Zelfstandig onderneemster en zwanger: zwangerschapsuitkering

Zelfstandig onderneemster en zwanger: zwangerschapsuitkering Vrouwen die zelfstandig onderneemster zijn en die een kind verwachten of die al een kind hebben gekregen kunnen via de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ) een uitkering aanvragen of ze dat nog niet hebben gedaan. Maximaal wordt iets meer dan 5000 euro gegeven aan vrouwen die zwanger zijn en zelfstandig onderneemster. Maar hoe werkt deze regeling voor zelfstandige onderneemsters die zwanger zijn of zwanger zijn geweest?

Regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ)

Vrouwen die zelfstandig onderneemster zijn kunnen bij zwangerschap vaak niet terecht bij een verzekering tijdens de maanden dat ze zwanger zijn en niet kunnen werken en een aantal weken na de bevalling. Met de Regeling Zelfstandige en Zwanger kan dat wel. Vrouwen die tussen 1 januari 1998 en 2011 zijn bevallen en die geen uitkering hebben gekregen kunnen alsnog een beroep doen op de regeling.

Voor vrouwen die niet in loondienst zijn en dus ook niet sociaal verzekerd zijn

De Regeling Zelfstandige en Zwanger is er voor alle vrouwen die werken en daarvoor betaald krijgen, maar niet in loondienst zijn waarbij hun sociale verzekering geregeld is. Dit zijn onder andere:
  • ZZP-ers
  • Andere zelfstandig onderneemsters
  • directeur-grootaandeelhoudsters
  • Vrouwen die het bedrijf van hun echtgenoot meewerken en daarvoor een wel geld krijgen, maar niet loon waarbij ze sociaal verzekerd zijn

Wat wordt er uitgekeerd?

Er wordt een bedrag uitgekeerd dat is gebaseerd op het inkomen van het jaar voordat er een zwangerschapsuitkering werd gegeven. Maximaal kan een vrouw 5500 euro krijgen voor die periode in haar zwangerschap. Die 5500 euro is het sociale minimum.

Voorwaarden ZEZ

Als zwangere vrouwen of vrouwen die al bevallen zijn een beroep willen doen op de ZEZ, dan moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn:
  • Bij minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam zijn wordt de maximale uitkering gegeven. Als ze per jaar niet die 5500 euro verdient, dan krijgt ze nog dat bedrag.
  • Vrouwen die 1.225 uur of meer per jaar meewerken in de onderneming van hun partner hebben ook recht op die maximale vergoeding van 5.500 euro. Ook dus als ze dat bedrag normaliter niet verdienen bij hun man. De maximale uitkering per dag is in dat geval 65,49 euro per dag en dat komt neer op 1424 euro per maand. Alle bedragen zijn bruto. Een vrouw die normaliter 70.000 euro per jaar verdient, krijgt overigens ook die 65,49 euro per dag. Daar wordt geen onderscheid in gemaakt.
  • Als een vrouw minder dan 1.225 uur per jaar werkzaam is in het bedrijf, dan wordt een uitkering toegekend die is gebaseerd op wat de vrouw echt verdiende per dag. Wie in dat geval 6000 euro per jaar verdient, krijgt dan als uitkering 22,99 euro per dag. Per maand is dat 500 euro bruto. ( 22,99 x 21,75, of te wel het aantal uitkeringsdagen.

Het aanvragen van de ZEZ uitkering bij zwangerschap

Vrouwen die toch graag wat verdienen als ze zwanger zijn of zwanger zijn geweest kunnen bij het UWV een uitkering aanvragen. Op de site van www.uwv.nl staat een aanvraagformulier. Vaak is het echter wel verstandig om ook even met de boekhouder te kijken naar het invullen van zo’n formulier.

Alsnog een uitkering aanvragen

Het is een beetje een vreemde regeling maar wie eerder is bevallen kan voor sommige jaren wel en voor sommige jaren niet meer een beroep doen op de regeling.
  • Vrouwen die tussen juni 2008 en december 2011 zijn bevallen kunnen alsnog een uitkering aanvragen.
  • Vrouwen die zijn bevallen tussen mei 2005 en juni 2008 kunnen weer geen uitkering aanvragen. Toen was er namelijk geen zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen was.
  • Vrouwen die zijn bevallen tussen 1 januari 1998 en mei 2005 kunnen wel weer een uitkering aanvragen, want ook toen was er wel een regeling.

UWV moet binnen 8 weken besluiten

Het UWV moet na 8 weken van de aanvraag mededelen of zij de uitkering toekennen of niet. Als het verzoek wordt afgewezen, dan kan daar nog tegen geprotesteerd worden. Laat dit dan een partij doen die daarin gespecialiseerd is zoals een accountantskantoor.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering WAZO en ZEZZwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering WAZO en ZEZZwanger zijn betekent in 2020 ook recht op een uitkering, de zwangerschapsuitkering. De Wet arbeid en zorg WAZO regelt u…
Zelfstandig en Zwanger: de ZEZ-uitkeringZelfstandig en Zwanger: de ZEZ-uitkeringAls vrouwelijke zelfstandige heb je sinds juni 2008 recht op een zwangerschapsuitkering. Dit betaalde verlof wordt onder…
Vragen over zwangerschapsverlof en bevallingsverlofVragen over zwangerschapsverlof en bevallingsverlofZwangere werkneemsters en zelfstandigen hebben recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Ook werkneemsters met b…

Overwaarde geeft vaak vertekend beeldEr wordt van overwaarde gesproken als de verkoopopbrengst hoger is dan resterende op de huis rustende hypotheek. Overwaa…
Eerste keer AOW op uw verjaardagIn 2012 is het noodzakelijk dat er besparingen worden doorgevoerd, ook al zijn het kleine besparingen. De eerste uitbeta…
Bronnen en referenties
  • Business Compleet
  • Romkema Consulting
  • UWV
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.