Geld verdienen met sparen

Geld verdienen met sparen Veel mensen sparen geld voor later, maar we vergeten vaak dat we met sparen ook geld kunnen verdienen! U krijgt namelijk rente over het geld dat op uw spaarrekening staat. Als u het een beetje slim aanpakt, kan dit bedrag aardig hoog oplopen. Het is heel verstandig om geld apart te zetten op een spaarrekening, want dit kunt u later weer voor verschillende doeleinden gebruiken. Bijna iedere Nederlander stort maandelijks een bepaald bedrag op zijn of haar spaarrekening.

Spaarbedrag gemiddelde Nederlander

De gemiddelde Nederlander spaart rond de 220 euro per maand. Ongeveer driekwart van de Nederlanders heeft een spaarrekening waar maandelijks geld op wordt gestort. Het gemiddelde spaargeld van Nederlanders ligt tussen de 20.000 en de 35.000 euro. Naast de mensen die maandelijks een vast bedrag sparen, zijn er echter ook genoeg mensen die enkel af en toe een hoog bedrag op hun spaarrekening storten. Daarnaast is er ook een klein percentage Nederlanders dat helemaal geen geld spaart.

Zal ik gaan sparen of niet?

Het is altijd goed om geld te sparen. Misschien wilt u in de toekomst een grote aankoop doen of is dit zelfs noodzakelijk. De meeste mensen sparen echter met een bepaald doel. Zo kunt u bijvoorbeeld voor de studie van uw kind of voor uw pensioen sparen. Het kan ook zo zijn dat u geld opzij zet om later een nieuwe auto te kopen of een wereldreis te maken. Vaak is het goed om een doeleinde vast te stellen voor uw spaargeld. De meeste mensen zijn dan namelijk veel gemotiveerder om geld op een spaarrekening te storten. Toch is het verstandig om alsnog een bepaald bedrag per maand te sparen zonder bepaald doel. Hiermee kunt u eventuele onvoorziene uitgaven bekostigen, zoals een nieuwe wasmachine of een reparatie van uw auto.

Verschillende spaardoeleinden

Er zijn verschillende doeleinden waar u voor kunt sparen. De meeste mensen hebben meerdere spaardoeleinden. Het is dan verstandig om dit spaargeld op verschillende spaarrekeningen te zetten. Tegenwoordig kunt u echter bij de meeste banken uw spaargeld van één rekening verdelen in verschillende spaarpotjes. Op deze manier ziet u precies hoeveel u heeft gespaard per doeleinde en dit zal u weer motiveren meer te sparen.

Sparen voor uitzetting

Jongeren die uit huis gaan weten vaak niet hoeveel daarbij komt kijken. Naast de huur of de koop van een woning zullen ze ook geld moeten hebben voor een inboedel en voor de vaste lasten. Daarnaast is het verstandig om nog wat extra geld apart te houden voor eventuele onvoorziene onkosten. Het is dan ook het beste om pas het huis te gaan als u een goede berekening heeft gemaakt van de kosten en dit bedrag minimaal op een spaarrekening hebt staan. Het is goed om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen, aangezien jongeren meestal nog niet zoveel geld verdienen met hun bijbaantjes. Daarom kunt u het beste al met uw eerste bijbaantje geld opzij zetten voor de uitzetting.

Sparen voor studie kind

Studies zijn de afgelopen jaren steeds duurder geworden en het lijkt erop dat de studies in de toekomst nog duurder zullen worden. De gemiddelde kosten van een jongere die studeert (inclusief collegegeld, huisvesting en verzekeringen) liggen nu rond de 15.000 euro per jaar. Jongeren zullen gemiddeld vier tot vijf jaar studeren wat neerkomt op 60.000 tot 75.000 euro in totaal. De kosten zullen echter steeds hoger worden en het zou kunnen dat u uiteindelijk 100.000 euro kwijt bent aan de studie van één kind. We hebben nu natuurlijk nog de studiefinanciering waarmee de studie grotendeels betaald kan worden, maar het zou kunnen dat dit er in de toekomst helemaal niet meer is. Het is dan ook heel verstandig om te sparen voor de studie van uw kind, aangezien zij dit later zelf waarschijnlijk niet kunnen betalen. Per kind kunt u het beste zorgen voor enkele tienduizenden euro’s aan spaargeld. Met het sparen voor de studie van uw kind kunt u het beste zo vroeg mogelijk beginnen.

Sparen voor pensioen

Veel mensen zijn via hun werkgever automatisch verzekerd van een pensioen. Het kan echter zijn dat uw werkgever hier niets voor heeft geregeld of dat u niet voor een werkgever werkt. Dan heeft u alsnog recht op AOW van de staat nadat u de pensioensleeftijd heeft bereikt, maar van de 1.100 euro bruto die u dan krijgt per maand kunt u waarschijnlijk niet rondkomen. Het kan dan goed zijn om zelf te zorgen voor een pensioen. Anderen denken dat het pensioen dat ze na hun pensioensleeftijd uitgekeerd krijgen van hun werkgever niet voldoende is en willen ook zelf voor een pensioen sparen.

Het sparen voor pensioen kunt u het beste doen via een speciaal hiervoor bedoelde, geblokkeerde spaarrekening. Hier kunt u geen geld vanaf halen voordat u de pensioensleeftijd heeft bereikt en daarna krijgt u maandelijks een deel van het geld uitgekeerd. Sparen voor pensioen kunt u doen via de bank, waarbij u na de pensioensleeftijd gedurende een van tevoren afgesproken periode maandelijks een bepaald bedrag uitgekeerd. Als u overlijdt voordat het pensioen op is, wordt het restant verdeeld over uw nabestaanden. Met een lijfrente bij een verzekeraar kunt u ook voor uw pensioen sparen. Dan krijgt u uitbetaald tot uw overlijden. Het kan zijn dat u vroeg overlijdt en dan zult u de rest van uw geld kwijt zijn, maar als u later dan verwacht overlijdt maakt u winst.

Zakelijk sparen

Bijna ieder bedrijf heeft wel een zakelijke spaarrekening. Het kan namelijk zijn dat u voor onvoorziene onkosten komt te staan en daarom is het altijd verstandig om als bedrijf af en toe wat geld opzij te zetten. Er zijn ook veel bedrijven die geld sparen om een investering te kunnen doen. Zeker in deze tijden is het goed om geen geld te lenen voor een investering, maar om hiervoor geld opzij te zetten. Een zakelijke spaarrekening zou u ook kunnen gebruiken om te sparen voor uw pensioen.

Sparen en belastingvoordeel

Het kan zijn dat u over een bepaald gedeelte van uw vermogen belasting moet betalen. De Belastingdienst berekent uw vermogen door uw schulden en leningen van uw spaargeld af te trekken. Als u op uw spaarrekening een vermogen heeft staan dat boven de 21.139 euro uitkomt, dient u hierover 1,2% belasting te betalen. Er zijn echter manieren om te profiteren van belastingvoordeel. Zo kunt u bijvoorbeeld groen sparen door uw geld in te leggen in een groenfonds. Dan hoeft u tot een vermogen van 56.420 euro geen belasting te betalen en kunt u ook nog eens profiteren van een korting op uw inkomstenbelasting.

Bij het sparen voor pensioen kunt u ook gebruikmaken van belastingvoordeel. Dit geldt voor mensen die geen pensioensregeling of een pensioensgat hebben. Als u dan het spaargeld voor uw pensioen op een speciaal hiervoor bedoelde, geblokkeerde spaarrekening zet, hoeft u hierover geen vermogensbelasting te betalen. Daarnaast kunt u de premie van uw bruto inkomsten afhalen, waardoor u op dat moment over dat gedeelte van uw inkomsten geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Als u het pensioen eenmaal uitgekeerd wordt, dient u hier wel inkomstenbelasting over te betalen. Dit is echter een stuk voordeliger, aangezien u na uw pensioensleeftijd in een lagere belastingschaal zit.

Spaartips - hoe doet u het slim?

Voordat u begint met geld sparen en een spaarrekening opent, kun u het beste op een aantal dingen letten. Hieronder geven wij enkele tips:
  • Vergelijk de spaarrentes van meerdere aanbieders. Zo komt u erachter bij welke aanbieder u de de hoogste rente zult vangen.
  • Let goed op de voorwaarden en kies dan de spaarrekening die bij u past. Sommige rentepercentages gelden enkel als u uw geld voor langere tijd vastzet. Daarnaast kan het zijn dat u een boete moet betalen als u uw geld eerder wilt opnemen.
  • Zet het geld wat u echt kunt missen voor langere tijd opzij. Op deze manier kunt u hierover een hogere rente ontvangen.
  • Kies voor groen sparen als uw vermogen hoger is dan 21.139 euro. Dan hoeft u namelijk tot een bedrag van 56.420 euro geen belasting te betalen.
© 2014 - 2022 Rowanblom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn klim spaarproducten?Wat zijn klim spaarproducten?Klim spaarproducten, ook wel klim spaardeposito genoemd, zijn in 2011 door enkele Nederlandse banken geintroduceerd. Het…
Wat is bonus sparen: voordelen en nadelen?Wat is bonus sparen: voordelen en nadelen?Vele banken bieden bonus sparen aan. Wat is bonus sparen? Hoe werkt deze manier van sparen? Wat zijn de voordelen en nad…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Pin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met rentePin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met renteHoe werkt het pin sparen van ABN AMRO? Het is een nieuwe manier van automatisch sparen tegen een hoge rente. Pin sparen…
Rowanblom (26 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.