Internetcriminaliteit via mail en omleidingen stijgt

Internetcriminaliteit via mail en omleidingen stijgt Internetcriminaliteit komt vaker voor dan u denkt. Het internet is een fantastisch medium dat zowel sociaal als zakelijk druk gebruikt wordt. Ook criminele personen hebben er echter de weg naar gevonden. Op allerlei manieren wordt geprobeerd om particulieren en bedrijven het vaak met veel inspanning verdiende geld afhandig te maken. Naderhand is meestal niet meer te achterhalen, waar het geld gebleven is, want op het internet kunnen vaak anoniem, of onder een valse naam, zaken gedaan worden. Wie het dan op een bepaald internetadres te heet onder de voeten wordt, kan gewoon een ander adres nemen en het oude (of de oude website) gewoon opheffen. Op een ander internetadres gaat de oplichter dan gewoon verder.

Internetcriminaliteit via de mail

Nu steeds meer bedrijven via e-mail hun rekeningen versturen, wordt dit ook voor criminelen interessant om te doen. U krijgt dan een rekening, liefst nog een herinnering of aanmaning, met de vermelding dat u deze per omgaande moet betalen en dat anders de deurwaarder ingeschakeld zal worden. Veel mensen schrikken van een dergelijke dreiging en er zijn er altijd wel een paar die dan meteen betalen.

Criminelen rekenen op de angst en onzekerheid van mensen

Criminele oplichters rekenen op de angst en de onzekerheid van hun slachtoffers. Zij versturen grote aantallen van dezelfde mails. Vaak betaalt er el maar een een klein gedeelte van hun aangeschreven doelen, maar dan nog gaat het in totaal om aanzienlijke bedragen, die zij op die manier binnen krijgen.

Zoeken naar het adres en de rekening op internet

Wie niet veel rekeningen binnenkrijgt, zal er al snel achter komen dat dit een rekening is die door een crimineel verstuurd is. Bent u er niet zeker van, ga dan het internet op en zoek eens naar het e-mailadres dat bovenaan het mailtje staat. Is dat niet te vinden, zoek dan op de naam van de persoon, of de naam van het bedrijf in die mail. Tien tegen een dat u diverse waarschuwingen betreffende de criminaliteit van dat adres of bedrijf tegenkomt. Vaak ziet u er zelfs dezelfde “brief” of “rekening” bij staan die u op uw mail hebt ontvangen.

Een valse factuur is meestal te herkennen

De meeste legale bedrijven van wie u een digitale factuur krijgt, spreken u met uw eigen naam aan. Zeker en vooral de banken. Elke bank kent zijn klanten en zal die alleen met hun naam aanschrijven. Een valse factuur begint echter meestal met: "Beste klant" of iets dergelijks, want uw naam is bij hen niet altijd bekend. Soms zelfs spreken ze u aan met uw e-mail adres. Als dat gebeurt, weet u zeker dat het een nep factuur betreft. Ook daaraan kunt u al zien dat de factuur niet echt is.

Internetcriminaliteit via steeds nieuwere methoden

Criminele personen en organisaties verzinnen steeds weer nieuwe methoden om u uw geld afhandig te maken. Zodra een methode overbekend is en door niemand meer geloofd wordt, fantaseren ze verder. De oplichters zijn de politie altijd een stap voor en hun fantasie kent geen grenzen.

Deurwaardersbrieven van criminelen eisen geld

Een van de nieuwere methoden, waarmee ze geld willen vangen is het sturen van deurwaardersbrieven. Er komt dan een dreigende mail van een zogenaamd “deurwaarderskantoor” met de aankondiging dat een bedrijf hem opdracht gegeven heeft om het geld van een bij u achterstallige rekening op te halen. Hij laat in de mail weten dat hij u op korte termijn zal bezoeken als u het bedrag niet meteen betaalt.

Het aantal nepmailtjes stijgt en ze lijken vaak heel echt

Kon u een paar jaar geleden nog aan de slechte kwaliteit van het Nederlands zien dat het in een mail om oplichting ging, nu kan dat vaak niet meer. Het Nederlands van de oplichters is vaak bedrieglijk echt en er staan meestal niet veel taalfouten meer in. Laat u daardoor echter niet misleiden. Ook al wordt u aangeschreven in goed Nederlands en met “kennis van zaken”, wordt dan niet bang van de dreiging en trap er niet in. Reageer er ook nooit direct op, maar kijk altijd alles eerst op internet na als u het niet vertrouwt.

Brieven van een “advocatenkantoor”

Op dezelfde manier kunt u ook fictieve rekeningen krijgen van een advocatenkantoor dat vaak alleen bestaat via een postadres. Laat u beslist niet bang maken, beantwoord nooit meteen een dergelijke mail, maar zoek ook deze altijd even op internet na. Hebt u nog nooit iets met een advocaat te doen gehad, gooi dan een dergelijke mail meteen weg. Criminelen maken juist misbruik van de plotselinge schrik en de angst van hun slachtoffers voor eventuele nare gevolgen als ze niet betalen.

Kennis van de eigen verplichtingen en betalingen

Allereerst is het heel belangrijk om de eigen boekhouding goed bij te houden. Zo weet u exact wat u betaald hebt en aan wie u nog verplichtingen in die richting hebt. Laat u niet meteen bang maken en beantwoord al helemaal geen mail, waar u de afzender niet van kent. Gooi die er meteen uit. Beantwoordt u een criminele mail wel dan krijgt u later gegarandeerd nog meer van deze mails uit allerlei andere hoeken. Er zijn organisaties die adressen, vanwaar gereageerd wordt, aan elkaar doorgeven. Daar wilt u echter vast niet tussen zitten.

Bedrijven betalen vaak te snel en worden zo gemakkelijker opgelicht

Vooral bedrijven met veel inkomende en uitgaande facturen betalen wel eens te vlug. Zeker als de secretaresse of de boekhouder de rekeningen ontvangt en verwerkt. In de grote hoeveelheid facturen kan een dergelijke claim immers soms niet opvallen.

Niet te snel bang worden

Bedrijven die net op het randje zitten van een faillissement zitten en al op geld van hun eigen klanten moeten wachten, willen al helemaal geen betalingsproblemen en hebben de neiging om dan maar snel te betalen. Wees echter niet te snel, maar zoek een mail met een vreemde afzenden, of een onbekend bedrag eerst goed uit. Zorg dat u niets betaalt, waar u niets voor ontvangen hebt. Vaak komt u of uw boekhouder er achteraf wel achter dat er iets niet klopt, maar dan is het meestal al te laat. Het geld is weg.

De criminele oplichters via internet zijn vaak niet te achterhalen

De daders verdwijnen na de ontvangen betalingen meestal in de anonimiteit. Dat is mogelijk, omdat het internet nu eenmaal anoniem is en een crimineel nog steeds niet goed opgespoord kan worden. Zeker niet over de grenzen heen. Er kan dus naderhand niet meer over gecorrespondeerd worden, het rekeningnummer is opgeheven en het adres blijkt niet te bestaan of het betreft een postbusnummer dat intussen al niet meer in gebruik is. De daders zijn met de noorderzon vertrokken en de benadeelde heeft het nakijken.

Er zijn veel verschillende vormen van cybercrime

Criminele organisaties hebben de anonimiteit van het internet al heel lang in gebruik als nieuwe mogelijkheid om aan geld te komen en dat geld ook weer wit te wassen. De mogelijkheden zijn divers en daar maken ze steeds beter gebruik van. De meeste mensen zijn zich intussen wel bewust van de gevaren van het internet en geven niet gemakkelijk meer hun adresgegevens, e-mailadres of bankrekeningnummer aan onbekenden af, maar ook dat gebeurt nog steeds.

Bescherm uw bankgegevens en uw geld

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: geef nooit uw pincode via internet door. Ook niet als u daar in een mail, die van uw bank lijkt te komen, daarom vraagt. Geen enkele bank zal u daar via de mail om vragen. Nooit en te nimmer. Wil uw bank iets van u weten, dan krijgt u daar eerst via een brief, per post, informatie over. Vertrouwt u het niet helemaal, bel dan uw bank eerst om te informeren of zij u die mail of die brief gestuurd hebben. Een telefoontje kost u minder dan een greep van een crimineel uit uw bankrekening zou kosten. Het is aan u om zelf goed op te passen en u en uw bankrekening niet te laten misbruiken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Digitaal rechercheurDigitaal rechercheurWe worden steeds vaker slachtoffer van criminele netwerken die zich bezighouden met oplichting, fraude, spam en het vers…
Manieren van oplichtingTegenwoordig worden steeds meer mensen de dupe van oplichtingspraktijken. Natuurlijk is skimming een van de bekendste op…
Hoe oplichting voorkomen?Hoe oplichting voorkomen?Criminelen proberen hun kost te verdienen met illegale praktijken. Een vorm van illegaal geld verdienen is oplichting. D…
Beslag deurwaarder: wat valt er niet onderBeslag deurwaarder: wat valt er niet onderAls we onze financiële verplichtingen niet nakomen, kunnen schuldeisers beslag laten leggen op onze inboedel. Maar er zi…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.