Online juwelen kopen

Online shoppen is hot. Winkels verliezen omzet door de opkomst van online winkelen. Steeds meer mensen kiezen voor de virtuele winkel en waarom ook niet? Niet meer zoeken naar een parkeerplek, geen weg meer banen door de mensenmassa in het centrum van de stad en geen lange wachtrijen voor de pashokjes. Vanuit de luie stoel met een kop thee bij de hand koopt men alles online. Alhoewel, alles? Hoe zit het met het kopen van sieraden? Waar moet men rekening mee houden bij het kopen van sieraden online?

Online juwelen kopen

Van traditionele juwelier naar online verkoper

Al lijkt de voorkeur uit te gaan naar ouderwets langs de juwelier om die ene droomring uit te zoeken is er een stijgende verkoop van sieraden online. Verschillende juweliers wagen zich aan de online verkoop naast hun traditionele winkel. Gezien de toename van overvallen waarbij geweld niet geschuwd wordt zou beperking tot online verkoop veiligheid kunnen bieden voor de juweliers. Dat is tenminste als er alleen sieraden verkocht worden en geen reparaties aangeboden kunnen worden.

Wat weerhoudt de klant ervan om online sieraden te kopen?

Net als sommige mensen kleding willen passen en zien voordat ze kopen geldt dit des te meer voor luxeartikelen zoals dure sieraden. Op een foto ziet een sieraad er soms anders uit dan in werkelijkheid. De schittering van een diamant is niet op camera vast te leggen. Foto's van sieraden zijn vaak close-ups. Alleen met een uitvergroting krijgt men het sieraad goed in beeld en worden de details van het sieraad weergegeven. Wat kunt u als koper doen om een foto van een sieraad toch goed naar werkelijkheid in te schatten?
  • Als de afmetingen van het sieraad er niet bij staan vraag dit na. U kunt dan de afmetingen vergelijken met een sieraad in uw bezit om zo een realistisch beeld te schetsen van het sieraad.
  • Vraag ook of u het sieraad mag retourneren indien niet naar wens.
  • Stel de juiste vragen! De meeste juweliers zullen alles doen om u te helpen. Stel veel vragen wanneer dit niet bij de advertentie staat. Denk aan vragen over: goudmerken, goudgehalte, karaat gewicht edelstenen, afmetingen edelstenen, kwaliteit van de edelstenen, ringmaat (indien van toepassing) en lengte (van een armband of collier bijvoorbeeld).

De betrouwbare verkoper

Waar kopers komen zijn oplichters te vinden. Zoek online naar een betrouwbare juwelier het liefst met thuiswinkel keurmerk. Een zoekopdracht op Google kan waardevolle informatie opleveren. Voordat u een sieraad koopt Google de naam van de site. Mensen die opgelicht zijn op internet kunnen op veel sites terecht om oplichters te melden.

Tweedehandssieraden van particulieren kopen

Naast juweliers zijn er ook particuliere verkopers online van tweedehandssieraden. Voordeel is dat deze sieraden stukken voordeliger zijn (vaak een kwart tot de helft van de nieuwwaarde). Verkopers van sieraden zijn op alle bekende tweedehandssites te vinden maar wees gewaarschuwd. Wie voor veilig wilt gaan kan het beste voor een bekende juwelier kiezen. Er zijn gespecialiseerde juweliers die antieke en vintage sieraden verkopen. De vintage sieraden zijn niet zo goedkoop als via een particulier maar wel goedkoper dan wanneer u een nieuw sieraad koopt.

Onder particulieren die online sieraden verkopen zijn genoeg oplichters te vinden. Wees argwanend voor verkopers die sieraden aanbieden maar niet de mogelijkheid geven om de sieraden op te halen. Weet echter dat er wel eerlijke verkopers zijn die uit veiligheidsoverweging niet vanuit huis verkopen. Zoals hierboven beschreven is het belangrijk om de verkoper te googelen, zoek op naam en e-mailadres. Daarnaast kijk ook hoe lang iemand op de desbetreffende tweedehandssite ingeschreven staat. Als iemand al jaren ingeschreven staat is er minder reden om argwanend te zijn dan iemand die twee dagen actief. Echte oplichters worden snel van tweedehandssites geweerd.

Bij politie.nl is het mogelijk om bankrekeningnummers en namen te checken bij de politie. Dit is een prima middel in de strijd tegen internetcriminaliteit. Altijd doen!

Als u een sieraad online gekocht heeft

Laat uw sieraad zo goed mogelijk verpakt opsturen indien u voor verzending kiest. Vraag de verkoper om de envelop van buiten vast te tapen. Er worden namelijk soms sieraden uit de post gestolen. Vraag ook om het sieraad in een stevig doosje te verzenden met bubbelfolie. Zo voorkomt u dat u een platte ring ontvangt (dit is echt voor gekomen!). Kies voor aangetekende verzending. U heeft zo bewijs dat het sieraad verzonden is. Niet-aangetekende post is niet traceerbaar en kan makkelijk 'verdwijnen'. Mocht de inhoud van een aangetekend pakketje verloren zijn dan kan er nagegaan worden waar iets mis gegaan is en een eventuele dader gepakt worden.

Tot slot: laat uw sieraad controleren door een edelsteenkundige. Een 'gewone' juwelier heeft niet de kennis om edelstenen te kunnen onderscheiden. Een edelsteekundige kan dit wel. Zoek op internet naar een edelsteenkundige en laat uw aanwinst controleren om zo zeker te zijn van wat u koopt.

Toch opgelicht?

Mocht u toch opgelicht zijn op het web doe dan altijd aangifte bij de politie. Daarnaast zijn er vele oplichtingssites waar u de gegevens van de oplichter kunt vermelden. Zo kunt u anderen van dezelfde fout behoeden.
© 2012 - 2024 Juwelista, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkopen van juwelen en sieradenVerkopen van juwelen en sieradenHet kan erg aantrekkelijk zijn om oude sieraden en juwelen te verkopen. Vaak kunt u er nog een goed geldbedrag voor ontv…
Beleggen in sieraden en juwelenBeleggen in sieraden en juwelen kan een interessante investering zijn. Met name sieraden van hoge kwaliteit, gemaakt doo…
Waar kan je Mi Moneda sieraden kopen?Mi Moneda is een zeer populair merk sieraden. Mi Moneda betekent "mijn munt" in het Spaans. De producten worden gekenmer…
Juwelista (3 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.