Studieboeken: zo goedkoop mogelijk studeren

Studieboeken: zo goedkoop mogelijk studeren Studieboeken. Je krijgt je boekenlijst en het betreft een bedrag waarvoor je zo ongeveer op vakantie kunt! Schrik niet. Het is niet zo erg als het lijkt. Er zijn sluipwegen, handige foefjes én zelfs een standaard 'vangnet' waardoor je nooit of te nimmer het volle pond betaalt voor je studieboeken. Wat zijn je mogelijkheden? Lees verder... Allereerst een geruststelling als je een eerstejaars student bent en je een boekenlijst hebt gekregen voor een bedrag waarvan je zo ongeveer op vakantie kunt. Het is niet zo erg als het eruit ziet! Echt waar. Er zijn sluipwegen, handige foefjes én zelfs een standaard 'vangnet.' Al met al hoef je nooit of te nimmer het volle pond te betalen, zonder heel wat van je pegeltjes terug te zien. Soms kun je zelfs in plaats van honderden euro's, een paar tientjes betalen voor je boekenkennis. Als je het maar slim aanpakt. Hoe? Dit zijn je opties.

Betalen, maar veel geld terugkrijgen

Het systeem van kopen en verkopen van studieboeken zit anders in elkaar dan dat van romans en nonfictie. Een studieboek is vaak duur. Dat komt omdat het gaat om een beperkte oplage voor een beperkt publiek. Maar er zit wel een vangnet ingebouwd in het systeem van studieboeken. Zo lang studieboeken namelijk nog in de running zijn en door na jou komende studenten worden gebruikt, zijn ze nog altijd veel geld waard als ze tweedehands zijn. Studieboeken zijn zeker op korte termijn veel waardevaster dan je denkt! Hier zijn wel een paar dingen van belang. Ten eerste, verkoop je studieboek zo snel mogelijk na gebruik. Zo maak je de kans kleiner dat het boekenpakket voor na jou komende studenten gewijzigd is, en het bewuste boek niet meer gebruikt wordt. Ten tweede: weet via wie je het boek verkoopt!

Wie biedt het meest voor je boek?

De garanties via kanalen als Marktplaats en eBay zijn inmiddels - zeker bij verkoop via PayPal - zodanig, dat je echt niet veel risico meer loopt als je bewust en voorzichtig handelt. Dat maakt deze kanalen de beste algemene verkooppunten. Wellicht nog beter is de prijs die je kunt krijgen als je het boek via het onderlinge mailsysteem van je opleidingsinstituut aanbiedt. Goede kans dat er gerichte kopers bij zitten, én dat je het boek zonder portikosten kunt aanbieden omdat je bij elkaar in de buurt studeert en/of woont. Dat betekent een nog iets hogere prijs kunnen vragen.

Via Bol.com of De Slegte

Tot slot zijn er De Slegte, Bol.com en andere kanalen waar je ofwel 'live' ofwel online je boek kunt aanbieden. Er is verschil. Bij De Slegte en andere boekinkopers, ga je langs en je krijgt handje-contantje. Bij online aanbieders verzeker je je eigenlijk eerst van een verkoopplek online via Bol.com. Je maakt een account aan, en dan ligt je boek feitelijk bij een ander 'in de etalage'. Echter, dit zijn geen van beide aanraders. De vuistregel is: zorg dat er géén tussenpersonen zitten tussen jou en de koper van je boek! Als je alles bij elkaar optelt, krijg je namelijk bar weinig voor je boek via verkoop door tussenpersonen. Bol.com roomt een flink deel van de prijs af bij zowel jou als de koper. Verzendkosten komen helemaal of grotendeels voor jouw rekening. De Slegte geeft contant geld, maar het is vaak niet echt veel. Dus, moraal van het verhaal blijft: liefst via Marktplaats, eBay of het mailsysteem van je opleiding (als het toegestaan is om de boeken aan te bieden dan, let daar even op).

En tweedehands kopen?

Uiteraard kun je via genoemde kanalen ook zoeken naar het benodigde boek, tweedehands. Echter, wat voor de verkoop geldt, geldt ook voor de tweedehands aankoop: er gaat niet zo heel veel van de prijs af ten opzichte van nieuw kopen. Bovendien moet je heel goed letten op de editie. Als je heel goedkoop een verouderde editie van je studieboek koopt terwijl je een nieuwere versie nodig hebt, is je boek in het ergste geval onbruikbaar en zit je in het beste geval erg te puzzelen op pagina's, verwijderde en toegevoegde fragmenten. Niet handig!

Te leen, of niet te leen? Doe er iets aan!

Het is nog weleens mogelijk om boeken die je nodig hebt voor je lijst, via de eventuele bibliotheek van je opleidingsinstituut te bemachtigen. Echter, er is een run op de boeken mogelijk omdat je hele klas/studiegroep hetzelfde boek wil hebben! Bovendien lopen de periodes van uitleen vaak ongelijk aan de periode dat je het boek nodig hebt: als de drie weken van je leentermijn om zijn, heeft wellicht iemand anders alweer je boek gereserveerd... Een trucje met name voor HBO- of universitaire studenten is dit. Stel, je studeert op de ene plek en moet regelmatig op de andere plek zijn. Bijvoorbeeld: je studeert in Utrecht en woont of werkt in Leiden. Dan heb je vaak naast het lidmaatschap van de bibliotheek van je eigen studieplek, óók recht op een gratis lidmaatschap van de universiteitsbibliotheek op een andere plek: een zogenaamd gast-lidmaatschap. Omdat daar lang niet zo vaak iemand rondloopt die dezelfde boekenlijst heeft als jij, is de kans om het benodigde boek te bemachtigen vele malen groter.

Lezen ter plekke

Veel boeken via met name de universiteitsbibliotheek zijn niet te leen omdat ze nieuw zijn, of veel gebruikt worden, of een soort naslagwerk vormen. Als je niet te veel pagina's hoeft te lezen, kun je dan net zo goed lezen en een uittreksel maken in de bibliotheek zelf. Het zijn vaak prima studieplekken.

Aanvragen via een andere bibliotheek

Er is een niet zo heel bekend systeem tussen met name universiteitsbibliotheken waarbij je een 'zoekopdracht' plaatst voor een boek dat de bibliotheek waar jij komt niet heeft, maar een andere bibliotheek wellicht wel. Je betaalt een bedrag voor die service. Bij het schrijven van dit artikel is dat ongeveer zes euro. Maar dan heb je ook iets. Het boek wordt naar jouw eigen bibliotheek opgestuurd, en je kunt het daar ook weer inleveren. Al met al betaal je dan een fractie van de kosten die kopen je zou opleveren!

Conclusie: studeer slim is ook hier het motto. Boekenkennis hoeft lang niet zo duur te zijn als je denkt....
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Of u nu naar het MBO, het HBO of de universiteit gaat, u heeft altijd studieboeken nodig. Vaak kunt u via de school uw s…
Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Studieboeken zijn duur in aanschaf. U kunt geld besparen door deze boeken tweedehands te kopen. Deze boeken zijn kwalita…
Kopen en verkopen van tweedehands studieboekenKopen en verkopen van tweedehands studieboekenDe handel in tweedehands studieboeken is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat komt omdat er steeds vaker online wordt…
Veilig betalen op het internet met de PaysafecardVeilig betalen op het internet met de PaysafecardVeilig omgaan met je persoonlijk gegevens, waaronder vooral je bankgegevens en creditcard gegevens, blijft een belangrij…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.