Sparen voor jongeren / studenten

Sparen voor jongeren / studenten Dat sparen belangrijk is wordt ons meestal al vroeg geleerd, maar wat zijn nou dingen waar je op jonge leeftijd al voor kan sparen en wat kosten deze dingen eigenlijk? Veel jongeren en studenten hebben geen idee waarvoor ze precies moeten sparen en hoeveel spaargeld ze hiervoor nodig hebben.

Inhoud


Studie / opleiding

Studeren kan veel geld kosten. Wanneer je gaat studeren kun je meestal studiefinanciering krijgen, maar dit houdt na 4 jaar op en is niet altijd genoeg om je studie te bekostigen. Op het HBO en WO krijg je vanaf 2015 helemaal geen studiefinanciering meer maar kun je gebruik maken van het sociale leenstelsel, zoals de naam al zegt is dit een lening en moet dit terug betaald worden. Door vooraf al te sparen kun je dit grotendeels voorkomen en kun je je studententijd door komen met minder schulden, of misschien zelfs wel helemaal zonder schulden. Maar hoeveel spaargeld heb je hiervoor nodig? Uiteraard is dit erg verschillend. Het hangt onder andere af van de duur van je studie en de kosten van het lesmateriaal.

Lesgeld / collegegeld

Voor het schooljaar 2014-2015 bedraagt het collegegeld voor hoger onderwijs 1.906, voor het MBO bedraagt het lesgeld 1.118. Een gemiddelde studie is 4 jaar, dit houdt in dat het collegegeld voor hoger onderwijs in totaal ongeveer 7.624 bedraagt en het lesgeld voor MBO ongeveer 4.472. Dit is een indicatie, het lesgeld is namelijk per schooljaar verschillend.

Studieboeken en -materialen

Studieboeken- en materiaalkosten zijn erg verschillend. Bij sommige opleidingen heb je alleen boeken nodig, terwijl je voor andere opleidingen een complete kappersset of een uniform nodig hebt. De gemiddelde kosten bedragen ongeveer 540 per jaar. Voor een opleiding van 4 jaar is dit in totaal 2.160. Wanneer je je boeken tweedehands aanschaft kan dit erg veel in de kosten schelen.

Totaal:

Volgens bovenstaande gegevens kom je voor een opleiding van 4 jaar op het MBO uit op 6.632 en voor het hoger onderwijs op 9.784. Naast deze kosten moet je ook rekening houden met eventuele reiskosten en andere kosten zoals papier en een laptop. Wanneer je voor je opleiding uit huis moet gaat het natuurlijk ook een stuk meer kosten.

Uitzet

De kosten van een uitzet zijn erg verschillend en liggen vooral aan je eigen smaak, maar ook aan de grootte van je kamer/het huisje. Wanneer je veel dingen goedkoop en misschien zelfs wel gratis tweedehands overneemt van familie of via site's als marktplaats hoeft het echt niet duur te zijn. Wil je daarin tegen alles nieuw hebben en het liefst ook nog eens van de beste kwaliteit gaat het heel wat meer kosten. Even als voorbeeld; je kan al een bed hebben voor 30,00 maar er zijn ook bedden die 2.500 kosten. Wanneer je 1.000 hebt gespaard heb je een mooi begin, wil je je kamer wat uitgebreider inrichten moet je denken aan 1.500-2.500.

Rijbewijs B en aanschaf auto

Rijbewijs B

Hoeveel het halen van je rijbewijs kost is erg verschillend, het ligt er onder andere aan hoe snel je dingen oppakt en of je in één keer slaagt. Ook is het uurtarief per rijschool verschillend. Het gemiddelde ligt totaal op ongeveer 1972,60. Hierbij gaan ze uit van het volgende:
Rijlessen40 x 40 = 1600
Theorieexamen2 x 33,50 = 67
Praktijkexamen2 x 133,30 = 266,60
Rijbewijs afhalen1 x 39

Auto

Een auto hebben is leuk en handig, maar kost ook erg veel geld. Wanneer je geluk hebt kun je voor onder de 1000,00 een tweedehands autootje hebben, maar meestal moet je toch met meer rekening houden. Helemaal wanneer je voor een nieuwe auto gaat, deze kosten wel een paar duizend euro. Wanneer je een auto wilt kopen is het verstandig om altijd een bedrag achter de hand te hebben voor onderhoud. Wanneer er iets aan een auto mankeert loopt het namelijk vaak al snel op in de honderden euro's. Daarnaast moet je ook rekening houden met de maandelijkse kosten zoals de verzekering, wegenbelasting en brandstof.

Uitvaartverzekering

Misschien niet een van de eerste dingen waar je aan denkt, maar wanneer je je uitvaartverzekering al op jonge leeftijd in koopsom afbetaalt kunt je erg veel geld besparen. Zo kun je op je 18de al voor 11.000 euro verzekert zijn terwijl je daar maar 2.000 voor hebt betaalt. Naast dat het geld bespaart geeft het ook een erg fijn gevoel, de rest van je leven hoef je je daar niet meer druk om te maken. Hoeveel geld je precies nodig hebt verschilt per verzekering en ook wat je wensen zijn. Rond de 2.500 is een goed bedrag om vanuit te gaan.

Vakantie

Ondanks dat het niet perse belangrijk is, is het toch een goed iets om voor te sparen. Een vakantie kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wanneer je genoegen neemt met een weekendje weg in Nederland kun je aan 100 vaak al genoeg hebben. Ook een stedentrip naar het buitenland hoeft niet erg veel te kosten. Als je alles goed uitzoekt is het mogelijk om voor een klein bedrag al naar Londen, Berlijn of Parijs te gaan. Wanneer je echter langere tijd wil en in het hoogseizoen moet je toch wel rekening houden met een paar honderd euro. Wanneer je alles inclusief rekent (eten, vervoer, etc) zit je dan vaak al snel rond de 800. Vaak scheelt het wel als je met meerdere personen gaat, de kosten voor bijvoorbeeld de kamer en taxi kunnen dan gedeeld worden.
© 2014 - 2024 Dazzmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen voor de studie van de kinderenSparen voor de studie van de kinderenOuders met opgroeiende kinderen moeten zich realiseren dat een gedegen opleiding tegenwoordig een behoorlijke bijdrage v…
Beginnen met beleggen: Kun je gaan beleggen als student?Veel jongeren en studenten willen graag beginnen met beleggen maar denken dat ze nog niet genoeg geld bij elkaar hebben…
Hoge spaarrente renterekening Delta LloydHoge spaarrente renterekening Delta LloydDelta Lloyd omvat vele bedrijven en biedt vele financiële producten aan. Hier kunt u sparen tegen een hoge spaarrente, v…
Formule renteberekeningFormule renteberekeningHet komt bij ieder van ons wel eens voor dat hij zelf wil berekenen hoe hoog de rente van zijn spaargeld zal zijn. Of da…
Bronnen en referenties
  • Nibud, http://www.nibud.nl/ , bezocht op 30-09-2014
  • Gemiddelden, http://gemiddelden.nl/ , bezocht op 30-09-2014
  • Yarden, http://www.yarden.nl/ , bezocht op 30-09-2014
Dazzmo (17 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.