Google Wallet en Android Pay wordt Google Pay
Google bracht Android Pay en Google Wallet op de markt en voegde de twee systemen samen in Google Pay, een contactloos betaalsysteem waardoor je met je smartphone kunt afrekenen. Het werd op het Mobile World Congress van 2015 aangekondigd. De betaaloplossingen van Google en de evenknie van Apple Pay en Samsung Pay. Contactloos betalen met je smartphone is de gewoonste zaak van de wereld geworden, al is niet elk systeem in elk land te gebruiken. Google Pay is nog niet in Nederland te gebruiken, wel in België. Contactloos betalen is een snelle en zekere manier van afrekenen met je smartphone die je altijd bij de hand hebt.
Contactloos betalen met je smartphone
Android Pay
Google noemde de nieuwe mobiele betaaldienst Android Pay. Het is de Google variant van Apple Pay, het contactloze betaalsysteem van Apple. Samsung komt ook met een systeem en noemt dat Samsung Pay. Google en Samsung willen daar niet bij achterblijven en introduceerden hun systeem van contactloos betalen. Google en Samsung draaiden daarbij allebei op het Android-systeem en zijn daarmee elkaars directe concurrenten. Apple is met haar eigen systeem nog een speler in het veld, waardoor er drie grote bedrijven zijn die mobiel contactloos betalen aanbieden. Voor alle drie geldt dat ze starten met de uitrol in Amerika.
Apple was in oktober 2014 de eerste. Google volgde in september 2015 en in diezelfde maand rolde Samsung Pay uit in Amerika.
Als je contactloos gaat betalen wil je wel zeker weten dat het veilig is. Het grootste deel van de betaling vindt immers buiten je blikveld plaats. Het is lang niet zo tastbaar dan de munten in je broekzak of portemonnee overhandigen aan de winkelier. Het systeem van contactloos betalen staat en valt bij veilig en betrouwbaar.
Tokens
Android Pay werkt met tokens, een reeks cijfers die niet te verzinnen is. Een token is een specifieke cijferreeks die gekoppeld is aan één persoon en die gebruikt wordt om de authenticiteit te bevestigen. Met een token heb je het recht om een actie uit te voeren waarbij het token de autorisatie geeft dat jij het bent die de handeling uit mag voeren. Een PIN-code is een voorbeeld van een token.
Het token wordt bij de Anroid Pay verstuurd via NFC, een chip voor Near Field Communication. De NFC verstuurt de token naar een betaalterminal. Bij het contactloze betaalsysteem van Google is de token maar één maal geldig, om fraude te voorkomen.
Bron: Pexels, Pixabay Biometrische sensor
Android Pay wil ook biometrische identificatie gaan inbouwen in het systeem. Biometrische sensoren kunnen persoonlijke lichaamskenmerken identificeren in ondermeer de vingerafdruk en de iris van het oog. Daarvoor heb je een vingerafdrukscanner en een iris-scanner nodig die dan moet worden ingebouwd in de smartphone. Een aantal high-end Android-toestellen heeft die functies al.
Ontwikkelaars
De uitgever van het systeem, Google, heeft er alle belang bij dat veel mensen het gaan gebruiken. Dat betekent dat Google het systeem toegankelijk maakt voor app ontwikkelaars om het zonder problemen in te kunnen bouwen in hun apps. De betaaldienst komt bovenop Adroid te draaien. App ontwikkelaars kunnen het systeem integreren in elke nieuwe app, zodat met die nieuwe apps de betaaldienst te gebruiken is. Hoe meer apps de dienst integreren hoe sneller het systeem zich verspreidt over de gebruikers van de Android gestuurde smartphones. Er is een eigen Android Pay app, maar Google stimuleert ontwikkelaars om het systeem in te bouwen in hun nieuwe apps. Apps van verschillende diensten kunnen gaan samenwerken met Android Pay als platform.
Google Wallet
Hoe Google ons gaat laten betalen met Android Pay is bij de aankondiging van het systeem in maart 2015 nog niet helemaal duidelijk. Sinds september 2015 is het systeem in de Verenigde Staten beschikbaar, maar wanneer het in Nederland wordt uitgerold is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat Android Pay niet de nieuwe Google Wallet wordt. De Google Wallet is een mobiel betalingssysteem dat is ontwikkeld door Google. De gebruikers kunnen er ondermeer pinpassen, creditcards, klantenkaarten en cadeaubonnen opslaan op hun smartphone. De Google Wallet werd gelanceerd op 19 september 2011. Je kunt ermee bij winkels betalen, als daar een geschikte betaalterminal staat. Met de Google Wallet kun je contactloos betalen als je een Android smartphone hebt met een NFC-chip. Het systeem werkt bij bedrijven die zijn aangesloten bij MasterCard PayPass en Visa payWave. De betaaldienst Google Wallet bleek niet zo succesvol. De aankondiging op 3 maart 2015 dat er geen digitale goederen meer betaald kunnen worden met Google Wallet laat al zien dat Google het over een andere boeg gooit. Google Wallet blijft een aparte dienst naast Android Pay.
Android Pay en Google Wallet wordt Google Pay
Android Pay en Google Wallet zijn samengevoegd onder de naam Google Pay. De dienst is (begin 2019) nog niet gelanceerd in Nederland. Daarvoor moet er worden samengewerkt met de banken en moet er goedkeuring worden gevraagd bij financiële instanties.
Lees verder