Opslag vragen: hoe vraag je om opslag?
Denken dat je baas opeens naar je toe komt om je opslag te geven, is een illusie. Wie opslag wil, zeker in een tijd van recessie, zal daar zelf iets voor moeten doen. Maar hoe vraag je nu toch om opslag?
Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat hij te weinig verdient
Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat hij te weinig verdient voor hetgeen hij aan inspanningen en prestaties levert. Vreemd is dat niet. Bazen en opdrachtgevers proberen altijd zo weinig mogelijk te betalen aan hun werknemers, want dit houdt de kosten lager dan als ze hogere lonen betalen. Zeker als het economisch slecht gaat, zal een baas proberen om lonen zo laag mogelijk te houden.
Opslag moet je zelf vragen
Wie vindt dat hij opslag verdient, zal daar zelf om moeten vragen. Maar de meeste mensen vinden dat hartstikke eng en ook moeilijk. Hoe kun je dat dan toch doen en er voor zorgen dat het ook nog eens resultaat heeft? Er is voor deze situatie een 9-stappen plan ontwikkeld door David Bach. De 9 stappen zien er zo uit:
Week 1: noteer de hele week wat je doet ook buiten kantooruren en bereken je loon
In de eerste week noteer je hoeveel uren je nuttig bezig bent voor je opdrachtgever of werkgever. Schrijf ook alle telefoontjes op die je in het weekend of op avonden pleegt en vergeet ook het internetbezoek op die dagen en tijden niet. Als je hebt opgeschreven wat je allemaal doet in een week en hoeveel uur je daarmee bezig bent, zet je daar je inkomen tegenover. Bereken wat je per gewerkt uur dan verdient.
Week 2: zet op een groot vel papier wat je wilt gaan verdienen en hang het op zodat je het steeds ziet
Zet in week 2 je huidige salaris op papier en wat je denkt dat er aan opslag bij moet komen. Zet dit bedrag op een groot vel papier en hang dat ergens op in je huis. Zodat je het elke dag kunt zien en je steeds gemotiveerd wordt om het als vanzelfsprekend te beschouwen.
Week 3: opruimen
Haal in week 3 alle troep van je bureau op je werk. Ruim je hele kantoor op, zodat het heel netjes is. Doe het wel buiten kantoortijd. Bazen denken dat je niet efficiënt genoeg werkt als je heel veel troep maakt op je werk. Daar wordt je dan ook op beoordeeld. Een leeg kantoor en een leeg bureau maakt een hele efficiënte indruk. Maak ook thuis trouwens schoon schip als het om troep gaat, dat maakt je hoofd leeg.
Week 4: Vraag je baas of hij even tijd voor je heeft en vertel hem dat je nog betere kwaliteit wilt leveren
In de vierde week vraag je je baas of hij 5 minuten voor je heeft. Laat hem weten dat je bezig bent om de kwaliteit van je werk te verhogen. Vraag je baas wat er dan moet gebeuren in zijn optiek. Schrijf die antwoorden op en geef aan dat je over een paar dagen terug zult komen met een actieplan. Maak dat plan aan de hand van wat je baas je heeft aangegeven.
Week 5: maak een plan waarin je duidelijk maakt welke verbeteringen je kunt aanbrengen
In week 5 moet je in je plan aangeven wat de meest belangrijke onderdelen zijn om je baas tevreden te stellen. Stel dat centraal in het plan dat je voor gaat leggen aan je baas of opdrachtgever.
Week 6: onderzoek wat je bij een ander bedrijf kunt verdienen
In week 6 doe je onderzoek naar wat je bij andere bedrijven kunt verdienen. Doe dat via internet en vraag ook in je netwerk rond om er achter te komen wat een andere werkgever je zou kunnen bieden voor wat jij hem kunt bieden.
Week 7: oefenen in het vragen van opslag zodat het echt bij je landt
In de zevende week ga je constant oefenen in het vragen van de opslag. Gebruik daar gewoon een vriend of vriendin voor en probeer het net zo lang totdat je helemaal zelfverzekerd bent en het ook aan je eigen baas durft te vragen zonder te stamelen of te stotteren. Leg duidelijk uit waarom je de opslag verdient en onderbouw dat met je bevindingen en je plan voor de toekomst.
Week 8: vraag het gesprek aan en vraag om die opslag
In week 8, vraag je uiteindelijk het gesprek met je baas aan en vraag je om die opslag. Vraag om een percentage en niet om een vast bedrag. Stel dat je er per jaar 2000 euro bij wilt hebben, dan klinkt dat direct veel. Maar vraag je om 10 procent dan is dat psychologisch een heel andere benadering.
Krijg je geen opslag, probeer het dan later nog eens of kijk of een andere baas je wel meer wil betalen
Laat je baas weten dat hij akkoord is, dan is dat natuurlijk te danken aan je prachtige plan en goede doorzettingsvermogen. Lukt het niet, probeer het dan later gewoon nog eens. Maar niet direct een maand later. Probeer eerst te bewijzen dat je het waard bent en vraagt het dan nog eens opnieuw. En heeft je baas echt geen zin om je goede diensten beter te belonen, dan kun je het natuurlijk ook altijd proberen bij een andere baas. Mogelijk dat die je kwaliteiten beter wil belonen. Kijk dan wel naar de betrouwbaarheid van dat nieuwe bedrijf