De sleutel tot succesvol beleggen

De sleutel tot succesvol beleggen Er zijn grofweg twee soorten beleggers, de emotionele gokker wiens handen jeuken bij elke koersverandering, en de vastberaden belegger die een lange termijn strategie heeft uitgestippeld en zich niet laat leiden door het sentiment op de beurs. Voor wie veilig en succesvol wil beleggen in aandelen en overige fondsen gelden enkele gouden regels waaronder het spreiden van vermogen, het grondig onderzoek doen naar het bedrijf achter het aandeel, en investeren wanneer de massa het juist niet doet.

Beleg nooit met geleend geld

Voordat u gaat beleggen in aandelen of andere fondsen dient u vrij te zijn van schulden, op uw eventuele hypothecaire lening na. Het aflossen van een lening is in feite al een goede belegging omdat er geen risico's aan zijn verbonden. Wilt u toch beleggen met geleend geld? Bedenk dan het volgende. Van belang is de hoogte van het rentepercentage enerzijds en het rendement van de met het geleende geld gekochte beleggingsproducten anderzijds. Wanneer het rendement op de beleggingen hoger is dan de verschuldigde rente, zal het vermogen snel toenemen, maar is de te betalen rente hoger dan zal de vermogensachteruitgang echter ook groot zijn. Dit heet het 'hefboomeffect'. Kortom, de risico's zullen in de meeste gevallen onaanvaardbaar hoog zijn. Niet doen dus.

Beleggen kost tijd

Veilig en succesvol beleggen is lange termijn denken. Er is een groot verschil tussen speculeren en investeren. Speculeren is dikwijls gokken op de korte termijn en hopen dat u snel winst zult maken door een stijgende aandelenkoers, maar dit houdt vaak grote risico's in. Motieven zijn weinig onderbouwd, men denkt bijvoorbeeld dat een aandeel goed is als iemand anders deze ook heeft, of omdat een koers in de afgelopen weken was gestegen. Veel beleggers vinden een portefeuille die constant varieert ook interessant en denken daarmee op de goede weg te zitten, echter, dit lijkt meer op spelen in het casino dan op succesvol investeren. Echt beleggen is kijken naar de economische omstandigheden, hoe saai ook. Verwacht dus geen spectaculaire winsten binnen een paar maanden, maar zet een strategie uit die weliswaar geduld vergt, maar waar u op de lange termijn meer aan hebt. Met een lange termijn plan maakt het ook niet uit of u op het juiste moment 'erin stapt'. Reken sowieso op een termijn van vijf jaar.

Risico spreiden

Investeer niet in dezelfde soorten effecten maar spreid deze om risico's te verkleinen. Hoewel aandelen het meest renderend zijn valt ook te denken aan obligaties e.d. Kies ook aandelen uit verschillende sectoren uit. Spreiden van vermogen gaat ook over de landsgrenzen. Denk bij beleggen liefst mondiaal, kies dus eveneens andere regio's om uw rendementskansen te vergroten. Laat uw effectenportefeuille indien mogelijk een afspiegeling zijn van de wereld als beleggingsuniversum. Denk hierbij bijvoorbeeld vooral aan groeimarkten zoals India, Zuid-Amerika en China die in de toekomst wellicht een grotere rol spelen. Het beleggen in individuele waarden zoals bijv. Unilever, Shell, Randstad en zo verder vraagt weliswaar een lagere investering en u kunt zowel sterke waardedalingen als sterke stijgingen tegemoet zien, maar echt spreiden van vermogen gaat beter met grotere bedragen, en voor wie het echt op safe wil spelen kan het investeren in een beleggingsfonds overwegen. Dit past ook in een lange termijn strategie.

Switch niet teveel

De wil om te scoren mag dan wel sterk aanwezig zijn, beleggen is meestal succesvoller als handelsdrift in toom wordt gehouden, alleen al om transactiekosten te besparen. Uit studies is eveneens gebleken dat voortdurende wisselingen in uw effectenportefeuille schadelijk zijn voor uw rendement. Zodra u uw lange termijn effectenportefeuille hebt samengesteld is het wel zinvol om minimaal eens per halfjaar een heronderzoek te doen.

Voor kopen en vasthouden van uw belegging is een goede zelfbeheersing noodzakelijk. Maar wat gebeurt er: Vooral beginnende beleggers worden onrustig als de beurs tot grote hoogten stijgt. Men jaagt elkaar op met kreten als 'de boot niet missen' en 'op rijdende trein springen'. Houdt dus uw neiging om emotioneel te reageren op elk positief of negatief bericht in de financiële wereld in bedwang, immers, de beste belegger is degene die weloverwogen en consistent zijn beleggingsstrategie volgt, zonder zich te laten afleiden door nog 'betere' tips en 'inside information'. Een leidraad is om verliezen relatief snel te nemen, maar winsten liever langzaam. Sommige mensen willen niet met verlies verkopen, maar blijven alsmaar wachten tot de koers weer eens aantrekt. Verlies op het juiste moment 'nemen' is echter een kunst en voorkomt dat de zaak van kwaad tot erger wordt. Wanneer u echter twijfelt, doe dan niets.

Onderzoek vooraf uw keuze

Onderzoek altijd eerst de koopwaardigheid van een aandeel en koop nooit zomaar een financieel product. Volg de koers op de voet, desnoods door eerst 'droog te beleggen', dus niet in werkelijkheid, om na verloop van tijd te bekijken of u er rendement uit had kunnen halen. Struin internet af voor informatie, adviezen, nieuws en technische analyses, lees fora om te zien wat anderen ervan vinden en lees het jaarverslag van de onderneming. Kortom, maak een studie van het bedrijf.

Vermijd echter kansberekeningen en mechanische formules om te beoordelen hoeveel winsten u zult maken, deze zijn nooit betrouwbaar gebleken. Verlies u ook niet in de cultus die door banken rondom beleggen is opgebouwd. Kans is groot dat u door de bomen het bos niet meer ziet met hun ingewikkelde beleggingsconstructies en gedetailleerde analistenrapporten, uiteindelijk is investeren in aandelen voor de meeste mensen een kwestie van gevoel en eigen kennis. Vergeet echter nooit de kleine lettertjes indien u een investering gaat doen en stap nergens in wat u niet volledig begrijpt. Wilt u hier allemaal niet mee bezig zijn, schakel dan een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder in en/of investeer uw geld in beleggingsfondsen welke breed georiënteerd zijn.

Volg uw eigen regels

Een goede strategie is als u van te voren bepaalt wanneer u de belegging weer wilt verkopen, bijvoorbeeld bij een bepaald percentage stijging of daling van het aandeel. U kunt uw verkoopmoment ook laten afhangen van veranderingen in het bedrijf waar u niets in ziet. Veel mensen behouden echter hun aandelen zonder een visie of doel te hebben. Dit komt omdat ze beleggen zonder strategie. Ze handelen dikwijls uit kuddegedrag of emoties. Het niet meedoen met de massa heeft echter vele voordelen, immers, indien u dezelfde producten koopt als de anderen, dan behaalt u ook dezelfde resultaten, en die zijn dikwijls niet zo rooskleurig. Het vereist stalen zenuwen en veel beheersing om juist te kopen wanneer anderen vertwijfeld verkopen en te verkopen wanneer anderen gretig kopen. De kans op succes wordt hiermee vergroot.

Koopt u een aandeel waar niemand belangstelling voor heeft, dan is het op dat moment 'een koopje'. Koop dus van pessimisten die hun producten in de 'aanbieding' doen, en verkoop in tijden van optimisme. Met andere woorden, wees de anderen een stap voor en vermijd wat 'erg in trek' is. Wanneer u een tip krijgt van bijvoorbeeld een kennis om vooral een bepaald aandeel aan te schaffen, dan gaat het dikwijls om een aandeel dat al flink wat koersstijging achter de rug heeft. Klinkt aantrekkelijk, maar is het juist niet. Geloof last but not least nooit in successtory's van mensen die door het kopen en verkopen van aandelen alleen maar winst behalen en nooit verliezen lijden.

Beleggen in edelmetalen

De vraag naar goud en andere edelmetalen neemt toe. Door deze stijgende vraag maar dalende globale goudproductie is de verwachting dat deze tendens zich zal voortzetten. Fysiek goud is een goede belegging gebleken, in euro's leverde het in het laatste decennium gemiddeld twaalf procent rendement op. Zilver is een alternatief, vooral voor diegenen die er minder warmpjes bij zitten. Zilver is nu ongeveer zeventig keer goedkoper dan goud, terwijl het eerder circa vijftien keer goedkoper was. Dat het zoveel goedkoper is komt omdat zilver een grondstof is dat altijd wordt opgemaakt, dit in tegenstelling tot goud dat zo waardevol is dat het altijd wordt gerecycled. Wilt u in goud beleggen? Neem een basis van tien procent in fysiek goud of zilver en daarnaast een positie in goud en zilver gerelateerde aandelen. Dit zijn bijvoorbeeld goudmijnen of bedrijven die zich bezig houden met nieuwe edelmetaalvoorraden.

Een vermogensbeheerder?

Heeft u geen zin of tijd om alles zelf uit te zoeken, dan kunt u een vermogensbeheerder in de arm nemen. Vergelijk daarbij uitvoerig en ga met die persoon of organisatie in zee waarbij u een goed gevoel heeft. Bespreek uw verwachtingen versus zijn strategieën en beleggingsfilosofie en wees daarbij altijd kritisch, ook na jaren. Heb argwaan als uw vermogensbeheerder wel erg veel in effecten handelt, dit mede in verband met de provisie die hij ontvangt voor de verschillende producten. Zorg ervoor dat u precies weet hoeveel hij aan de transacties verdient, want handelen is niet altijd in het voordeel van u! Krijgt u niet te horen hoeveel provisie er aan de zaken verbonden is, kies dan een andere vermogensbeheerder. Geloof niet in beloftes of garanties, en waak voor korte termijn beleggingen die doorgaans hoge kosten met zich meebrengen en riskant zijn. Realistisch zijn over de rendementsdoelstelling en zorg dragen voor een stabiele vermogensaanwas zijn speerpunten in een veilige beleggingswereld.

"If you don't know who you are, the stock exchange is an expensive way to find out."
© 2008 - 2025 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Beleggingen – beleggen in aandelenBeleggingen – beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…
Beleggen in aandelen, hoe doe je dat?Beleggen in aandelen, hoe doe je dat?De lage spaarrentes hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen er voor kiezen om te investeren in aandelen. Het kopen…

Forex Trading - Een inspiratie!Forex Trading - Een inspiratie!Hoe is het mogelijk dat een groep handelaren zonder enige ervaring, leerden hoe te handelen, en daarmee honderden miljoe…
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.