Rondkomen van weinig geld en toch fijn leven

Rondkomen van weinig geld en toch fijn leven Nederland is een welvarend land. Toch is er ook in Nederland veel verborgen armoede. Ruim 50.000 gezinnen hebben hoge schulden, waar ze niet meer alleen kunnen uitkomen. Ze leven met behulp van schuldsanering en moeten wekelijks zeer weinig rondkomen. Ook voor gezinnen die moeten rondkomen van het sociaalminimum is het soms moeilijks om iedere maand weer rond te komen en dan ook nog de kinderen iets leuks te bieden. Het is moeilijk, maar met deze tips kan het!

Boodschappen

Gezond en gevarieerd eten is voor iedereen een grote uitdaging. Wanneer je krap bij kas zit lijkt het soms zelfs onmogelijk. Toch kun je ook met weinig geld en een dosis creativiteit een heel eind komen.

Tips:

 • Hou je aan het vooraf vastgestelde bedrag.
 • Bekijk in het begin van de week alle reclamefolders van de supermarkten en weeg af wat je waar gaat kopen.
 • Stel aan de hand van de reclame acties en seizoensproducten een weekmenu samen.
 • Ga 1 dag per week benoemen tot "kliekjesdag'.
 • Vertrouw niet blind op reclame acties. Bereken eens of je echt zo veel bespaard. Vaak zijn de reclames op A-merk artikelen, terwijl een evengoed huismerk nog voordeliger is.
 • Koop niet meer dan nodig. Te veel voorraad in huis, nodigt uit tot meer eten.
 • In de avonduren zijn veel verse producten extra afgeprijst. Deze producten zijn nog prima te eten op de dag zelf en laten zich afhankelijk van het product ook nog gewoon invriezen ( brood, vlees, groente). Ook op maandag hebben veel supermarkten een groot aantal artikelen met een korte houdbaarheidsdatum extra afgeprijst.
 • Grotere verpakkingen zijn vaak in verhouding voordeliger dan kleine hoeveelheden. Gebruik de hoeveelheid die je over hebt, later in de week in een ander gerecht. Met een beetje creativiteit eet je dan toch divers
 • Haal verse producten zoveel mogelijk op de markt. Vooral aan het einde van de dag, gaan de producten vaak voor koopjes weg!
 • Hou acties op internet goed in de gaten. Regelmatig worden er diverse proefmonsters en probeerverpakkingen weggegeven.

Gezinsuitjes

Ook wanneer je het als gezin financieel niet ruim hebt is het belangrijk om regelmatig wat leuks te doen met het gezin. Ieder kint heeft recht om te spelen en het geeft de ouders vaak nieuwe energie. Wanneer je elke week 2 euro spaard, heb je in 3 maanden in totaal een budget van 24 euro. 24 euro lijkt misschien niet genoeg, maar je kunt er zeker een heerlijke dag samen met je gezin meebeleven.

Tips:

 • Ga met je kinderen naar een overdekte speelparadijs. Bijna elke stad heeft wel zo'n speelparadijs waar de kinderen naar hartelust kunnen klimmen en klauteren. Ouders hebben hier veelal gratis toegang. Koop een gezamelijke kan ranja en niemand komt iets tekort. Ga bij thuiskomst lekker pannekoeken eten of frituur zelf patat en de dag is helemaal geslaagd.
 • Wanneer we denken aan het bezoeken van een speeltuin denken we vaak gelijk aan dure toegangsprijzen. Gelukkig zijn er nog steeds vele parken die gratis zijn of minimale toegangsprijzen vragen. Neem een heerlijk gevulde picknick mand mee, met lekkere boterhammen bijvoorbeeld koude pannekoeken en een zakje chips. Zo krijg je een feestelijk geheel en hoef je ook op het eten niet onnodig veel uit tegeven.
 • Ga met het gezin heerlijk zwemmen in een subtropisch zwemparadijs. Zoek een subtropisch zwemparadijs waar je zelf eten en drinken mee mag nemen.
 • Ga een dagje naar het strand. Bijvoorbeeld aan het strand van Scheveningen zijn vaak nog extra gratis activiteiten te beleven. Denk aan vuurwerk en zandsculpturen.
 • Voor kinderen en natuurlijk ook voor de ouders, kan het een feest zijn om eens buiten de deur te ontbijten. Denk eens aan een ontbijtje bij IKea of HEMA. Voor 1 a 2 euro per persoon heb je daar een compleet ontbijt. Combineeer op zaterdagochtend zo`n ontbijt eens met een bioscoop bezoek. Bij veel bioscopen krijg je 50% korting op zaterdagochtend als je naar een film gaat die voor 12.00 begint.
 • Wanneer je een uitje naar een dierentuin of atractiepark wil is het tegenwoordig moeilijk om met een klein budget een dagje uit te gaan. Toch zijn ook hier meer mogelijkheden dan je waarschijnlijk denkt. Vele budgettips voor pretpark en dierentuin bezoek kun je lezen in het artikel: besparen op pretpark en dierentuin bezoek.
 • Eén keer per zijn zeer veel museums in Nederland vrij toegankelijk tijdens het museumweeken. In 2011 valt dit museumweekend in het weekend van 2 en 3 april 2011.

Verjaardagen

Voor gezinnen die van weinig rond moeten komen kunnen verjaardagen een ware ramp zijn. Ouders liggen soms wekenlang wakker, omdat zij niet weten hoe ze hun kind een feest moeten geven dat zij verdienen.

Tips:

 • Spaar elke week twee euro op voor verjaardagen en cadeautjes. Zo heb je een potje als de dag is aangebroken.
 • Koop cadeautjes in de opruiming. Dat kan soms al een half jaar van te voren zijn.
 • Maak cadeautjes zelf.
 • Koop cadeautjes op marktplaats. Het is echt geen schande als je kind geen nieuwe fiets krijgt, maar een goede 2e hands.
 • Sla je slag tijdens de vrijmarkten op Koninginnedag.
 • Het is de trend om kinderfeestjes buitenshuis te vieren. Toch kan een kinderfeestje thuis een groot succes worden. Organiseer eens een make-up party of thuisbioscoop.

Gratis producten

Op vele internet sites worden gratis producten aangeboden. Soms zitten er zeer leuke dingen tussen. Dus zorg dat je deze sites goed in de gaten houdt.

Tips:

 • www.gratis.proefmonsters.nl
 • www.gratisoptehalen.nl
 • www.allesgratisaftehalen.nl
 • www.gratiswereld.nl
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het binnen budget opleveren van een projectTips voor het binnen budget opleveren van een projectÉén van de grootste uitdagingen waar een project manager mee te maken krijgt is om het project op te leveren binnen het…
Handige tips voor uw budget bij het samenwonenHandige tips voor uw budget bij het samenwonenJe eerste eigen plekje samen, voor de meeste een hele nieuwe ervaring. Vele proberen dan ook de eerste jaren een apparte…
Geld verdienen met het verkopen van fruitDe zon straalt weer heerlijk aan de hemel, de mensen komen weer naar buiten en jij wilt graag wat geld verdienen! Als de…
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 04-04-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.