Voordelen van tweedehands spullen
Door tal van oorzaken ben je niet bereid de volle mep voor een aantal zaken te betalen. Tweedehands kopen bespaart je niet alleen geld, het is ook nog goed voor het milieu. Daarnaast kun je als je een bepaalde expertise hebt een aanvullend inkomen verdienen met het verkopen van tweedehands spullen.
Enige veiligheidswenken
Wees altijd voorzichtig met mensen bij je langs te laten komen. Dit is zeker het geval als je als vrouw alleen thuis bent. Indien je redelijk riant of afgelegen woont is het ook niet raadzaam om onbekenden uit te nodigen. Voel je je hier niet zeker bij, spreek dan af op een openbare plaats. Dan kun je nog altijd bepalen over de koper ter goeder trouw is en een geschikt moment (met extra bekende aanwezigen) afspreken. Een openbare plaats kan zijn: een wegrestaurant, de bibliotheek etcetera. Betaal nooit vooraf als de goederen nog niet geleverd zijn. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit meestal ook zo! Pas op met het bij je dragen van grote hoeveelheden contact geld. Indien je vermoedt dat dingen gestolen zijn, schaf ze dan niet aan. Je kunt namelijk ook vervolgd worden als je gestolen waar aanbiedt of koopt. Pin pas op het laatste moment. Dan kun je het geld niet kwijtraken of beroofd worden.
Meest voorkomende ergernissen
Soms zijn er mankementen aan de spullen die je wilt aanschaffen. Controleer de waar goed voordat je afrekent. Koop dus niet zonder de spullen eerst grondig geïnspecteerd te hebben. De meest voorkomende irritatie bij verkopers op internet is dat de klant niet op komt dagen op het afgesproken moment of veel te laat is.
Kopen van tweedehands: vroeger
Vroeger was het een beetje een schande om iets tweedehands aan te schaffen. De oudere generatie die slechtere tijden had gekend gaf de voorkeur aan nieuw. Een gevleugelde uitspraak was : "Ik loop niet de rotzooi van een ander". Als je als jongste spruit in een gezin je hele jeugd had moeten lopen in de afdankertjes van broer of zus was het niet verwonderlijk dat je behoefte had aan iets dat je echt zelf had gekocht. De daaropvolgende generatie werd wat meer in de watten gelegd. Als je altijd gewend bent alles nieuw te krijgen dan kleeft er geen stigma meer aan tweedehands. Dit is dan ook de reden dat tweedehands spullen kopen en verkopen zo'n grote vlucht heeft genomen.
Kopen en tweedehands: nu
Terwijl mensen enige jaren geleden angstvallig voor zich hielden dat een artikel tweedehands is gekocht, is het momenteel geen schande meer om toe te geven dat je iets reeds door iemand anders is gebruikt. Vooral nu er meer en meer aandacht is voor het milieu is het bon ton om te laten zien dat je verantwoord bezig bent. Het schijnt zo te zijn dat nog altijd driekwart van het textiel in de afvalcontainer verdwijnt. Zelfs van lappen kunnen nog nieuwe dingen gemaakt worden. Recycle ze dus! Daarnaast is het zo dat een hergebruikt kledingstuk geen aanslag pleegt op de aarde. De grondstoffen hoeven niet geproduceerd of verbouwd te worden en er komt geen (oneerlijke) arbeid aan te pas. Al met al is tweedehands kopen en verkopen een goede manier om moeder aarde te sparen.
Geld verdienen met tweedehands
Er zijn genoeg mensen die met de verkoop van tweedehands items hun inkomen aanvullen. Sommigen hebben er (misschien noodgedwongen) hun belangrijkste inkomstenbron van gemaakt. Indien je expertise hebt op het gebied van een specifiek item kun je die inzetten om geld te verdienen. Een voorbeeld is iemand die in het zuiden van het land woont. Hij zeilt graag en komt regelmatig in Friesland. Nu zijn daar regelmatig tweedehands zeilitems te vinden gretig aftrek vinden bij bootbezitters in het zuiden en het midden van het land. Dus bij elk bezoek aan het noorden koopt hij een aantal tweedehands zaken en verkoopt ze met winst door aan mensen die geen grote afstanden af willen leggen. Zo heeft hij een aardige bijverdienste!