Groene kaart: auto in welke landen verzekerd?

Groene kaart: auto in welke landen verzekerd? Bij uw autoverzekering hoort de groene kaart. Daarin staan ook de landcodes van kentekenplaten van Europese landen. Het is een pasje of op papier met de afkortingen van deze landen. Op de groene kaart staat wanneer en in welke landen uw auto verzekerd is en op de kaart ziet u ook dat u niet in elk land verzekerd bent. De groene kaart is namelijk niet overal in het buitenland geldig. Stop de groene kaart van uw auto niet gewoon weg, maar neem even de tijd om deze kaart te bekijken. Is de groene kaart verplicht? Bent u uw groene kaart kwijt, dan kunt u een nieuwe aanvragen.

Wat betekenen de afkortingen van kentekenplaten landen in uw groene kaart?


Groene kaart bij de autoverzekering

Elk jaar krijgt u bij de verlenging van uw autoverzekering ook de groene kaart voor het buitenland. Deze kaart geeft u informatie over:
  • In welke landen de verzekering geldt. Dat is niet overal in het buitenland.
  • Welke auto, voertuig, merk en kenteken verzekerd zijn.
  • In welke periode u verzekerd bent.
  • Bij welk bedrijf u ruitschade kunt laten herstellen of de ruit kunt laten vervangen.
  • Telefoonnummers in het geval van een ongeluk, diefstal, ruitbreuk of pech onderweg.

Geldigheid: in welke landen is uw groene kaart geldig en hoe lang?

Uw groene kaart bevat veel informatie. De geldigheidsdatum staat erop. Ook ziet u aangegeven in welke landen uw kaart geldig is. Daarbij staan de landencodes voor de volgende landen aangegeven:

Betekenis afkortingen groene kaart (landcodes), de landen op de kentekenplaat of nummerplaat

De landcodeHet land De landcodeHet land
AOostenrijk NLNederland
BBelgië PPortugal
BGBulgarije PPolen
CY*CyprusRORoemenië
CZTsjechische RepubliekSZweden
DDuitslandSKSlowaakse Republiek
DKDenemarkenSLOSlovenië
ESpanjeCHZwitserland
ESTEstlandALAlbanië
FFrankrijkANDAndorra
FINFinlandBIHBosnië-Herzegovina
GBVerenigd Koninkrijk en Noord-IerlandBYWit-Rusland
GRGriekenlandHRCroatië
HHongarije MAMarokko
IItaliëMDMoldavië
IRLIerlandMKMacedonië (F.Y.R.O.M.)
ISIJsland MNEMontenegro
LLuxemburgRUSRusland
LTLitouwenSRB*Servië
LVLetlandTRTurkije
MMaltaUAOekraïne
NNoorwegen

Toelichting bij de tabel over de groene kaart

In deze tabel ziet u tweemaal een sterretje, bij Cyprus en bij Servië. Dit komt doordat:
  • U in Cyprus alleen bent verzekerd in die delen van Cyprus die worden bestuurd door de regering van de Republiek Cyprus.
  • U in Servië bent verzekerd in de Republiek Montenegro en die delen van Servië worden bestuurd door de regering van Servië.

De landen waar u verzekerd bent kunnen in de loop van de tijd wel veranderen. Zo is het de vraag hoe lang nog de verzekering voor uw auto in geheel Oekraïne zal blijven gelden. Het is verstandig om als er onrust is in een land, dit van te voren bij uw verzekeringsmaatschappij na te gaan.

Is een groene kaart onderweg verplicht in de auto?

In Europa hoeft u de groene kaart niet per se bij u te hebben op de weg, maar het is meestal wel verstandig om dat te doen. Al was het alleen al om de telefoonnummers. Natuurlijk is een autoverzekering wel verplicht en moet u de verzekeringspapieren bij u hebben. Maar let op de landen waar de groene kaart wel verplicht aanwezig moet zijn en getoond moet kunnen worden. Denk dan aan landen als Wit-Rusland, Bosnië, Israël, Marokko, Montenegro, Tunesië, Turkije.

Groene kaart kwijt, nieuwe groene kaart aanvragen

Elk jaar krijgt u een nieuwe groene kaart toegestuurd, maar dan nog kunt u de kaart eens kwijt raken. In dat geval kunt u een nieuwe kaart aanvragen. Meestal kan dit via het internet en krijgt u de kaart toegestuurd. Wat ook mogelijk is is dat u de kaart per e-mail krijgt opgestuurd en de kaart zelf kunt uitprinten. Ook dat is geldig, ook al kan men bij een controle nog wel moeilijk doen. Het beste is het dus om de originele groene kaart te tonen.

Tip groene kaart als uw auto een aanhanger heeft

In veel gevallen is uw aanhanger, caravan of vouwwagen, gewoon meeverzekerd in het buitenland. U ziet dat aan de code AF op uw groene kaart. Maar niet alle landen nemen hiermee genoegen. Zo is bekend dat voor landen als Duitsland, Polen of Spanje nog een aparte groene kaart nodig is, ook als het voor u een doorvoerland is naar een andere land. Vraag ook die kaart dan voor de zekerheid aan bij de verzekeraar van uw autoverzekering.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
Amerikaanse kentekenplatenAmerikaanse kentekenplaten verschillen erg van de nummerplaten die wij in Nederland op de weg tegen komen. De unieke vor…
Je auto invoeren in Nederland als verhuisgoedJe auto invoeren in Nederland als verhuisgoedAls je een tijd in een ander land in Europa hebt gewoond en je besluit terug te keren naar Nederland zijn er veel dingen…
De auto vakantieklaar makenDe auto vakantieklaar makenWie op de eigen vier wielen met vakantie gaat, moet zijn auto tijdig daarop voorbereiden. De auto vakantieklaar maken, o…

Achterstand in premiebetaling  Wat zijn de gevolgen?Achterstand in premiebetaling Wat zijn de gevolgen?Als een verzekeraar een verzekering beëindigd in verband met wanbetaling, kan dit vergaande gevolgen hebben. In een uite…
Fairzekering: autoverzekering beloont goed rijgedragFairzekering: autoverzekering beloont goed rijgedragGoed rijgedrag wordt beloond als u een fairzekering als autoverzekering afsluit. Fair betekent redelijk en daarom hebt u…
Bronnen en referenties
  • Anwb
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.