Grote geldprijs winnen in een loterij

Grote geldprijs winnen in een loterij De laatste jaren worden geldprijzen in loterijen steeds hoger, de kans is zeer klein dat je er een wint, maar wat kunt je het beste doen wanneer dat wel gebeurt?

Loterijen

De meeste mensen hebben wel eens deelgenomen aan een loterij of doen dit periodiek. We kennen inmiddels heel wat loterijen waar we in kunnen meespelen. De bekendsten zijn de Staatsloterij, de Postcodeloterij, de Lotto en Dayzers. Mede doordat deze loterijen ook op TV hun promotieprogramma's hebben, komen deze het meest in de belangstelling te staan.

Hoe groot is je kans om te winnen?

De winkansen in loterijen zijn zo klein, dat je eigenlijk beter het geld wat je gewend bent uit te geven aan loterijen op een spaarbank kunt zetten. De kans dat je hier meer rendement uithaalt dan dat er een grote prijs op je lot valt is aanzienlijk. Maar de grote bedragen, zoals onlangs de Jackpot van 25 miljoen in de Staatsloterij, oefenen grote aantrekkingskracht op de mens uit. Het idee om zorgeloos over zo'n groot bedrag te kunnen beschikken doet iedereen watertanden en men maakt alvast plannen over wat men met het geld zou kunnen doen.

Een groot geldbedrag winnen, van alle zorgen af?

We kennen allemaal de verhalen van mensen die juist aan lager wal geraakt zouden zijn, nadat zij een miljoenenprijs gewonnen hebben in een loterij. Uit onderzoek door Finse wetenschappers is gebleken dat het alleszins meevalt. Juist door dit soort verhalen blijken winnaars tegenwoordig bewust om te gaan met het geld wat ze hebben gewonnen. Men probeert het niet teveel te laten opvallen een grote geldprijs gewonnen te hebben, en met beleid met het geld om te gaan.

Natuurlijk is het wel zo dat je geen geldzorgen meer hebt, echter je zult wel moeten gaan zorgen dat je je geld goed gaat beheren. Je zult afwegingen moeten gaan maken, wat je met je geld gaat doen. Ga je bijvoorbeeld stoppen met werken, of koop je een nieuwe woning met een dure auto voor de deur. De eerste stap die je moet zetten is de gang naar een financieel adviesbureau. Er zijn loterijen die al begeleiding regelen voor wanneer een winnaar een grote geldprijs in de wacht sleept, maar ook zelf kun je op zoek gaan naar een adviesbureau. Laat je vooral goed adviseren waar je het beste in kunt beleggen.

Anoniem blijven of van de daken schreeuwen dat je geld hebt gewonnen?

Wanneer je veel geld hebt gewonnen, zul je moeten bepalen of je dit aan je omgeving laat weten. Wanneer je iedereen erover vertelt, zul je te maken krijgen met mensen die vinden dat jij wel wat kunt missen. Het kan zijn dat je relatie met vrienden of familie hierdoor op de proef wordt gesteld. Ook kan het zijn dat mensen van wie je niet dacht dat het je vrienden waren zich ineens als een goede vriend beschouwen.

Wanneer je anoniem wilt blijven is het handig dit al te bedenken voordat je lid wordt of loten koopt van een bepaalde loterij. Bij de Postcodeloterij kun je zien dat de winnaars vol in beeld op TV komen, als je dit pertinent niet wilt: vooral niet meespelen in deze loterij. Ook bij Dayzers heb je kans dat je door een filmploeg wordt overvallen. De Staatsloterij of de Lotto zijn anoniemer. Als je dit niet wilt wordt je naam niet bekend gemaakt. Wil je helemaal anoniem blijven, dan kun je beter kiezen voor een kraslot, echter hierop zijn de prijzen lager.

Tips voor wanneer je toch die onverwachte prijs hebt gewonnen

  • Neem een paar maanden de tijd om na te denken wat je met je prijs gaat doen.
  • Stoppen met werken ligt vaak voor de hand, maar wat als je veel plezier hebt in je werk en fijne collega's hebt, wil je er dan wel zomaar uitstappen?
  • Neem een betrouwbaar financieel adviesbureau in de arm en ga na waar je je geld het beste in kunt beleggen.
  • Laat je adviseren over alle belastingen die over je geld betaald moeten gaan worden.
  • Geef niet zomaar je geld weg, ten eerste mag je grote bedragen niet zomaar weggeven (belastingtechnisch gezien) en ten tweede is je geld snel op als je te gemakkelijk met je bankbiljetten zwaait.
  • Wanneer je je kinderen of naaste familie geld wilt geven, ga eerst na bij de Belastingdienst hoeveel je hen per jaar mag geven, hier zijn vaste bedragen voor.
  • Doe niet meteen allerlei nutteloze aankopen, ga weloverwogen met het geld om. Wanneer je je kapitaal door goed te investeren op peil kan houden, dan kun je lekker genieten van de leuke dingen die je met je geld kunt doen, en hou je genoeg kapitaal over om dit levenslang te kunnen doen. Als je dat wilt hou je dan zelfs nog een aardige erfenis over voor je nabestaanden.
  • Kies één of meerdere goede doelen, wanneer je wat van je geld wenst weg te geven. Ga van tevoren na of de organisaties waar je aan wilt geven betrouwbaar zijn (giften aan goede doelen zijn weer belastingaftrekbaar).
© 2008 - 2022 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De winkansen van de StaatsloterijDe winkansen van de StaatsloterijDoor mee te spelen met de Staatsloterij of andere loterijen, maakt u kans om grote geldbedragen te winnen. Deze kans is…
Winnende eindcijfers en andere strategieën bij loterijenBij diverse loterijen moet u zelf een keuze maken uit uw lotnummers of eindnummers. Dit geldt zowel voor de Staatsloteri…
Nederlandse loterijenHeel veel Nederlanders wagen graag een gokje in een van de Nederlandse loterijen. Er zijn een aantal grote en bekende Ne…
mijn kijk opDe beste besparing: loterijen opzeggenDe meeste Nederlandse gezinnen kunnen grote besparingen doorvoeren, zonder dat ze er iets van merken. Ze doen namelijk m…
Bronnen en referenties
  • www.telegraaf.nl
Ceetee (242 artikelen)
Laatste update: 02-01-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.