doorlopend krediet is aangegaan. Het geld lenen gebeurt overigens niet bij de winkel of het postorderbedrijf zelf, maar via een geldverstrekker. De winkel of het postorderbedrijf vult uw gegevens in en stuurt dit naar de geldverstrekker, deze geeft de winkelier het complete bedrag ineens voor zijn product. Zelf heeft u nu een leencontract bij de geldverstrekker. De winkelier heeft zijn geld en heeft er verder dan ook niks meer mee te maken. Voor problemen over de lening, is de winkel of het postorderbedrijf dan ook niet meer het aanspreekpunt.

Kopen op uitgestelde betaling

Bij veel grote dingen zoals wasmachine, droger, koelkast, tv etc biedt men ook uitgesteld betalen aan. Vaak staat dit als actie vermeld: koop nu en betaal pas over 12 maanden. Dit kan ook gaan om een termijn van bijvoorbeeld 3, 6, 9 of 24 maanden. Dit kan heel handig zijn voor mensen die even helemaal geen geld hebben en voorlopig ook geen geld kunnen missen. Wanneer men echt een nieuwe wasmachine nodig heeft en er geen geld voor is, zelfs geen geld om een lening af te sluiten hiervoor. Het nadeel hiervan is dat na de uitgestelde termijn, wel betaald moet worden. Dit kan ineens of in termijnen. En ook hier betaald men weer rente over. Men moet er bij het aangaan van deze overeenkomst dan wel zeker van zijn dat er na het verstrijken van de termijn van uitgestelde betaling, ook geld beschikbaar is. Wanneer men vóór afloop van de termijn het bedrag heeft betaald, dan zijn er vaak alleen kleine kosten aan verbonden in de vorm van administratiekosten. Laat u van te voren goed informeren bij de verkoper en onderteken niet klakkeloos een contract. Ook bij het kopen op uitgestelde betaling gaat men een contract aan met een geldverstrekker. De winkelier of het postorderbedrijf is verder niet verantwoordelijk voor de afhandeling van uw lening, en voor problemen moet u bij de geldverstrekker zijn.

Waardevermindering

Wat zonde is aan aankopen op krediet of uitgestelde betaling, is dat uw aangekochte spullen in waarde verminderen met de tijd.

Voorbeeld: U koopt een mooie grote LCD-televisie van 3000 euro op krediet. U betaalt per maand 100 euro. Met een rente van 18 procent bent u 36 maanden bezig om deze tv af te betalen. De technische levensduur van een LCD tv is 5-6 jaar. Na 3 jaar is uw tv dus 1500 euro waard.
  • Uw TV van 3000 euro is na drie jaar nog 1500 euro waard, een waardevermindering van 1500 euro
  • Uw aflossing na twee jaar is ongeveer 2360 euro. Uw tv is dan nog 2000 euro waard. Na twee jaar heeft U al meer afgelost dan uw tv op dat moment nog waard is!

Problemen

Het kopen op krediet of uitgestelde betaling is veel te gemakkelijk geworden bij winkeliers en postorderbedrijven. Hierdoor kopen mensen vaak zonder er goed bij na te denken een product, wat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Dit is een van de redenen dat er steeds meer mensen in de schulden raken. Dit is een groot probleem, niet alleen voor de mensen zelf, maar ook voor de overheid. Want hierdoor raken ook steeds meer mensen in de schuldsanering. En het geld dat uiteindelijk kwijt word gescholden aan mensen die in de schuldsanering zitten, komt uiteindelijk weer terug op de bedrijven en de overheid. Ook belastingen die kwijtgescholden worden, komen ten laste van de gemeente waarin u woont. Overigens komt m,en niet zomaar in de schuldsanering: kopen op krediet of uitgestelde betaling is dus zeker geen vrijbrief om maar aan te schaffen wat u wilt. Denk daarom eerst goed na of het product wat u aan wilt schaffen, echt wel nodig is. Of dat even doorsparen toch zinvoller is.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel geld lenen - uitgestelde betalingAutodealers en keukengiganten adverteren er al mee. Steeds vaker komt het terug. Nu kopen en pas later betalen, middels…
Wat is een uitgestelde betaling?Bij het aankopen van computers en andere duurdere consumentengoederen, krijgt u de mogelijkheid om gebruik te maken van…
Uitgestelde betaling: nu kopen en later betalenUitgestelde betaling: nu kopen en later betalenDiverse winkels en aanbieders adverteren ermee: nu kopen en over zoveel tijd pas betalen, door middel van een renteloze…
Auto kopen met een uitgestelde betaling kost geldAuto kopen met een uitgestelde betaling kost geldAutoproducenten willen het kopen van een auto laagdrempelig maken. Als u het aankoopbedrag voor een nieuwe auto nu niet…

Digitaal huishoudboekje: Bijhouden van inkomsten en uitgavenDigitaal huishoudboekje: Bijhouden van inkomsten en uitgavenEen digitaal huishoudboekje klinkt bijna oubollig maar is een eenvoudige manier om inzicht te krijgen in je inkomsten en…
Euro, de Europese munteenheidElke dag hebben we ermee te maken. We geven het uit en krijgen het uitbetaald. Precies, ik heb het over de Euro. De Euro…
Bronnen en referenties
  • http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/consumentenzaken/financiele-dienstverlening-en-krediet/schuldsanering?wt.srch=1&wt.mc_id=2996461557&campaign=Consumentenzaken&adgroup=Schuldsanering&keyword=schuldsanering
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.