Moet ik belasting betalen over de overwaarde?

Het rendement op geïnvesteerd geld in onroerend goed kan hoog oplopen. Op het moment dat u het huis verkoopt, realiseert u een overwaarde, moet u dit opgeven bij de belastingdienst? Overwaarde is het bedrag dat resteert bij het verkopen van het huis. Van het verkoopbedrag moet eerst het hypotheekbedrag worden afbetaald. De overwaarde wordt hoger bij het tussentijds aflossen op de hypotheek. Overwaarde wil dus niet altijd zeggen dat het een gerealiseerde winst is.

Hoe komt overwaarde tot stand?

Om een huis te kunnen kopen hebben de meeste mensen een hypotheek nodig. Het is mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren, wat in de praktijk vaak gebeurt. Indien het huis na tien jaar verkocht wordt, is er een overwaarde gerealiseerd als de opbrengst hoger is dan de op de huis rustende hypotheek. In het geval er in die tien jaar afbetaald is op de hypotheek, wordt de overwaarde groter.

Moet ik de overwaarde opgeven bij de Belastingdienst

U hoeft het niet specifiek op te geven als opbrengst uit de verkoop, maar de opbrengst telt wel mee om de hoogte van de belastingheffing te bepalen over het vermogen in box drie. Per belastingplichtige is er een bedrag vrijgesteld van 21.139.

Is de gerealiseerde overwaarde vrij te besteden?

Dit is afhankelijk van het feit of u nog weer een huis gaat kopen of niet. Mocht u in latere instantie weer een huis gaan kopen, dan zou het geld gebruikt moeten worden om in het huis te steken. In het verleden was overwaarde vrij te besteden, maar door de introductie van de bijleenregeling moet het geld weer geïnvesteerd worden bij het kopen van een ander huis. Indien dit niet gebeurt, is de betaalde hypotheekrente voor de nieuwe hypotheek niet volledig aftrekbaar.

Is er een fiscaal gunstige regeling voor een gerealiseerd verlies bij verkopen van de eigen woning?

Nee, na de verkoop moet de voormalige huiseigenaar de schuld terugbetalen aan de bank. Deze schuld mag wel worden gebruikt om de heffingsgrondslag in box drie te bepalen, maar dat is een schrale troost. Het is wel mogelijk om de resterende schuld mee te financieren in een nieuw te sluiten hypotheek. In de praktijk zal het vaak niet gebeuren door de acceptatienormen van banken.

Hoe zwaar wordt vermogen belast in box drie?

De overwaarde uit het huis wordt opgeteld bij uw vermogen en andere vermogensbestanddelen die meegenomen moeten worden om de heffingsgrondslag in box drie te bepalen. Andere bestanddelen zijn bijvoorbeeld beleggingen en een tweede huis. Over het heffingsgrondslag wordt er vanuit gegaan dat u 4 procent rendement gaat maken. Het maakt de Belastingdienst niet uit hoeveel rendement u in werkelijkheid hebt gemaakt. Over dit verondersteld rendement moet u 30 procent belasting betalen.

Indien de heffingsgrondslag 70.000 bedraagt,mag het bedrag eerst verlaagd worden met de vrijstelling van 21.139 (2012). Voor fiscale partners bedraagt de vrijstelling dus 42.278. Een bedrag van 27.722 wordt betrokken in de heffing. Het verondersteld rendement bedraagt 1.108,88 ( 27.722 x 4 procent). De heffing bedraagt 30 procent van 1.108,88 = 332,66.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis met winst verkocht! Overwaarde belast?Huis met winst verkocht! Overwaarde belast?De waarde van uw huis wordt fiscaal niet belast. Een gerealiseerde overwaarde is belastingvrij, maar u gaat er in de toe…
Belasting betalen over hypotheekvrij huisBelasting betalen over hypotheekvrij huisOnterecht wordt vaak gedacht dat een huis bezitten waar geen hypotheek op zit onverstandig is. Over overwaarde hoeft gee…
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…

Ultieme besparing: hypotheek aflossenUltieme besparing: hypotheek aflossenDe vaste lasten die het zwaarst drukken op het budget van een huisbezitter, zijn de maandelijkse hypotheeklasten. De bes…
Hypotheek aflossen is vermogen opbouwenEen vaak gehoorde uitdrukking is dat een eigen huis een manier is om vermogen op te bouwen. De waarde van het huis kan e…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.