Dexia zit met de aandelenlease flink in de problemen

Dexia zit met de aandelenlease flink in de problemen De afwikkeling van de aandelenlease is een slangenkuil gebleken. Befius bank, voorheen Dexia, zit met de overname van de aandelenlease flink in de problemen en met veel onzekerheden. Oud-bankpresident Wim Duisenberg sloot de eerste deal in de Dexiazaak, de Duisenberg-deal. Hoe ziet de Duisenberg deal eruit, wat zijn de voorwaarden en wat vindt de Hoge Raad van de aandelenlease van Dexia?

Labouchere en aandelenlease

In 2000 nam Dexia bank Labouchere voor circa 900 miljoen euro over van Aegon. Daarmee haalde Dexia grote problemen op zijn hals. Ontevreden beleggers roeren zich, en vele gerechtelijke uitspraken volgen elkaar op. Honderdduizenden mensen kwamen met grote schulden te zitten.

Belgen

Niet alleen vele Nederlanders namen een aandelenlease product af, ook vele Belgen. De klanten van Spaar Select België krijgen inmiddels minstens 30% van hun begininvestering terug. Bovendien wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Voorwaarde: afzien van gerechtelijke stappen tegen Dexia.

Oud-bankpresident Wim Duisenberg en de Dexia-zaak

Dit aanbod van Spaar Select is veel gunstiger dan bijvoorbeeld de Duisenberg regeling, waarbij een derde van de restschuld moet worden terugbetaald, en een deel van de begininvestering niet wordt teruggestort. Ook hier gold als voorwaarde, dat niet langer stappen tegen Dexia zouden worden ondernomen. Niet vreemd dus, dat een aantal beleggers niet met de Duisenberg regeling akkoord is gegaan, maar verder procedeerde. Met de schikking van Duisenberg was ongeveer 1 miljard euro gemoeid.

Kern Duisenberg deal aandelenlease

Kern van de deal is:
  • Hebt u een effectenleasecontract met Dexia dat na 1 januari 1997 stopt en hebt u alle tijd netjes betaald, dan hebt u recht op een korting van tweederde deel op de restschuld. Als er eerder al positieve resultaten op eerdere contracten zijn uitgekeerd, komen die hierop in mindering.
  • Als Dexia binnen 3 1/2 na de ingangsdatum van uw contract de vernietigingsbrief heeft ontvangen van de wettelijke partner van de contractant, wordt de hele restschuld kwijtgescholden.

Hoge Raad over huurkoop

Eind maart 2008 deed de Hoge Raad uitspraak. Of er al of niet sprake was van huurkoop. Het antwoord was ja, waardoor een het contract pas wettelijk pas geldig is als ook de partner een handtekening heeft gezet. Wanneer die ontbreekt, moet Dexia niet alleen de inleg, maar ook de rente, terugbetalen. Wie een aandelenlease contract heeft moet het contract binnen drie jaar na ondertekening nietig verklaren.

Minderjarigen

Maar het is nog erger. Er zijn ook minderjarigen die leasecontracten hebben afgesloten. Naar schatting gaat het om duizenden. Moeders sloten meerdere leasecontracten af, als toekomstige spaarpot voor de kinderen. En wel op naam van die minderjarige kinderen. Er zouden ook nogal wat baby’s tussen zitten, die inmiddels een aantal jaren ouder zijn.

Kantonrechter Amsterdam in 2016

In februari 2016 heeft de kantonrechter in Amsterdam bepaald, dat Dexia aan een minderjarige jongen de inleg na aftrek van verkregen dividenden volledig moet terugbetalen. Bovendien was deze jongen inmiddels geregistreerd bij de BKR, wat ongedaan moet worden gemaakt. Een minderjarige mag immers zijn aandelenleasecontract vernietigen binnen drie jaar nadat de meerderjarigheid is bereikt.

Precedentwerking

Naar verwachting vormt deze recente uitspraak als precedent voor vergelijkbare gevallen en kan Dexia zijn borst verder nat maken. Wie weet wat nu nog volgen zal.

Dexia, uitspraak Hoge Raad mei 2016 uitgesteld

De aandelenlease is een langslepend dossier geworden en de Hoge Raad zou in mei 2016 een vonnis vellen. Dit vonnis is uitgesteld tot september 2016. In februari 2016 oordeelde de procureur-generaal in een advies aan de Hoge Raad al om cassatieberoepen van Dexia over de rol van de tussenpersoon te verwerpen. Dit soort cassatieberoepen vertraagt een afwikkeling verder. Meestal wordt het advies van de procureur generaal overgenomen, in september 2016 zullen we het zeker weten.

Uitspraak Hoge Raad februari 2017

Ook in 2017 was de uitspraak van de Hoge raad negatief voor Dexia. Volgens de uitspraak in februari hebben gedupeerden recht op een hogere vergoeding en die bedragen kunnen oplopen tot duizenden euro’s per contract

Beleggen met geleend geld

Iedereen kan weten dat beleggen met geleend geld extra risico’s geeft. En iedereen weet dat de resultaten uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst. Wie toch relatief veilig wil beleggen, kan bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen. Zo zijn er allerlei beleggingsproducten, die ook garanties bieden, zoals rente garant product p7 van Wilgenhaege. Wie helemaal veilig zijn geld wil laten renderen, kiest voor een goede rekening bij een spaarbank en kiest niet voor de loterij die de beurs vaak toch wel is. Doet u dat niet, dan holt de inflatie uw geld alleen maar verder uit. De spaarrente is in 2017 laag, maar u verliest er geen kapitaal, zoals dat op de effectenbeurs wel mogelijk is.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto kopen met huurkoopAuto kopen met huurkoopHuurkoop is een kredietvorm die vaak voorkomt bij het kopen van auto’s. De kredietverstrekker stelt de auto voor een bep…
Verschil huurkoop en koop op afbetalingWat is het verschil tussen “koop op afbetaling” en “huurkoop”? Aan welke verplichtingen moeten koper en verkoper zich ho…

Top 10 Beurskrach AEXTop 10 Beurskrach AEXBeleggen op de beurs kan zeer lucratief zijn. Toch kleven er zeer grote risico's aan het beleggen. Door schandalen en aa…
Bank failliet: wat betekent dat voor mijn beleggingenBank failliet: wat betekent dat voor mijn beleggingenEen bank kan failliet gaan, ook 2023. Niet zo snel in Nederland meer, maar toch, het kan wel. Wie spaart bij een bank we…
Reacties

K. Barua, 13-11-2012
Ik ben er niet mee eens, Dexia moet weten wat ze gekocht hebben. In feite moet Dexia het uitvechten met Aegon en niet met de klant. Dexia heeft namelijk gelogen over de aandelenlease. Reactie infoteur, 27-04-2018
Beste K. Barua,
Helaas is toch vaak de klant de klos.

J. S. Bouman, 13-11-2012
Hoe komt het nu met langlopende overeenkomsten? Reactie infoteur, 27-04-2018
Hierover worden als het goed is met u afspraken gemaakt.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 06-03-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.