Besparen op variabele en vaste kostenposten als student

Vele jongeren die gaan studeren gaan op zichzelf wonen. Dit doen ze om dichter bij de universiteit te kunnen wonen en de reistijd korter te maken, maar ook omdat ze het beu zijn om bij hun ouders te wonen. Er komt veel bij kijken, zo moeten de studenten alles zelfstandig doen. Het lukt de meeste die op zichzelf gaan wonen wel om met de nieuwe taken te leven. Maar het gebeurt vaak dat ze in de schulden terecht komen, waardoor ze geen lesgeld kunnen betalen en geld moeten lenen om hun studie af te maken. Een van de manieren om dit te voorkomen is geld besparen.

Vaste kostenposten en variabele kosten

Er zijn veel manieren om geld te besparen. Zo zijn er vaste kostenposten. Dit zijn bijvoorbeeld de verzekeringen en huur waarvoor je elke maand moet betalen. Als je hierop bespaart zul je hier elke maand profijt van hebben. Er zijn ook variabele kosten, bijvoorbeeld benzine en de boodschappen. Als je hierop bespaart, dan hou je elke maand wat geld over.

Eten

Wees bewust met wat voor etenswaren je koopt. Voor vele bekende merken betaal je extra. Zoek eens een ander merk uit, misschien is het eten van dat merk nog gezonder ook. Verder hebben de Aldi of Lidl meestal goedkopere etenswaren met veel extra korting. Wees er wel van bewust dat ze niet altijd dezelfde producten hebben, dus als je bijvoorbeeld ingrediënten nodig hebt voor een specifiek gerecht, kun je alsnog naar een andere winkel gaan.
Altijd het eten zelf opstellen is ook een goede manier om geld te besparen. Je kunt bijvoorbeeld veel geld besparen door je eigen lunch mee te nemen naar de universiteit in plaats van eten in de kantine kopen. Zo kun je ook minder vaak uit eten gaan om geld te besparen.
Je kunt ook op dieet gaan. Zo dwing je jezelf geen duurdere lekkernijen te kopen. Je bespaart dan ook veel op alcoholische dranken. Het heeft ook als voordeel dat je je gewicht meteen wat terugdringt. Zoek wel voor de juiste balans als je op dieet wil gaan, want als je niet gezond eet kun je niet meer optimaal presteren.

Wonen

Een woning uitkiezen

Er zijn vele manieren waarop je in je huis of appartement kunt besparen. Heb je niet veel ruimte nodig? Dan is het verstandiger om een kleiner appartement te kiezen. Zo bespaar je veel geld op een vaste kostenpost. Het is ook een optie om eens naar huizen of appartementen te kijken die bij andere universiteiten liggen. Als je het niet erg vind om verder van je oude wijk te wonen, dan is dit ook een manier om geld te besparen.
Als je iemand goed kent die ook op zichzelf gaat wonen, dan kun je ervoor kiezen om een huis of appartement te delen. Dit is goedkoper, omdat je alle kosten van het huis of appartement deelt.

Meubilair

Ook op meubilair kun je flink besparen. Als je gaat verhuizen van je oude thuis bij je ouders, dan zal er zeker een aantal spullen ongebruikt achterblijven. Zo kun je je oude kast met kleding, bed en bureau meenemen. Als je nog wat nieuwe meubilair nodig hebt, dan is het een goed idee om een kijkje te nemen op de vlooienmarkt of de kortingssectie van de IKEA.

Elektriciteit, water, gas en internet

Er zijn vele manieren om de prijzen van deze variabele kosten terug te dringen. Bij water kun je bijvoorbeeld je groenten en fruit in een pannetje met lauw water wassen in plaats van onder de kraan en bewuster zijn van het watergebruik van een wasmachine als je die gaat aanschaffen. Je zou korter kunnen gaan douchen en je kunt ook vaker controleren op lekkage.
Er zijn ook vele manieren om op je elektriciteitskosten te besparen. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat er nooit een ongebruikte adapter in het stopcontact zit, of als je van plan bent op langere termijn te blijven, dan is het gebruik van zonnepanelen ook een goede optie. Verder is het een goed idee om alle apparaten die elektriciteit gebruiken en niet de hele dag aan hoeven te staan, in een aparte stekkerdoos te stoppen. Zo kun je die apparaten gemakkelijk in de avond uitschakelen.
Als je alleen woont heb je geen groot internetabonnement nodig. Verder kun je geld besparen op deze vaste kostenpost door een abonnement te kiezen met een tragere verbinding. Aangezien je alleen woont, heb je geen snelle verbinding nodig om optimaal gebruik te maken van het internet. Houdt ook het abonnement van je mobiel in de gaten; als je weinig belminuten en mb's gebruikt. Dan is er ook de optie om prepaid kaarten te kopen. Dat moedigt je ook aan om minder gebruik te maken van de belminuten en MB's, omdat er geen vast aantal is waar je gebruik van moet maken per maand.
Gas is nodig voor warm water. Dit betekent dat je gas kunt besparen door minder gebruik te maken van warm water uit de kraan of douche. In de winter wat extra kleding dragen en de verwarming lager zetten is ook een manier om op gas te besparen.

Neem waar je recht op hebt

Als jongere heb je nog recht op allerlei toeslagen, zoals de huurtoeslag als je een woning huurt en de zorgtoeslag. Ook krijg je kinderbijslag als je onder de 18 jaar oud bent en verder kun je gebruik maken van allerlei kortingen door middel van de studentenpas van je school.
© 2015 - 2024 Nielsnew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Bespaartips voor de minimaBespaartips voor de minimaMensen die maandelijks moeten rondkomen van zeer geringe bedragen, moeten moeite doen om de touwtjes aan elkaar te knope…
Hoe bezuinigen tijdens de vakantie?Hoe bezuinigen tijdens de vakantie?De meeste mensen gaan niet besparen tijdens de vakantie. Toch is het mogelijk om te besparen zonder op de kwaliteit van…
Hoe studenten geld besparenHoe studenten geld besparenGekke sprongen kunnen studenten met hun maandelijks budget niet maken. Dat is normaal. Tot op zekere hoogte kan je dat o…

Geld verdienen met SpreadshirtGeld verdienen met SpreadshirtEr zijn ontzettend veel mogelijkheden om op het internet geld te verdienen. Spreadshirt is een grote en bekende internat…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Bronnen en referenties
  • http://www.studenten.net/studieleven/financieel/21590/50_bespaartips
  • http://www.sneleren.nl/besparen-op-gas.html
  • http://www.telegraaf.nl/dft/geld/consument/article20794475.ece
  • http://www.flipit.com/be/plus/water-besparen-tips
  • http://www.geldbesparentip.nl/besparen-op-elektriciteit/
  • http://www.keuzeininternetproviders.nl/informatie/besparen-op-internet
  • http://www.addpost.nl/wp-content/uploads/2014/04/Bespaar-geld-op-post-tarieven.jpg
Nielsnew (9 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.