Wat is de oudste nog actieve commerciële bank

Banken in alle soorten en maten, maar 1 moet de oudste en nog actieve bank zijn. Dat is de Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A. (afgekort MPS), opgericht te Siena (Italië) in 1472. Deze bank is de nog oudste actieve bank ter wereld, en de op twee na grootste bank van Italië. Eind 2014 waren er 25,9 duizend werknemers.

Geschiedenis van de bank

  • De stad Siena richtte op 27 februari 1472 de bank op om behoeftigen renteloos leningen te verstrekken, of tegen een hele lage rente. De bank kreeg de naam “De Monte dei Paschi di Siena”, vertaald betekend de naam van de bank “Berg van Barmhartigheid”.
  • Het was de groothertog van Toscane die in 1624 de bank gebruikte. Hij probeerde de economie van Toscane nieuw leven in te blazen. De bank blijft zich ontwikkelen totdat Italië in 1861 een land wordt. De Monte werkt mee, en wel actief, aan grootschalig openbare werken. Een voorbeeld hiervan is de aanleg van de Toscaanse spoorwegen.
  • In 1737 overlijdt Gian Gastone de Medici, de laatste groothertog van Toscane. Vanaf zijn dood valt de streek Toscane onder the House of Lorraine. Zij blazen de bank nieuwe energie in.
  • Bijna 150 jaar later, in 1865, is de bank de grootste bank van de gehele Toscane. Dit door diverse kleine overnames van kredietinstellingen.
  • In 1872 worden onder andere het landbouw- en grondkrediet, alsmede sparen, officieel erkent.
  • Aan het begin van de twintigste eeuw, 1910, is de bank inmiddels de op een na grootste bank van het land betreffende sparen. Er zijn vestigingen in twintig steden waaronder Florence, Livorno, Lucca.
  • In 1936 wordt de bank (vanwege de nationale aanwezigheid) uitgeroepen tot een kredietinstelling naar openbaar recht. Kompleet met nieuwe statuten, waaronder een regel dat een groot deel van de netto winst wordt gebruikt voor: inventaris, goede doelen, werken van openbaar nut.
  • In 2007 kocht de MPS de Banca Antonveneta van de Stantandergroep. Bedrag: € 9.000.000.000,--. De MPS is dan in een klap de 3e bank van Italië, ze moeten de UniCredit en Intesa Sanpaolo voro zich laten.
  • In 2008 behaalt de bank een netto winst van € 953.000.000,--, 30% minder dan het jaar ervoor.
  • In 2009 zijn er 32.000 werknemers, een nettowinst van € 200.000.000,-- en is de bank voor 90% in handen van de stichting; Fondazione Monte dei Paschi die Siena).

Het hoofdkantoor

Het Palazzo Salimbeni in Siena huisvest het hoofdkantoor van de bank. Het paleis is in de 19e eeuw verbouwd in de neo gotische stijl, waarvoor de architect Pierluigi Spadolini verantwoordelijk was. De buurpaleizen zijn het Palazzo Santucci (uit de 16e eeuw) en het Palazzo Spannocchi (uit 1470, ontworpen door Guiliano da Maiano). Op het grote plein staat een beeld van de plaatselijke Sallustio Bandini uit 1882.

Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A vanaf 2011.

De bank maakte in 2009 wel een flinke netto winst van 200 miljoen euro, toch ontving de bank € 1.900.000.000,- Europese staatssteun van de Italiaanse regering. Doordat het dividend ieder jaar minder wordt, gaat er minder geld naar de goede doelen van de Toscane. Siena heeft inmiddels als besloten om de belastingen te verhogen, zodat er wel geld binnen blijft komen.

Op 12 oktober 2011 wordt bekend gemaakt dat Fitch, de kredietbeoordelaar, de kredietwaardigheid van de bank is verlaagd van de A- status naar de Triple B+ status. Zes dagen later, 18 oktober verlaagd ook de Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van de bank. Op 27 oktober publiceert de Wall Street Journal uit Amerika een artikel waaruit blijkt dat de MPS vers kapitaal binnen moet zien te halen van € 2.000.000.000,--. De Journal publiceert in het artikel niet hoe de bank aan dit bedrag denkt te komen. Wel is bekend dat de bank allerlei charitatieve donaties terughaalt uit de streek, zodat de balans alsnog klopt. De reden tot deze maatregel en het verkrijgen van “vers” kapitaal is het feit dat ook de MPS een enorm groot deel van de Italiaanse overheidsschuld bezit.

In 2013 komt naar voren dat de bank derivatenconstructies voor de toezichthouders verborgen had. De reden hiervoor was het niet naar buiten brengen van een verlies van € 730 miljoen door deze constructie. Onderzoek door justitie volgt, huiszoekingen bij G. Mussari (bestuursvoorzitter) en D. Rossi (persvoorlichter). Laatstgenoemde pleegde begin 2013 zelfmoord.
Datzelfde jaar wordt een verlies bekend gemaakt van € 3,17 miljard door hoge afschrijvingen op slechte leningen en de derivaten. Een maand daarvoor had het staatssteun ontvangen van € 4 miljard. Door het later bekend geworden verlies is nieuwe staatssteun wellicht hard nodig, men voldoet namelijk niet aan de minimumkapitaalvereisten. Een nieuwe directie moet het vertrouwen gaan herstellen.

Eind 2013 werd een additioneel reddingsplan door de Europese Commissie goedgekeurd, staatssteun en staatsgaranties van € 17 miljard volgen. Er worden nieuwe aandelen uitgegeven (€ 2,5 miljard), waarmee de eerste € 4 miljard binnen 5 jaar wordt afgelost. Er gaat bezuinigd worden op de kosten, doelmatigheid wordt vergroot en bestuur versterkt. Hiermee verwacht men in 2015 een nettowinst van € 200 miljoen en in 2017 een verwacht winst van € 900 miljoen. Het verlies in 2014 was € 5,3 miljard.
© 2011 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toscane; Siena en zijn geschiedenisToscane; Siena en zijn geschiedenisEen begrip binnen Toscane in Italië, deze Middeleeuwse stad; Siena. Een stad die in de 16e eeuw bij het groothertogdom d…
Toscane; Siena en zijn paleizenToscane; Siena en zijn paleizenEen Middeleeuwse stad in het hart van de Toscane in Italië. Siena, een stad met een prachtig plein waarom heen diverse g…
Een inleiding tot de Chianti wijnenEen inleiding tot de Chianti wijnenDe Chianti streek in Toscane strekt zich uit tussen Firenze en Siena en is verdeeld over 8 gemeenten. De wereldberoemde…
Beginjaren van De 'MediciIn de dertiende eeuw werd De ‘Medici al als patriciersfamilie vermeld. Zoals de naam al doet vermoeden kende de familie…
Grootste valkuil van het levenGrootste valkuil van het levenWelke prijs betaal jij voor angst, verlangen en hebzucht? Hoe hard ga jij werken in een poging om de angst de kop in te…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.