De gevaren van de kredietkaart

We leven in een consumptiemaatschappij wat betekent dat mensen veel consumeren. We worden voortdurend bestookt met reclameboodschappen die ons aanzetten tot kopen. Niet iedereen is even sterk van karakter om daaraan te weerstaan en zo komt het dat sommigen in geldproblemen raken.

De sociale druk

Wie zich iets of wat respecteert beschikt over een huis, een mooie wagen en over alle mogelijke apparaten en toestellen als daar zijn computer, tv, dvd-recorder, stereo-installatie en allerhande keukentoestellen. Ook een homecinemasysteem en een Amerikaanse koelkast nemen vandaag de dag hun plaats in in het gemiddelde gezin. We willen zeker niet ten achter blijven tegenover de mensen met wie we omgaan.

De koopkracht vermindert

Nochtans hebben sommigen het moeilijk om deze levensstandaard aan te houden. Niet iedereen heeft een inkomen waarmee je al deze ‘levensnoodzakelijke’ dingen kunt kopen en in deze tijden van crisis gaat de koopkracht zienderogen achteruit zelfs als je het geluk hebt je werk te behouden.

Voor echt grote aankopen moeten mensen steeds vaker leningen afsluiten, maar aangezien de banken een bewijs eisen dat je die lening wel kan afbetalen (voor een auto bijvoorbeeld), moeten sommigen afhaken. Gelukkig maar, deze wettelijke regeling voorkomt dat je domme uitgaven doet en je in nesten werkt.

De kredietkaart maakt het makkelijker

Maar wat dan met andere aankopen van enkele honderden euro of meer waarbij warenhuizen en winkels je de mogelijkheid bieden om met een kredietkaart te betalen? Hier geldt niet de voorwaarde dat je een bewijs moet leveren dat je de lening, wat dat is het tenslotte ook, kan afbetalen. Het is een fluitje van een cent om de kredietkaart boven te halen en het gewenste toestel te betalen. Nu steeds meer mensen het moeilijk hebben om financieel het hoofd boven water te houden, grijpen ze immers makkelijker naar de kredietkaart met alle gevaren vandien!

Problemen

Vandaar dat het niet te verwonderen is dat sommige huisgezinnen in de problemen raken. Immers, de interest die je betaalt bedraagt tot 19%, wat bijna één vijfde is van de oorspronkelijke som die je voor het artikel betaalt! Vele mensen zijn er zich niet van bewust dat ze verder springen dan hun stok lang is en dat ze zich in financiële moeilijkheden werken. Als ze tot de constatering komen dat ze er niet meer in slagen om de afbetalingen te doen, ontstaan er familiale drama’s met een bezoek van de deurwaarder als triest hoogtepunt.

De plicht van de overheid

Het is aan de wetgever om hier initiatieven te nemen ten voordele van de (minder kapitaalkrachtige) consument zodat mensen tegen zichzelf beschermd worden. In een overgangsfase kan eraan gedacht worden de consument beter voor te lichten en hun op de gevaren van kopen op afbetaling te wijzen.
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is er zoiets als een renteloze lening?Bedrijven hebben als doel om u goederen en diensten te verkopen. Er zijn verschillende manieren om kopers aan te trekken…
Besparen binnen het huishoudenBesparen binnen het huishoudenEr zijn verschillende manieren om te besparen op producten of diensten zonder direct van aanbieder te veranderen.
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 19-07-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.