Wadden Vijfje – herdenkingsmunt voor de Waddenzee

Wadden Vijfje – herdenkingsmunt voor de Waddenzee De Waddenzee heeft een officiële herdenkingsmunt, geslagen in de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Op 10 juni 2016 werd de ceremoniële Eerste Slag verricht in het bijzijn van de directeur van de Waddenvereniging Arjan Berkhuysen. De munt heet het Wadden Vijfje. Het is een vijf-euromunt en een wettig betaalmiddel. De munt is de vijfde in de serie over Nederlands werelderfgoed. Sinds 2012 slaat de Munt elk jaar één herdenkingsmunt uit die serie.

Een speciale munt voor de Wadden


Eerste Slag

Werelderfgoed Waddenzee heeft zijn eigen Wadden Vijfje. De eerste munt werd op 10 juni 2016 geslagen in aanwezigheid van de ontwerper van de munt (Kianoosh Motallebi), de commercieel directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt (René van Dijk) en de directeur van de Waddenvereniging (Arjan Berkhuysen). De ceremoniële Eerste Slag werd verricht in het Muntgebouw door Arjan Berkhuysen. De directeur van de Waddenvereniging vindt het een geweldig eerbetoon aan de Waddenzee en het waddengebied. Hij zegt daarover op de dag van de Eerste Slag: 'Deze munt is voor mij veel meer waard dan vijf euro. Het Wadden Vijfje is een erkenning van de onschatbare waarde van de Waddenzee. Het is een ode aan iedereen die zich hiervoor heeft ingezet.' Het ontwerp van het Wadden Vijfje is van Kianoosh Motallebi. Hij verwerkte karakteristieke waddenelementen in het ontwerp.

Bron: Koninklijke Nederlandse MuntBron: Koninklijke Nederlandse Munt

Het Wadden Vijfje

Op het Wadden Vijfje staan tekeningen en teksten:
  • Tekening: natuurlijke elementen van de Waddenzee (vogels en zeester)
  • tekening: alle Waddeneilanden
  • tekening: waarnemend Muntmeesterteken: koerzettende zeilen met ster
  • tekening: twee keer het portret van de Koning: in raster op ¾ en glad en profiel
  • tekening: realistisch perspectief van het Koninklijk wapen in 3D
  • tekst: de benaming van alle Waddeneilanden
  • tekst: 'De Waddenzee'
  • tekst:' Nederlands werelderfgoed 2016'
  • tekst: '5 euro'
  • tekst: 'Willem-Alexander Koning der Nederlanden'.

Werelderfgoed Waddenzee

De Waddenzee van Nederland en Duitsland werd in 2009 uitgeroepen tot Werelderfgoed. In 2014 sloot het Deense deel daarbij aan. Er werd een munt van gemaakt en zo werd het Werelderfgoed Waddenzee onderwerp van de eerste officiële herdenkingsmunt van 2016 met Waarnemend Muntmeesterteken. De vijf-euromunt kreeg de naam Wadden Vijfje.

Getijdengebied

De Waddenzee is bijzonder omdat het gebied het grootste aaneengesloten getijdengebied ter wereld is, het grootste bij laagwater droogvallende ecosysteem ter wereld. De bijzonderheid werd al gewaardeerd met de status van natuurlijk werelderfgoed. Nu heeft het unieke natuurlijke systeem van zand- en moddervlaktes, dat leefgebied is van een groot aantal planten- en diersoorten, waaronder zeezoogdieren zoals de gewone zeehond, de grijze zeehond en de bruinvis en waar ook nog eens mensen in harmonie met het gebied wonen en het dagelijks vele malen doorkruisen om van eiland naar vasteland te komen, een eigen herdenkingsmunt.

De ceremoniële Eerste Slag / Bron: Koninklijke Nederlandse MuntDe ceremoniële Eerste Slag / Bron: Koninklijke Nederlandse Munt

Munt

Bijzonderheden van het Wadden Vijfje:
  • Metaal: Verzilverd koper
  • gewicht: 10,50 g
  • diameter: 29,0 mm
  • nominale waarde: 5 euro
  • er is een zilveren editie (42,95 euro)
  • er is een gouden variant (359,95 euro)

 v.l.n.r. Réne van Dijk (Commercieel Directeur Koninklijke Nederlandse Munt), Kianoosh Motallebi Ontwerper Wadden Vijfje) en Arjan Berkhuysen (Directeur Waddenvereniging) / Bron: Koninklijke Nederlandse Munt v.l.n.r. Réne van Dijk (Commercieel Directeur Koninklijke Nederlandse Munt), Kianoosh Motallebi Ontwerper Wadden Vijfje) en Arjan Berkhuysen (Directeur Waddenvereniging) / Bron: Koninklijke Nederlandse Munt

Serie Nederlands Werelderfgoed

De Koninklijke Nederlandse Munt geeft van 2012 tot 2021 ieder jaar een bijzondere herdenkingsmunt uit in het teken van het Nederlands Werelderfgoed. Het Wadden Vijfje is de vijfde officiële herdenkingsmunt in deze serie.
  1. 2012 - Amsterdamse Grachtengordel
  2. 2013 - Rietveld Schröderhuis
  3. 2014 - Molens van Kinderdijk-Elshou
  4. 2015 - Van Nelle Vijfje
  5. 2016 - Waddenzee
  6. 2017 - Stelling van Amsterdam

Muntgebouw bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht (KNM)

De Koninklijke Nederlandse Munt is de muntexpert die het Nederlandse muntgeld maakt. Het is de officiële producent van de munten die wij dagelijks gebruiken. Dat doet de Munt al sinds 1567. Het geld wordt geslagen in het Muntgebouw in Utrecht. Daar werd ook het Wadden Vijfje geslagen. De Munt maakt betaalgeld, penningen en munten voor verzamelaars.

Lees verder

© 2016 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gouden Wilhelmina vijfje uit 1912Als belegging en verzamelobject is het gouden Wilhelmina tientje zeer gewild. Het gouden vijfje is wat minder bekend. In…
Euro, herdenkingsmunt en verzamelmuntEuro, herdenkingsmunt en verzamelmuntVele jaren waren Nederlanders gewend aan de letter f met daar achter een getal van een wisselend aantal cijfers gevolgd…
Herdenkingsmunten - Twee euroHerdenkingsmunten - Twee euroSinds 2004 worden er herdenkingsmunten geslagen binnen de Eurozone. De nominale waarde van deze herdenkingsmunten bedraa…
Beatrix en Willem-Alexander samen op muntBeatrix en Willem-Alexander samen op muntKoningin Beatrix staat samen met kroonprins Willem-Alexander op een munt. Op de kopzijde staan beide profielen: zowel di…

Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Ook In het studiejaar 2020 leent u voor uw studie in het hbo en wo volgens het leenstelsel met studievoorschot. Wat is d…
Afschaffen contant geld maakt weg vrij voor negatieve renteAfschaffen contant geld maakt weg vrij voor negatieve renteMet ogenschijnlijk sterke argumenten bepleiten centrale banken het afschaffen van contant geld. Maar burgers moeten zich…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Koninklijke Nederlandse Munt
  • http://www.persbureau-ameland.nl/-waddenzee-heeft-eigen-herdenkingsmunt geraadpleegd op 10 juni 2016
  • http://www.herdenkingsmunt.nl/
  • http://www.knm.nl/Over-KNM/nl/page/179/ geraadpleegd op 10 juni 2016
  • Afbeelding bron 1: Koninklijke Nederlandse Munt
  • Afbeelding bron 2: Koninklijke Nederlandse Munt
  • Afbeelding bron 3: Koninklijke Nederlandse Munt
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-07-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.