Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds
Tegen het einde van de oorlog, zo'n 60 jaar geleden is tijdens de Conferentie van Bretton Woods de Wereldbank opgericht. Het beoogde doel van de oprichters was een economische samenwerking ten einde voorkoming van het desastreuze beleid dat voorheen werd toegepast en mede heeft gezorgd voor de Grote Depressie van de jaren 30 en het mondiale conflict dat hierop volgde.
Taken
In eerste instantie richtte de Wereldbank zich op bepaalde projecten ten behoeve herstel te creëren in een ontredderde wereld, verwijtbaar aan de Tweede Wereldoorlog. Geruime tijd later is men zich gaan richten op ontwikkelingslanden en de integratie van deze in de wereldeconomie. De Wereldbank doet veel onderzoek naar armoede, ontwikkelingsproblematiek, milieu, globalisering enzovoort. De bevindingen worden elk jaar gepubliceerd in het World Development Report waarin de actuele economische conditie van de wereld centraal staat. Met deze kennis is de bank in staat solide adviezen te geven. Last but not least, beheert de Wereldbank de fondsen; geld verkregen van de rijke landen, bedrijven en de ontwikkelingsorganisaties.
De Wereldbank is opgedeeld in 4 organen, zoals verder opvolgend omschreven.
International Bank for Reconstruction and Development
IBRD leent geld uit aan landen met middeninkomens, zoals Turkije en Argentinië. Een langere looptijd en iets lagere rente zijn voorwaarden die het gunstig maken voor deze landen om te kunnen lenen. Geleend wordt voor hervorming en verbetering van de infrastructuur in bepaalde sectoren, bijvoorbeeld het bankwezen, mijnbouw enzovoort. Voor projecten kan tevens een lening worden aangevraagd; bouw van stuwdammen, een snelweg e.d. Tot slot verleent de bank overheden leningen zodat zij aan de eisen van de zogenaamde Structurele Aanpassingsprogramma's kunnen voldoen. Deze aanpassingsprogramma's hebben als doel de begrotingstekorten te reduceren door middel van het korten op de overheidsuitgaven. Hiernaast zullen overheden worden gestimuleerd om meer te gaan exporteren, bedrijven in bezit van de staat te privatiseren en o.a. de handelspolitiek te liberaliseren.
International Development Agency
Het IDA is in 1960 opgericht om aan de allerarmste landen leningen te verstrekken. Er behoeft geen rente te worden betaald en de looptijd kan 35 à 40 jaar zijn. Pas na 10 jaar behoeven de landen te starten met het aflossen van de lening. Armoede bestrijden, duurzame ontwikkeling stimuleren en het milieu beschermen zijn zaken waarmee het IDA claimt zich bezig te houden. De leningen zijn echter wel gekoppeld aan Structurele Aanpassingprogramma's, begrotingstekorten dienen ook hier te worden gereduceerd.
International Finance Corporation
Het IFC is in 1956 opgericht. Doel van dit orgaan is leningen verstrekken aan de private sector in ontwikkelingslanden. In principe was het hoofddoel investeren in projecten die zelf lastig investeerders weten aan te trekken. In de praktijk blijkt dat er tevens wordt geïnvesteerd in projecten die hier zelf toe in staat zijn. Advies verstrekken inzake privatisering, milieubeleid, handelen op de internationale kapitaalmarkt is tevens een taak van het IFC. Onder de tien grootste partners van de IFC, bevinden zich vier Nederlandse:
- ING Group
- Rabobank Group
- FMO (Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden)
- ABN AMRO Bank
Multilateral Insurance Guarantee Agency
Het MIGA is het jongste onderdeel van de Wereldbank, opgericht in 1988. Zij wenst ontwikkelingslanden te helpen productieve buitenlandse investeringen aan te trekken. Niet-commerciële garanties is wat het MIGA biedt ter bevordering van buitenlandse investeringen. Het MIGA verzekert investeerders uit de private sector tegen politieke risico's, zoals een burgeroorlog of onteigening.
Naast deze organen is er afdeling opgericht ten einde te bemiddelen tijdens eventuele geschillen.
International Centre for Settlement of Investement Disputes
Geschillen tussen ontwikkelingslanden en investeerders dienen opgelost te worden, zodat het vertrouwen van van investeerders in risicovolle landen wordt vergroot.
Naast de oprichting van de Wereldbank tijdens de Conferentie van Bretton Woods is tevens het IMF ontstaan.
Het Internationaal Monetair Fonds
Het IMF heeft als doel om het internationale monetaire stelsel stabiel te behouden ten bate van duurzame economische groei, vermindering van armoede en een verhoogde levensstandaard te waarborgen. De liquide middelen zijn bijeen gebracht door de 187 lidstaten. Hiernaast heeft het IMF de optie geld te lenen van haar rijke lidstaten. Bij een groot handelstekort kan een lidstaat zich financieel beroepen op het IMF, mits er wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden.
Het hoofdkwartier van de Wereldbank is evenals het IMF gevestigd in Washington DC, U.S.A. Beide organisaties zijn zowel telefonisch als per e-mail te bereiken. De contactgegevens zijn op de sites van deze organisaties te vinden.