De IB-groep, wat kan deze voor u betekenen?

De IB-groep, wat kan deze voor u betekenen? De IB-Groep beheert informatie, en financiert studies en opleidingen van mensen en instellingen, die te maken krijgen met onderwijs. Ook ondersteunt de IB-Groep de gemeenten bij de uitvoering van de Wet inburgering. Maar de belangrijkste taken van de IB-Groep zijn financiering, informatiebeheer en het organiseren van examens in het onderwijs.

Wat is de IB-groep?

De Informatie Beheer Groep, kortweg genoemd de IB-Groep, is een instantie die in het leven is geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om een aantal onderwijswetten en - regelingen uit te voeren. De IB-Groep beheert informatie, en financiert studies en opleidingen van mensen en instellingen, die te maken krijgen met onderwijs. Ook ondersteunt de IB-Groep de gemeenten bij de uitvoering van de Wet inburgering. Maar de belangrijkste taken van de IB-Groep zijn financiering, informatiebeheer en het organiseren van examens in het onderwijs;
Uitvoering regeling tegemoetkoming schoolkosten
  • Verstrekking van studiefinanciering
  • Beheer van de administratie van de OV-studentenkaart
  • Verzorging van aanmelding, selectie en plaatsing hoger onderwijs
  • Erkenning van diploma's
  • Het innen van lesgelden en studieschulden
  • De administratie van onderwijsgerelateerde basisregistraties, waaronder het Basisregister Onderwijsnummer
  • De organisatie van staats- en schoolexamens
  • Administratie van het register van potentieel inburgeringsplichtigen
  • Het verstrekken van vergoedingen en leningen aan inburgeringsplichtigen inzake hun inburgeringstraject
  • De organisatie van de centrale inburgeringsexamens en het praktijkexamen met portfolio

Wat zijn er voor regelingen in het onderwijs?

Afhankelijk van het soort onderwijs dat je volgt en je leeftijd kun je waarschijnlijk een vergoeding krijgen. Ook ouders kunnen geld voor hun kinderen krijgen zolang ze niet meerderjarig zijn. De exacte voorwaarden vind je bij de beschrijving van de verschillende regelingen.

Voortgezet onderwijs en VAVO

Tegemoetkoming ouders
Ben je jonger dan 18 jaar en volg je een opleiding in het voortgezet onderwijs? Dan hebben je ouders recht (onder voorwaarden) op de regeling Tegemoetkoming Ouders.

Tegemoetkoming scholieren
Als je 18 jaar of ouder bent en je volgt een voltijdopleiding in het voortgezet onderwijs of het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (VAVO) dan kun je recht hebben op de tegemoetkoming scholieren.

Tegemoetkoming deeltijders
Als je in deeltijd een vmbo-opleiding theoretische leerweg, havo- of vwo-opleiding in het voortgezet onderwijs of het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (VAVO) volgt, kun je recht hebben op een Tegemoetkoming Deeltijders

Volg je voltijds een vmbo-opleiding theoretische leerweg, havo- of vwo-opleiding in het voortgezet onderwijs of het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (VAVO) en ben je 30 jaar of ouder, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor de regeling tegemoetkoming deeltijders.

Beroepsonderwijs

Als je jonger bent dan 18 jaar en je volgt een opleiding in het beroepsonderwijs (beroepsopleidende leerweg), dan kunnen je ouders recht hebben op een Tegemoetkoming ouders. Ben je 18 jaar of ouder en volg je voltijds een opleiding in het beroepsonderwijs (beroepsopleidende leerweg)? Dan is het mogelijk dat je recht hebt op studiefinanciering in het beroepsonderwijs.

Hoger onderwijs

Neem je voltijdig deel aan (of duaal) een studie aan een hogeschool of universiteit? Dan heb je hebt recht op studiefinanciering in het hoger onderwijs.

Pabo en lerarenopleiding

Volg je een Pabo-opleiding of een lerarenopleiding in het hoger onderwijs? En heb je geen recht meer op studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je recht hebt op een tegemoetkoming leraren!
© 2008 - 2025 Maryp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflossen van je studieschuld als je weinig geld hebtAflossen van je studieschuld als je weinig geld hebtStudieschuld kan iets zijn wat voor mensen na hun studie jarenlang afbetalen betekent. Maar wie weinig verdient, kan ook…
Sparen voor de studie van de kinderenSparen voor de studie van de kinderenOuders met opgroeiende kinderen moeten zich realiseren dat een gedegen opleiding tegenwoordig een behoorlijke bijdrage v…
Alles over een tweede opleiding in NederlandTegenwoordig zijn studies veel gericht op zelfstandig studeren waardoor men meer vrije tijd heeft. Hierdoor krijgt de am…
Collegegeld terugvragenCollegegeld terugvragenTegenwoordig is er vrijwel geen student meer die zijn of haar studie afrondt in de daarvoor vastgestelde tijd. Vaak komt…
Student verdient geld met lenen en sparen bij DUOStudent verdient geld met lenen en sparen bij DUOHoe verdien je als student snel wat extra geld met een rentedragende lening bij DUO, je studieschuld? Combineer zo lenen…
Bronnen en referenties
  • www.ib-groep.nl
Reacties

Nelleke van Rij, 08-12-2016
Ik heb een SPW 3 opleiding gedaan en afgerond in 2008.
Na vele keren verhuizen ben ik mijn diploma kwijt geraakt, is er een manier om hier nog aan te komen? Reactie infoteur, 12-12-2016
Heeft uw (vorige) werkgever misschien nog een kopie hiervan? Een origineel diploma zal waarschijnlijk niet lukken. Misschien heeft u kopieën hiervan moeten maken voor uw werkgever, dan zal het in het personeelsdossier zitten. De IB-Groep heeft deze niet. Succes ermee!

Jenny van Vugt, 08-12-2015
Waar kan ik de informatie vinden over de tegemoetkoming ouders?

Groeten Jenny van Vugt Reactie infoteur, 15-02-2016
Met excuus voor mijn late reactie;'
de tenaamstelling is geheel gewijzigd, ik zal deze aanpassen,
en het antwoord op uw vraag:
https://duo.nl/particulier/Ouder/

Grevel, 20-09-2012
Goedendag, onze dochter van 12 zit op het gymnasium. Hebben wij recht op tegemoetkoming in de kosten? Graag reactie. Met vriendelijke groet Grevel Reactie infoteur, 25-09-2012
Waarschijnlijk kunt u alleen een tegemoetkoming krijgen via het "kindgebonden budget"
via www.toeslagen.nl

één en ander kunt u nog nalezen op:
http://www.ib-groep.nl/particulieren/studiefinanciering/tegouders/tegemoetkoming_ouders.asp
Ik wens u er succes mee!

Maryp (11 artikelen)
Laatste update: 02-09-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.