Obligaties, leningen op lange termijn
Obligaties je hoort de term vaak, maar wat is nu eigenlijk een obligatie? Een obligatie is een schuldbrief welke wordt uitgegeven door een overheid of door een particuliere onderneming, meestal voor de langere termijn.
Bij een obligatielening wordt het totale bedrag van de lening als het ware in kleine stukjes geknipt. Dit wordt gedaan om zoveel mogelijk beleggers de kans te geven om aan de lening mee te doen. Elke obligatie is afzonderlijk verhandelbaar. De rentevergoeding voor een obligatie wordt meestal vastgelegd voor de hele looptijd van de lening. Deze looptijd varieert meestal van 5 tot 30 jaar. Gebruikelijk is dat de rente over de obligatie jaarlijks wordt uitgekeerd, terwijl de aflossing van de obligatie plaats vindt aan het einde van de looptijd.
Rente
In het verleden was het zo dat een obligatiehouder jaarlijks een coupon van de obligatie knipte om deze via een financiële instelling te kunnen incasseren. Vandaag de dag is het gebruikelijk dat banken de obligaties onder zich houden, en dat de jaarlijkse rente op de rekening van de obligatiehouder wordt gestort.
Risico
In tegenstelling tot aandelen staat bij een obligatie het jaarlijkse rendement vast. Bij een obligatielening welke uitgeschreven is door de overheid zijn de rente en de terugbetaling gegarandeerd. Bij een obligatielening welke uitgeschreven is door een onderneming loopt de obligatiehouder altijd een risico. Weliswaar genieten ze voorrang boven de gewone aandeelhouders van een bedrijf, maar lopen ze toch altijd het risico dat een onderneming in financiële problemen kan komen en daarom geen rente en of aflossing kan doen.
Waarde
Omdat bij een obligatie de rente voor langere tijd vast staan, schommelt de waarde van een obligatie met de fluctuaties op de rentemarkt. Bij een stijging van de rente zal de waarde van een obligatie verminderen, terwijl bij een daling van de rente de waarde van een obligatie toe zal nemen. De actuele waarde van een obligatie kan dagelijks in de kranten worden gevonden, of via het internet op de site van banken en financiële instellingen.Terwijl de meest gangbare obligaties dagelijks op teletekst kunnen worden gevolgd.
Een obligatie kan een goed alternatief zijn voor een spaarbankboekje of spaarrekening, omdat de rente over het algemeen hoger ligt. Wel dient men altijd rekening te houden met de kosten welke gemoeid zijn met de aan en verkoop van obligaties.Voor meer informatie kan het best contact worden opgenomen met een bank.