Verzekering tegen ziekteverzuim

Verzekering tegen ziekteverzuim Er zijn veel werkgevers die zich niet goed bij verzekeren tegen ziekteverzuim van werknemers. In het geval dat een werknemer ziek wordt kunnen de kosten snel oplopen doordat een werkgever volgens de Nederlandse regels de eerste twee jaar grotendeels moet opdraaien voor de betaling van het salaris. Het kan lonen voor een werknemer om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. De verzekering tegen ziekteverzuim moet niet verward worden met de WIA. Veel kleine ondernemingen verzekeren zich niet goed tegen ziekteverzuim van werknemers. Uit onderzoek van het bureau Marktconcern bleek dat maar liefst twintig procent van de bedrijven tot 20 werknemers zich niet verzekerd heeft voor het geval dat werknemers ziek worden. Door de Nederlandse regels moeten Nederlandse bedrijven de eerste twee jaar grotendeels het salaris doorbetalen in het geval dat een werknemer ziek wordt. Dit kan voor een klein bedrijf een grote last zijn, omdat zij nog weinig winst maken en tegelijkertijd wel met een grote financiële last te maken krijgen.

Werknemer doorbetalen in geval van ziekte

Ook in het geval dat een werknemer niet ziek wordt belemmert kan het een werkgever toch belemmeren. Veel ondernemers zijn bang om een medewerker in vaste dienst te nemen, juist omdat ze rekening houden met de kans dat deze ziek worden. Soms huren ze hem daarom op freelancebasis in of via een uitzendbureau. In dat geval zijn er geen kosten voor het bedrijf wanneer een werknemer ziek wordt. Tegelijkertijd kost het een werkgever wel veel meer geld om een werknemer op deze manier in te huren, omdat niet alleen de werknemer moet worden betaald, maar ook het uitzendbureau. Een andere nadelige invloed geldt voor vooral startende ondernemers. Soms willen die hun bedrijf snel uitbreiden omdat het goed gaat of omdat er bepaalde kansen liggen, maar voelen zij zich geremd om een werknemer in vaste dienst te nemen.

Verzekering tegen ziekteverzuim

De meeste ondernemers zij op de hoogte van de regelingen voor doorbetalen in het geval van ziekte. Zij rekenen er echter op dat personeel niet veel langer ziek zou zijn dan enkele weken. De belangenorganisatie MKB-Nederland adviseert het kleinbedrijf echter om zich bij te verzekeren voor het risico van langdurig ziekteverzuim. De meeste verzekeraars, zoals Univé, Loyalis, Centraal Beheer en Zilveren Kruis, bieden deze mogelijkheid aan. Er gaan wel bepaalde kosten mee gepaard, maar op deze manier worden de grootste risico’s wel opgevangen. Ook is een bedrijf van te voren op de hoogte van de kosten die ze maakt en kan daar dus ook haar financiële planning op afstemmen. In het geval dat er niemand langdurig ziek wordt daalt de premie in het tweede jaar meestal tot zeventig procent.

Ziekteverzuim en Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)

Het is belangrijk dat de verzekering voor ziekteverzuim niet in de war wordt gehaald met de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Deze wet is er voor bedoeld in het geval dat mensen geheel arbeidsongeschikt worden. De verzekering voor ziekteverzuim gaat erover dat er een mogelijkheid is dat mensen ook weer terugkeren in de maatschappij.

Verzekeringen vergelijken

Het kan bij het afsluiten van een verzekering tegen ziekteverzuim nog zeer voordelig zijn om rond te zoeken naar een goedkope verzekering. De verzekeringen bij de verschillende verzekeraars kunnen behoorlijk verschillen prijs. Deze prijzen kunnen soms wel dertig tot veertig procent van elkaar verschil. Soms komt dat ook omdat de pakketten van elkaar verschillen. In sommige gevallen betaalt de werkgever toch nog de eerste maanden van het ziekteverzuim en stapt de verzekeraar bijvoorbeeld pas in na de 4e maand.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pas op met veelvuldig ziekteverzuim! Ontslag is mogelijkPas op met veelvuldig ziekteverzuim! Ontslag is mogelijkIndien er een arbeidscontract is aangegaan, moet de werknemer taken uitvoeren voor de werkgever. Daarbij is aanwezigheid…
Verzuim tegengaan door bonus bij geen ziekteverzuimVerzuim tegengaan door bonus bij geen ziekteverzuimEen effectieve manier om ziekteverzuim tegen te gaan, is door een bonus te verstrekken aan het personeelleden die niet z…
Ziekte en re-integratieZiekte en re-integratieHoe verloopt het re-integratietraject van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer? Volgens de Wet Verbetering Poortwac…
Regels ziekteverzuim voor de werknemer en werkgeverRegels ziekteverzuim voor de werknemer en werkgeverOp het moment dat je ziek bent en niet naar je werk kunt gaan om je werkzaamheden uit te voeren, is er sprake van een zi…

Gevaren van overlijdensrisicoverzekeringAls u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, zijn er een aantal risico’s op verlies van het ingelegde kapitaal.
Caravanverzekering: verzekering voor de caravanCaravanverzekering: verzekering voor de caravanIn Nederland zijn er meer dan een half miljoen caravans. De caravan werd vooral populair vanaf de jaren zestig. Het is o…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.