Geld besparen door het milieu te ontzien

Geld besparen door het milieu te ontzien De deskundigen zijn het erover eens: de natuurlijke reserves van onze planeet zijn beperkt. Duurzaam huishouden en besparingen op energieverbruik zijn onvermijdelijk. En als we op de juiste plaatsen geld besparen, doen we niet alleen iets voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Het milieu ontzien is niet duur! Integendeel, je kan er zelfs geld mee verdienen! Tien eenvoudige tips om de wereld te redden en geld te besparen.

Energierekening in de toekomst fors duurder

Consumenten moeten in de toekomst aanzienlijk meer betalen voor hun energienota. Het zijn met name Europese afspraken over een milieuvriendelijker opwekking van energie die zullen leiden tot een fikse verhoging van onze energierekening. Dat bleek in oktober 2011 uit een nog niet gepubliceerde notitie van de Europese Commisie. In die notitie werden een vijftal opties beschreven die onze energievoorziening in de toekomst minder afhankelijk moeten maken van fossiele brandstoffen. Conclusie: hoe duurzamer we met onze energievoorziening omspringen, hoe hoger het prijskaartje.

Stand-by-stand

De vele kleine energievreters die permanent aan het stopkontakt hangen, behoren tot de grootste energieverbruikers in het huishouden. Haast onmerkbaar betrekken ze stroom om een beetje gemak te creëren. In een normaal vier-persoons huishouden ligt het stand-by-verbruik op 50-100 watt per etmaal. Een televisietoestel in de stand-by-stand kost je al gauw 100 tot 150 euro per jaar. Dat alleen al maakt bijna 10 procent van de elektriciteitsrekening uit. Tip: schakel dergelijke apparaten in principe altijd met de netschakelaar uit of gebruik een stekkerdoos die je kunt uitschakelen.

Verlichting

Traditionele gloeilampen zetten maar 5 procent van de energie in licht om, spaarlampen 25 procent en LED's zelfs 40 procent. Die hebben bovendien een tien keer langere levensduur en zijn effectiever! Tip: Verlichting is goed voor 8 procent van je stroomkosten. Nu de verkoop van gloeilampen stapsgewijs is afgebouwd, kan je daar je voordeel mee doen! Je kunt tot € 50 per jaar besparen.

Batterijen

Batterijen zijn de duurste energiebronnen die we kennen: de productie ervan vergt 40 tot 500 maal meer energie dan ze zelf aan energie opleveren. Niettemin kopen Nederlanders gemiddeld per jaar twaalf van deze gifbommen (cadmium, lood en kwik). Tip: Maak gebruik van oplaadbare batterijen (accu). Dat is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook economischer. Speciaal aanbevolen zijn nikkel-metaalhydride- en lithium-ion accu's.

Met waterverbruik geld besparen

Nederlanders verbruiken anno 2018 tweemaal zoveel water als in 1950. En dat terwijl we het verbruik gemakkelijk kunnen verminderen. Tip: gebruik regenwater voor het begieten van tuin- en balkonplanten. Op het toilet gebruiken spoelsystemen met een bespaarknop ongeveer zes liter per toiletgang en spaardouchekoppen zijn even effectief. Een vierkoppig gezin kan jaarlijks alleen al 400 euro bij het douchen en 100 euro bij toiletbezoek besparen.

Koelkast

Wist je dat elk graadje lager in de koelkast, goed is voor 6 procent van het energieverbruik? Aangezien koelkasten en diepvriezers ongeveer goed zijn voor eenderde van het totale stroomverbruik, valt hier veel te besparen. Tip: Hou de koelkast op een temperatuur van ongeveer 7 graden en ten minste 5 cm verwijderd van de wand. Ontdooien is al zinvol bij een ijsdikte van 1 cm. Dat is niet nodig bij no-frost-apparaten, maar die gebruiken dan ook meer stroom.

Ook met de wasbeurt kan je het milieu ontzien

Op 90 graden wassen kan leiden tot een onaangename verrassing bij de stroomafrekening. Want dat verbruikt niet drie keer zoveel, maar zeven keer zoveel energie als een 30 graden-was. Tip: schakel één niveau minder. Wasmiddel vertoont een optimale werking bij 30 graden, alleen beddengoed en handdoeken moeten op 60 graden gewassen worden. Consumentenorganisaties adviseren gebruik in poedervorm. Gebruik van wasverzachters moet je vermijden omdat ze het milieu in hoge mate schaden en niet beslist noodzakelijk zijn.

Gebruik het Eco-programma van je wasmachine en vul die voldoende

Je bespaart ook geld en energie door het Eco-programma van je wasmachine te gebruiken (indien aanwezig). Bovendien bespaar je wanneer je de wasmachine voldoende vult. Was je kleren daarom alleen als ze echt vies zijn. Op die manier spaar je ook je kleding. Want die slijt een beetje bij elke wasbeurt. Wie van plan is om een nieuwe wasmachine te kopen, kan het beste kiezen voor een efficiënt apparaat. Die is weliswaar duurder in aanschaf, maar vereist minder energie, water en wasmiddel.

Wasdroger

Wasdrogers zijn dé stroomverbruikers bij uitstek. Zij alleen zijn goed voor ongeveer 10 procent van de stroomrekening. En toch heeft een op de vier gezinnen een dergelijke stroomvreter in huis. Maar het kan ook anders. Tip: Vergeet de wasdroger en hang je was aan een waslijn. Dat scheelt een hoop geld, beschermt het milieu, maakt geen lawaai en gaat een leven lang mee.

Verwarming

Alleen al van 1996 tot 2008 zijn de stookkosten met 84 procent gestegen. Reden genoeg om die stookkosten te verminderen! Want ze maken 75 procent van je energiekosten uit! Zó warm moet het zijn:
  • woonkamer: 18 graden;
  • slaapkamers 16 graden.
En kort luchten is aan te bevelen: na ongeveer vijf minuten is de lucht in een woning met 75 m² inhoud al volledig ververst. Tot 30 procent van de stookkosten kunnen zo worden bespaard.

Grasmaaier

Een grasmaaier met 2-takt motor blaast in één uur tijd evenveel vervuiling de lucht in als 200 auto's met katalysator. En een vier-takt motor evenveel als 26 auto's. Maar er is een goed alternatief, zónder benzine. Tip: elektrische grasmaaiers: rustiger en schoner. Die zijn er ook zonder lastige kabels, met akku voor één uur bedrijfsduur (300 vierkante meter grasveld).

Ga eerder naar bed

Wie vroeg naar bed gaat, is de volgende ochtend niet alleen fitter, maar bespaart ook stroom. En geld dus. Want de meeste elektrische apparaten worden 's avonds gebruikt. 'S Avonds zakken we vaak onderuit voor de tv of gebruiken de computer. En hoe langer we wakker blijven, hoe langer blijft ook het licht aan, een andere energievreter.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een wasdroger per jaar?Wat kost een wasdroger per jaar?De wasdroger is een grootverbruiker van stroom, maar de omvang van het verbruik wordt vaak te hoog ingeschat. Gezinnen m…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Kostenbesparing in het huishoudenKostenbesparing in het huishoudenHuishoudens worden steeds vaker getroffen door schulden of leven op de armoedegrens. De redenen hiervoor kunnen erg vers…
Besparen in het huishouden: de was doen, tipsBesparen in het huishouden: de was doen, tipsDe was is een noodzakelijke klus die in elk huishouden wekelijks terugkomt. En de was doen kost geld: voor het water, de…

Spaargeld kan meer geld opleverenDe meeste consumenten letten goed op de uitgaven. Indien ze iets kunnen besparen, zullen zij dat zeker doen. Er bestaat…
Stamrecht banksparen: Ontslagvergoeding en stamrechtWanneer je wordt ontslagen, krijg je vaak een ontslagvergoeding of gouden handdruk mee ter compensatie. Voorheen konden…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 03-10-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.