Geen geld meer van de bank? Wat nu?

Geen geld meer van de bank? Wat nu? Als de bank geen geld meer wil lenen, kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Er kan achterstand zijn op een andere lening. Of misschien een negatieve BKR-toetsing. Banken vragen daar regelmatig informatie op om het kredietrisico te beperken. Voordat u iets onderneemt, moet u eerst de oorzaak achterhalen.

Waarom je geen geld meer krijgt van een bank?

Krijgt men geen geld meer van de bank, dan kunnen daar talloze oorzaken voor zijn:
  • Het is denkbaar dat u een rekening van een postorderbedrijf ondanks herhaalde aanmaning niet betaald heeft en zo via een omweg (BKR) een probleem met uw bank heeft;
  • Misschien vertoonde uw betaalrekening gedurende langere tijd een ongeoorloofde roodstand en bent u op dié manier tussen de afgewezen aanvragen van de bank beland;
  • Of heeft u wellicht uw baan verloren en zijn daardoor uw financiële vooruitzichten verslechterd;
  • Mogelijk is ook dat u simpelweg een nieuwe accountmanager kreeg toegewezen die de opdracht heeft om zich om andere redenen van u "te ontdoen".

Zoals u ziet, er is een waslijst aan redenen denkbaar waarom de bank de geldkraan kan dichtdraaien. Voordat u denkt aan verdere stappen, moet u eerst proberen om erachter te komen wat de exacte reden is. En als die niet duidelijk voor de hand ligt, vraag er dan naar bij uw bank. Reageer in geen geval ondoordacht en overhaast op de argumentatie van de bank maar neem die in eerste instantie voor neutrale kennisgeving aan en probeer naar oplossingen te zoeken, ook al valt dat soms zwaar.

Pas in een vervolggesprek kunt u proberen om tot een gemeenschappelijke basis te komen bij de oude bank. Eigen fouten toegeven, zal daarbij niet worden uitgelegd als een punt van zwakte!

Wanneer is een andere bank de oplossing?

Maar als er samen met de oude bank geen gemeenschappelijke toekomst meer bestaat, zullen mensen vroeg of laat een andere bank moeten zoeken. Absoluut noodzakelijk is dan een zorgvuldige en uitgebreide voorbereiding op het komende kredietgesprek.

Het heeft geen zin om klakkeloos naar andere banken te lopen en daar te verzoeken om de leningen over te nemen. Je tot op het bot blameren en een afwijzing riskeren is nog tot daar aan toe. Het wordt pas écht een blamage als je je plotseling ook in de archieven van dié bank als afgewezen klant terugvindt, iets wat overigens regelmatig gebeurt. Wie dan ook nog bij BKR geregistreerd wordt, (ook afwijzingen vindt men daar terug!) heeft zijn kredietwaardigheid voorgoed verpest.

Het kredietgesprek bij de nieuwe bank

U kunt er donder op zeggen dat bij een nieuwe bank de vraag gesteld wordt: "Waarom wilt naar ons komen, wat was er bij uw vorige bank mis?" Bedenk dan: niet te veel klagen en open en eerlijk uitleggen waarom. Als u zich denigrerend en negatief over uw oude bank uitlaat, wordt dat eerder in uw nadeel uitgelegd. Per slot van rekening koken alle banken met hetzelfde water en banken verschillen niet écht van elkaar. "Als je dáár problemen had, heb je ze waarschijnlijk ook hier!" zal de bankier denken.

Wees daarom voorzichtig met de voorbereiding van kredietaanvragen. Wie niet zeker is, wordt aangeraden om eerst bij een deskundige na te vragen of de kredietaanvraag wel realistisch is. Maar dan wél een financieel adviseur die u niet in kredietregisters van BKR laat belanden en die u op die manier in de toekomst geen schade kan berokkenen. Dán is dat geld goed besteed, nietwaar?

Bankrekeningen en kredieten verhuizen naar nieuwe bank

Als men als klant bij een nieuwe bank geaccepteerd wordt, dan is het overzetten van bestaande bankrekeningen en kredieten vaak een volgende punt van aandacht. Overigens moet men dat niet te vaak herhalen want het is niet alleen omslachtig, op een gegeven moment raken ook alle voorhanden banken op. En het spreekt zich al snel in de bancaire wereld rond dat u her en der problemen had en dus niet bepaald de ideale klant bent.

En waarom geen lenen van particulieren?

Waarom geen geld lenen van particulieren? Iederéén kan geld krijgen, ook "moeilijke gevallen", zelfstandigen of werklozen. Aan u de keus!

Particuliere beleggers lenen geld via kredietplatforms zoals die van Smava en Auxmoney aan particulieren, onafhankelijk van hun kredietwaardigheid! Simpel een kredietproject aanmaken, gewenste bedrag, looptijd en rente selecteren, en geldgevers proberen te overtuigen! Smava is marktleider voor leningen van particulieren een particulieren.

Aanvraag schuldsanering als laatste redmiddel

Als het vinden van een andere bank of particuliere geldschieter niet lukt en er zich geen andere geldbronnen (de hoofdprijs of een erfenis) hebben aangediend, dan blijft als laatste redmiddel de aanvraag schuldsanering.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten leningen zijn er?Welke soorten leningen zijn er?In Nederland zijn er veel manieren om geld te lenen. Het eenvoudigst is om bij vrienden of familie te lenen, maar je kun…
Hoe voert u een kredietgesprek bij de bank?Hoe voert u een kredietgesprek bij de bank?Negen van de tien kredietgesprekken zijn niet of slecht voorbereid. Dat is jammer, want het gewenste resultaat blijft da…
Lenen  direct contant geld via stadsbank van leningLenen direct contant geld via stadsbank van leningDirect contant geld krijgen van een bank? Dit kan, super snel door te lenen met of zonder onderpand. 100 euro, 500 euro,…

Geld besparingstipsGeld besparingstipsMensen verbruiken veel onnodig geld zonder ze het zelf te weten. Het gaat soms om kleine zaken maar vele kleintjes maken…
Vroegboekkorting voor een goedkope vakantie in 2021Vroegboekkorting voor een goedkope vakantie in 2021Meivakantie boeken, herfstvakantie, kerstvakantie boeken vroegboekkorting, uitverkoop, last minute? Wie vroeg zijn vakan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Moritz320, Pixabay (bewerkt)
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 27-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.