Space! Nieuw geld is te vinden in de ruimte

Space! Nieuw geld is te vinden in de ruimte Het heelal is hot en booming. Steeds meer bedrijven ontpoppen zich tot ware space bedrijven en zien nieuwe kansen in de ruimte. Van het ontwikkelen en fabriceren van nieuwe, snelle raketten tot het oogsten van kostbare asteroïden: alle ogen zijn gericht op de ruimte. Ook Nederlandse bedrijven zijn actief in het universum. Er is zelfs al een bedrijf dat de eerste mensen op Mars wil laten leven in het jaar 2023. Het tijdperk van de ruimte is (opnieuw) begonnen.

Space X

Space X is een bedrijf dat zich vooral richt op het ontwikkelen van raketten. Deze raketten brengen mensen naar het internationaal ruimte station (ISS) of leveren goederen af. Tevens kunnen raketten van dit bedrijf grote satellieten de ruimte in tillen. Space X is het snelst groeiende bedrijf dat zich speciaal richt op de taak als leverancier. Space X heeft echter grotere plannen. Het bedrijf wil in de nabije toekomst ook een verbinding tussen aarde en Mars bewerkstelligen. Mensen kunnen dan gebruik maken van de ruimtecapsules (Dragon genaamd) om te landen op Mars en weer terug te keren naar aarde. De kosten voor een retourtje aarde - Mars wordt in eerste instantie geschat op 500.000 Amerikaanse dollars. De verwachting is dat de kosten snel zullen verminderen bij grote interesse.

Deep Space Industries (DSI)

Dit bedrijf is ook relatief nieuw. Het bedrijf richt zich op het oogsten van asteroïden. Om de aarde en andere planeten bevinden zich enorm veel kostbare asteroïden. Vooral tussen Mars en Jupiter bevinden zich deze rotsblokken maar uiteraard zijn er miljoenen te vinden op andere plekken die volgens het bedrijf binnen handbereik liggen. Het bedrijf oppert dat de toekomst ligt in het oogsten van deze asteroïden. De kostbare materialen kunnen de Aarde en de mensheid een nieuw impuls geven. Vooral het oogsten van zeldzame metalen en water zullen van onschatbare waarde zijn. Het bedrijf zal binnen enkele jaren satellieten (fireflies genaamd) lanceren die op zoek gaan naar de kostbare pareltjes. Vervolgens zullen er andere satellieten (dragonflies genaamd) worden gelanceerd die monsters kunnen nemen van deze uitgekozen asteroïden. Uiteindelijk is het doel om de rotsblokken daadwerkelijk te gaan delven.

Planetary Resources

Niet alleen Deep Space Industries (DSI) richt zich op de goudmijntjes in space. Ook Planetary Resources ziet dollartekens. Dit bedrijf heeft een iets afwijkend plan dan DSI maar het uiteindelijk doel is hetzelfde: grondstoffen oogsten afkomstig van asteroïden.

Mars One

Het Nederlandse bedrijf Mars One is wellicht het meest uitdagend. Dit bedrijf wil mensen op Mars plaatsen in het jaar 2023. Het is de bedoeling dat deze mensen (iedereen kan zich aanmelden) permanent blijven op de planeet Mars. Het bedrijf zal de mensen niet zelf op Mars plaatsen maar heeft andere bedrijven ingeschakeld, onder andere Space X. Mensen die permanent op Mars gaan wonen kunnen daar onderzoek doen. De eerste mensen op Mars wonen niet gewoon in een huis zoals we dat op aarde kennen. Mars is geen plek waar je zomaar even naar buiten kunt zonder bescherming.

Leven op Mars is uiterst gevaarlijk en de eerste mensen op Mars zullen daarom ook onder zeer moeilijke omstandigheden zich moeten kunnen redden. De eerste vier vrijwilligers moeten alle problemen zelf kunnen oplossen en worden hiervoor grondig getest en getraind. Mars One zal geld verdienen door middel van reclame inkomsten.

Bigelow Aerospace

Een ander Amerikaans ruimtebedrijf lanceert speciale ruimtehotels of ruimtemodules. Deze speciale modules kunnen zichzelf als het ware ‘’opblazen’’ zodat er meer ruimte wordt gecreëerd. Ook het ISS is gemaakt van ruimtemodules alleen zijn deze van een heel ander en ouderwets materiaal gemaakt. Bigelow Aerospace maakt gebruikt van de nieuwste technieken waardoor het leven en werken in de ruimte een stuk aangenamer moet worden. De (ruimte)modules kunnen zowel in de ruimte, op Mars op de maan of in deep space gebruikt worden.

Virgin Galactic

Dit bedrijf is misschien wel het meest bekend bij het grote publiek. Virgin is een bedrijf dat zich richt op alles wat vliegt, zo ook raketten naar de ruimte. Met de speciale Virgin Galactic raketten kun je voor ongeveer 200.000 US dollars de ruimte in vliegen. Uiteraard kun je ook de hele raket afhuren voor een bedrag van ongeveer één miljoen dollar. Je vliegt vanaf de speciale spaceport (ruimtehaven) met de Virgin Galactic raket de ruimte in.

Als je de ruimte in wilt moet je er snel bij zijn want volgens de website van Virgin Galactic zijn praktische alle stoelen voor het aankomend jaar al verkocht. Geen nood want je kunt ook stoelen reserveren voor aankomende jaren. Op de website van VirginGalactic staat meer informatie over hoe alles in zijn werking gaat.

Bestaat NASA nog?

Jazeker! Ook NASA is zeer actief in de ruimte en komt binnenkort met een nieuw ruimteprogramma dat door NASA Project Constellation wordt genoemd. Dit houdt in dat NASA nieuwe plannen heeft voor de maan. NASA wil namelijk een maanbasis gaan bouwen om te leren van het leven in de ruimte. Alle problemen en bijzonderheden die ontdekt worden op de maan kunnen dan, volgens NASA, goed gebruikt worden om een nieuw bemande missie te plannen naar Mars. De vraag is echter wie als eerste de eerste man op Mars zet. Zal dat een overheidsorganisatie zijn (NASA) of zal het een privaatbedrijf zijn?

China, Rusland, Japan, India, de EU en de ruimte

China is hard op weg om de achterstand in te halen. De Amerikanen zijn relatief gezien het verst op het gebied van de ruimte en het heelal maar China doet hard haar best om zich te ontwikkelen in de ruimtevaart. China heeft de afgelopen jaren enorme financiële groei doorgemaakt en heeft nu bijzonder veel geld tot haar beschikking. De Chinezen willen voor het jaar 2020 ook de eerste man op de maan plaatsen en hebben tevens grote ambities om de planeten Venus en Mars verder te ontdekken. Ook de Russen, Indiërs en de Japanners zijn ver(der) op het gebied van de ruimtevaart. Uiteraard is de Europese Unie ook goed op de hoogte en is vooral achter de schermen bezig met het ontwikkelen van nieuwe satellieten die veelal van grote wetenschappelijke waarde zijn. Afrika en het Midden-Oosten zijn triviale spelers in de ruimtevaart.
© 2013 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieNasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieDe NASA is de federale organisatie van de VS, voor het Amerikaanse ruimteprogramma. Ze onderzoeken ook mogelijke nieuwe…
NASA: is er nog toekomst voor het ruimteagentschap?NASA: is er nog toekomst voor het ruimteagentschap?De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kan amper aan zijn operationele verplichtingen doen, zonder een jaarlijkse mi…
ESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC: Europees centrum ruimtevaart onderzoek en technologieESTEC is het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk Nederland. ESTEC is onderdeel van ESA: Eu…
Disney Treasures: Walt's tomorrowlandWalt Disney heeft het grote park Disneyland opgericht. Dit park bestaat uit vele delen waaronder Tomorrowland. Over Tomo…
Goud inruilen voor geldGoud inruilen voor geldGoud is een metaal dat al eeuwen wordt gewaardeerd over de gehele wereld. In moeilijke tijden is het altijd een product…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.