Besparen op kinderopvang elkaars kinderen opvangen

Besparen op kinderopvang  elkaars kinderen opvangen De kosten van de kinderopvang is vaak een bezwaar voor ouders om beide aan het werk te gaan. U kunt geld besparen door samen te werken met andere werkende ouders. De kosten voor de opvang van de kinderen tot vier jaar zijn hoog. Ze gaan nog niet naar school en moeten dus opgevangen worden gedurende de uren dat de ouders aan het werk zijn, plus de tijd dat de ouders nodig hebben om van en naar de opvang te rijden. Dit zijn kosten die u eigenlijk weer moet aftrekken van uw inkomsten. Als ouder is het wel verstandig om aan het werk te blijven. Voordat u het weet is de jongste namelijk vier jaar. Het is in meerdere opzichten belangrijk om in het arbeidsproces actief te blijven.

De hoogte van de kosten van de kinderopvang blijven fluctueren

De tarieven die kinderdagverblijven rekenen per dagdeel variëren per kinderdagverblijf. De overheid draagt bij in deze kosten, maar het beleid hierin is sterk aan veranderingen onderhevig. Het ene jaar wordt er geïnvesteerd in de kinderopvang om beide ouders in het arbeidsproces vast te houden, het andere jaar moet er weer bezuinigd worden en wordt de regeling weer versoberd. In de praktijk blijkt dat u het beter op een andere manier kunt oplossen.

Grootouders inschakelen

Grootouders willen graag bijspringen om de kleinkinderen op te vangen. Voor grootouders die niet meer aan het werk zijn is het juist een leuk onderbreking om de kleinkinderen één of twee dagen in de week op te vangen. Het is echter niet redelijk om van de grootouders te verwachten dat ze drie, vier of vijf dagen in de week de kleinkinderen gaan opvangen. In geval van nood zal dit tijdelijk kunnen, maar het moet niet standaard worden.

Elkaars kinderen gaan opvangen

U kunt geld besparen door de buitenschoolse opvang en de dagopvang samen met andere ouders op te lossen. Stel, beide ouders werken op donderdag en vrijdag. In een ander gezin werken beide ouders op twee andere dagen van de week. Deze ouders kunnen samen gaan werken door elkaars kinderen op te vangen. Dit kan met gesloten beurs gebeuren, maar uitgaande van dit voorbeeld, hebt u wel twee dagen in de week andere kinderen over de vloer.

Om de kosten te besparen van buitenschoolse opvang kan de oplossing ook zijn dat ouders elkaars kinderen gaan opvangen. U kunt dit het beste afspreken met ouders van vriendjes van uw kinderen. Anders kunt u niet van uw kinderen verwachten dat ze tijd gaan doorbrengen met het kind dat opgevangen moet worden.

Baan opzeggen om de kosten van kinderopvang te besparen

Vaak klagen ouders dat ze eigenlijk aan het werk zijn om de kinderopvang te kunnen betalen. Toch is het verstandig om in het arbeidsproces actief te blijven. U voorkomt namelijk dat u een gat krijgt in uw cv, en daarnaast voorkomt u dat u als de kinderen naar school gaan dat u een nieuwe baan moet zoeken. Het is wel een logische stap om niet beide fulltime aan het werk te gaan. Het is onredelijk om de kinderen vijf dagen in de week naar de opvang te brengen. De kinderen moeten niet de dupe worden van de carrière van de ouders.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grootouders zijn geen kinderopvangGrootouders zijn geen kinderopvangOnze samenleving is gericht op tweeverdieners. Voor veel gezinnen is het niet meer mogelijk om rond te komen van één ink…
Kinderopvangtoeslag 2017: kinderopvangtoeslagtabel 2017Kinderopvangtoeslag 2017: kinderopvangtoeslagtabel 2017De inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag 2017 gaat omhoog. In 2016 was er al een stijging, maar ook voor 2017 is er e…
Kinderopvangtoeslag 2020: kinderopvangtoeslagtabel 2020Kinderopvangtoeslag 2020: kinderopvangtoeslagtabel 2020Als u in 2020 gebruik maakt van de kinderopvang, hebt u zeer waarschijnlijk recht op de kinderopvangtoeslag. Deze kinder…

Hoe worden onze brandstofprijzen bepaald?Hoe worden onze brandstofprijzen bepaald?De hoogte van de brandstofprijzen wisselen nogal eens. Zijn de prijzen hoog? Dan horen en zien we hierover veel in het n…
American Express Platinum Card: statussymbool of nuttig?American Express Platinum Card: statussymbool of nuttig?Een platina creditcard. Het lijkt misschien vooral een hebbeding om mee te wapperen onder de ogen van (hopelijk?) afguns…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.