Relatieproblemen door geld? De oplossing!

Relatieproblemen door geld? De oplossing! Tegenwoordig scheiden er meer mensen van elkaar dan ooit. Scheiden van elkaar doe je niet zomaar. Er is altijd een motief of aanleiding te noemen om te scheiden. Een populaire aanleiding om van elkaar te scheiden bestaat uit het hebben van geldproblemen. Een kleine verandering kan veel voorkomen. Hier lees je wat je moet doen!

Het traditioneel gezin

Het traditionele plaatje van een gelukkig gezin bestaat uit een man, vrouw en kinderen. De man elke dag flink aan de arbeid want er moeten hongerige mondjes worden gevoed. Honger kan natuurlijk alleen gestild worden door lekker eten en daar zorgt in het traditionele gezin de vrouw voor. De vrouw is zwoegend en ploeterend aan de schoonmaak waarna ze, naast het opletten op haar kroost, moet zorgen voor lekker eten die naar man liefs zin is. Geen slappe hap, maar een lekkere maaltijd met voldoende vlees. Uiteraard komen deze voedselwaren het huis niet zelf inlopen. Overdag moet er door vrouwlief efficiënt en het liefst zo goedkoop mogelijk boodschappen worden gehaald.

’s Avonds, na het afwassen, lekker op de bank zitten met een kopje koffie en wat lekkers. Als de werkweek voorbij is mag er getoost worden op een speciaal drankje want het weekend betekent tijd voor het gezin en extra tijd voor elkaar. Zaterdag lekker in de tuin bezig of op bezoek bij vrienden. Zondag eerst naar de kerk en vervolgens bij schoonfamilie op bezoek of een lekker stevige wandeling door het bos. One happy familie waar niets aan mankeert!

Goh, dat waren nog eens tijdens zeg. Men wist precies wat je aan elkaar had. Ieder had zijn eigen taak in het gezinshuishouden. Men leefde in harmonie met elkaar en er werd niet teveel noch te weinig met elkaar gesproken. Ruzies kwamen eigenlijk nooit voor want de vrouw zorgde wel dat ze zich inhield. Ze leerde om zich ingetogen op te stellen ten opzichte van haar echtgenoot maar gaf tegengas wanneer ze dit nodig achtte.

Emancipatie!

Door de jaren heen is er flink wat veranderd in het traditionele rolpatroon van man en vrouw in een gezin. Ook buiten het gezin stond de tijd niet stil! Op de werkvloer werd de kloof tussen man en vrouw verkleind. Vrouwen kregen de mogelijkheid om zich steeds hoger op te leiden waardoor ze ook hogere functies konden bekleden. Deze functies eisten meer van de vrouw dan ze voorheen gewend was. Ze moest opeens de boel kunnen leiden, een taak en eigenschap die voorheen alleen aan mannen toebedeeld was. De vrouw werd langzaam maar zeker mondiger en hield zich niet meer op de achtergrond. Ze kreeg als werkende individu ook wat te zeggen in de grote boze werkende mannenwereld!

Stop, ho!

Voordat we te ver doorslaan in het werkverhaal gaan we even terug naar onze traditionele gezin. De vrouw is hier nog druk aan het aardappelen schillen en strijkt ze de was met haar nieuwste aanwinst: de stoomstrijkijzer! De emancipatie van de vrouw in het bedrijfsleven is natuurlijk niet van het één op het ander gegaan. Deze verandering is door de jaren heen geleidelijk ‘’ingevoerd’’ en het werd steeds normaler gevonden om een vrouw als ‘’baas’’ te hebben. Daar is toch niets geks aan zou men nu zeggen?!

Thuis

Thuis zijn de zaken ook veranderd. De vrouw en de man zijn nu allebei druk aan het werk om de rekeningen, die steeds hoger worden, te kunnen betalen. In het begin werken vrouwen, die kort geleden zijn bevallen, vaak nog parttime om voor het kind te kunnen zorgen maar zodra deze oud genoeg zijn pakt ze haar koffertje weer en staat ze fulltime in de file op weg naar haar comfortabele bureaustoel met gasvering.

Macht

Elke dag werken door man en vrouw betekent natuurlijk ook meer inkomsten. Waar laat je al dat geld? Het traditionele gezinsleven zou kiezen voor een gezamenlijke rekening. De werkende man laat zijn loon storten op één rekening waar alle kosten mee betaald worden die gemaakt worden in het gezin. Voedsel, verzekeringen, kleding. Alles wordt gedeclareerd vanaf meneer zijn rekening. Dit gaf hem een zeker ‘’macht’’ in het gezin. De vrouw is hier financieel afhankelijk van hem. Ze krijgt financiële zekerheid en in ruil daarvoor neemt ze huishoudelijke taken op zich.

Beide geslachten waren tevreden met de gang van zaken en niemand klaagde over geld. Ieder had zijn eigen taak.

Money, Money, Money

Nu de vrouw in het gezin ook werkt kwam er frictie in de gezamenlijke rekening. Madame nam het ervan en ging in haar vrije tijd lekker winkelen maar ook de heer des huizes zag meer mogelijkheden. Nieuwe sportvelgen werden opeens een noodzaak! Uiteraard werd dit geld gretig geplukt van de gezamenlijke rekening. Aan het einde van de maand was er opeens maar heel weinig over van al dat verdiende geld! Uw limiet is bereikt staat er op het schermpje van de PIN en geen van beide partners weet hoe dat komt. Er ontstaat frictie en ruzie. Wie heeft wat uitgegeven? Waar is al het geld? Argumenten die gebruikt worden zijn:
  • Wat heb jij met het geld gedaan? (agent spelen)
  • Wat heb jij precies uitgegeven? (detective spelen)
  • Jij komt niet meer aan het geld! (rechter spelen)
  • Ik verdien meer dan jij dus ik beheer het geld! (directeur spelen)

Geldzorgen!

Niemand heeft baat bij onbedoelde, onbewuste geldzorgen. Men kan er stress van krijgen en het legt tevens druk op de relatie. Als dit één keer gebeurt kan er over gesproken worden en kan men het op een normale manier oplossen. Hoe los je dit op?

  • Heb geen geheimen voor elkaar
  • Vragen naar motieven. Waarom geeft men veel geld uit?

Vaak escaleert het en kom je er even niet uit. Een resolute aanpak is dan gewenst om de geldzorgen te stoppen. De beste aanpak is om een deel van ieders inkomen naar rato te verdelen op één gemeenschappelijke rekening. Dit betekent dat ieder een bepaalde percentage van het inkomen op één rekening stort. Je kunt er ook voor kiezen om beide een even hoog bedrag op één rekening te storten. De rest van het inkomen laat ieder op zijn eigen persoonlijke rekening.

Gedeelde rekeningen

Met zo’n gedeelde rekening zul je nooit geld issues creëren. Bepaal van tevoren wat er betaald wordt met de gezamenlijke rekening. Als de koelkast het op een dag begeeft moet er wel geld zijn om deze te repareren. Dit kan met de gezamenlijke rekening. Boodschappen kunnen ook bekostigt worden door middel van een gezamenlijke rekening. Ieder heeft zijn eigen aandeel en dat geeft in sommige relaties een stuk rust! Luxe artikelen en goederen voor eigen gebruik kunnen betaald worden door je eigen persoonlijke rekening.

Conclusie

Het traditionele gezin is definitief verbannen door een toenemende emancipatie van de vrouw in het bedrijfsleven. Deze emancipatie heeft in sommige gezinnen consequenties gehad voor het uitgavenpatroon en verantwoordelijkheden omtrent de beurs. Frictie, huwelijks- en relatieproblemen kunnen ontstaan uit onduidelijkheden. Het draait vaak allemaal maar om één ding: geld!

Het beste is om in deze situaties, of om deze situaties voor te zijn, om één gemeenschappelijke rekening te openen waar ieder zijn eigen bijdrage op stort. Daarnaast is het verstandig om een persoonlijke rekening te houden waar je de rest van je eigen inkomen op stort.

Het is een makkelijke oplossing die veel kopzorgen kan voorkomen. Maak het jezelf niet moeilijk en regel het vandaag nog!
© 2009 - 2022 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenTips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenEen huwelijk zonder huwelijksproblemen bestaat niet. Er kunnen zich echter relatieproblemen voordoen waardoor het huweli…
Relatieproblemen en de seksuoloogRelatieproblemen en de seksuoloogSeksuele problemen binnen de relatie geeft grote spanningen, stress, sombere gevoelens en communicatieproblemen. Anderso…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…

Pensioen aanvullen, wat zijn de mogelijkheden?Pensioen aanvullen, wat zijn de mogelijkheden?Als uw pensioen niet maximaal is opgebouwd, kunt u kiezen om het pensioen aan te vullen, bijvoorbeeld met een lijfrentev…
Snel en eenvoudig energie besparenSnel en eenvoudig energie besparenSpaarlampen indraaien, de thermostaat een graadje lager, de muren isoleren, overstappen op een andere leverancier. Het r…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.