Veilinghuizen en veilingen

Veilinghuizen en veilingen U wilt een keer naar een echt veilinghuis waar antiek, kunst etc wordt verkocht? Veel mensen denken dat dit alleen voor 'de rijke' weggelegd is. Niets is minder waar. Iedereen kan iets kopen bij veilinghuizen! Zelf ben ik een frequent bezoeker van veilingen en bied ik regelmatig op iets dat veel voordeliger is dan in de winkel. In dit artikel vindt u de informatie die u moeten weten voordat u veilinghuizen gaat bezoeken. U zult merken hoe leuk de eigenlijk is.

Hoe weet je waar de veilinghuizen zijn?

Bijna ieder veilinghuis heeft wel een website (niet te verwarren met online-veilinghuizen). Je kunt op een zoekmachine op internet evt uw woonplaats of provincie en het woord veilinghuis zoeken en mogelijk komt er een bij u in de buurt op uw scherm. Meestal wordt op zo'n website aangegeven wanneer de volgende kijkdagen zijn en veilingdata. Tevens worden soms de artikelen op internet gezet om alvast te bekijken.

Hoe gaat het in z'n werk bij een veilinghuis?

1 Je bezoekt een kijkdag. Een kijkdag is zoals het woord al zegt om alle goederen te bekijken. Maar het leuke aan de kijkdagen is dat je niet alleen mag kijken, je mag het artikel ook aanraken, er op zitten, aanpassen, zelfs ruiken als je wil!
Neem hiervoor ruim de tijd want vaak is er zeer veel uitgestald en het kan druk zijn.
Het is handig om een boekje of papier met hierop de kavels te hebben met een pen. De artikelen zijn allen genummerd en zo kun je een notitie maken bij een artikel waar je eventueel op wil gaan bieden. Tevens wordt er bij sommige artikelen een richtprijs gegeven. Ook staat op het papier wanneer wat geveild gaat worden.
De boekjes zijn vaak te koop op de kijkdag, maar kun je soms ook uitprinten via de website. (soms moet je je eerst aanmelden den dan krijg je daags van te voren het boekje gemaild)

2 Eenmaal thuisgekomen kun je op een rij zetten waar je op wil gaan bieden en wat je er maximaal voor uit wil geven. Laat je niet teveel door richtprijzen misleiden. Houdt er wel rekening mee dat er bovenop het bedrag waarvoor het artikel wordt afgeslagen nog een veilingtoeslag komt. Dit wel bijna 30% zijn. Lees dit goed na op het veilingpapier,vraag ernaar op de kijkdag of lees het op internet.

3 De veilingdagen zullen kort na de kijkdagen volgen. Wederom zijn de data hiervan te vinden op de plekken genoemd bij punt 2. De veiling kan overdag en of 's avonds plaatsvinden. Als je niet kunt op het moment van veilen kun je aan het veilingsbedrijf een schriftelijk bod doorgeven. Dit doe je voor dat de veilingdagen aanvangen d.m.v een formuliertje dat ze hebben hiervoor. Je geeft hierop aan wat je er voor wil bieden. Gunstiger is uiteraard om zelf in de zaal te zitten op het moment van veilen omdat je dan kunt anticiperen op wat anderen bieden.

4 Men zit of staat in de zaal en vooraf krijg je een briefje met je veilingnummer. Op de veiling weet men wie bij welk veilingnummer hoort. Voorin de zaal zit de veilingmeester en er is een deurwaarder die er op toeziet dat alles correct verloopt. Soms kunnen er namelijk meningsverschil ontstaan of iemand nog geboden heeft binnen de klap van de hamer. Er kan ook een penningmeester aanwezig zijn.

5 Dan gaat de veiling beginnen. Het nummer van de kavel wordt opgenoemd en het wordt indien mogelijk getoond aan eenieder. De veilingmeester begint met een bedrag dat of de verkoper bepaald heeft of waar het artikel door het veilinghuis op geschat is. Tevens kan het zijn dat de veilingmeester begint met het bedrag dat er schriftelijk voorafgaand aan de veiling is geboden. Soms is er een potentiële klant aan de telefoon om mee te bieden.

De veilingmeester wacht totdat hij het eerste nummerbriefje omhoog ziet gaan en benoemd het bod. Dan zal hij de prijs verhogen en vragen aan de zaal of iemand het hogere bedrag wil bieden. Bijvoorbeeld start 50 euro, wie wil 55 euro bieden? Indien niemand op het startbedrag biedt kan het ook zijn dat het startbedrag omlaag gaat. wacht dus soms even af, maar wacht niet te lang want dan kan het weg zijn. Dat is het spel bij veiling. Het artikel kan ook ingehouden worden omdat er mogelijk in een andere veiling wel interesse voor is. Het is dus niet zo dat het koste wat kost verkocht wordt. Indien op een gegeven moment niemand meer hoger wil bieden. Wordt er met een hamer afgeslagen en het geboden bedrag en het nummer van de bieder wordt opgenoemd en opgeschreven. Nu kan niemand hier meer op terugkomen.

6 Na de veiling kun je je artikel soms direct ophalen en soms zijn er bepaalde data waarop je je spullen kunt afhalen. Je moet dan direct afrekenen. Pas bij de betaling wordt de toeslag erbij gerekend. Bezorgen kan ook tegen betaling.

Prijsklasse van artikelen bij een veilinghuis

De prijzen op veilingen kunnen zijn zo divers, soms gaat er iets weg voor 5 euro en soms voor 5.000 of zelfs meer. Het hangt ook af van het karakter van het veilinghuis. Er zijn veilinghuizen die wat formeler zijn en vaak ook wat hoger in prijsklasse liggen, maar er zijn er ook die wat laagdrempeliger overkomen. Hier gaan soms voor kleine prijzen leuke artikelen weg. Ook de sfeer zal hierdoor verschillend zijn.

Waarom is een veiling bezoeken zo leuk.

  • Omdat het spannend is. Iedereen leeft mee zodra er bijvoorbeeld door twee bieders steeds hoger geboden wordt.
  • Omdat de prijs soms laag is omdat niemand anders het artikel wil hebben.
  • Omdat het vaak om unieke voorwerpen gaat. Oud, antiek, kunst, curiosa en soms opeens een heel gek voorwerp maar soms ook iets heel dagelijks zoals een stofzuiger of televisie.
Antieke spullen vermeerderen over het algemeen in waarde. Nieuw gekochte spullen bijv IKEA verminderen alleen maar in waarde na aankoop.

In welke gevallen raad ik veilingbezoek speciaal aan:

Als je op jezelf gaat wonen koop dan niet alles nieuw. Op een veiling kun je vaak alles vinden wat je nodig hebt in een huishouden inclusief stoelen, kasten en bedden. De kan is groot dat je veel voordeliger uit bent en kwalitatief hoogwaardige gebruikte spullen kunt kopen.
  • Voor een speciaal cadeau zoals een mooie vaas of apart sieraad is een veiling een perfecte gelegenheid.
Als je iets zoekt wat in de winkel niet meer te krijgen is.
  • Elektrische apparaten en houten meubelen gaan vaak voor relatief weinig weg.
  • Als je in je huis spullen wil hebben van alle tijden. Op de veiling zijn spullen bijvoorbeeld van het jaar 1800 (of zelfs ouder) tot 2006 te koop.
  • Als je meer wil leren over antiek en kunst. Door veelvuldig te bezoeken kom je erachter hoe bepaalde dingen heten en uit welke tijdsperiode ze komen.

Waarschuwingen:

  • Indien je een budget hebt en goedkoop uit wil zijn. Stel van te voren goed je bedrag vast. Het is de kunst je te houden aan wat je wilde kopen en wat je ervoor uit wilde geven. Het is de kunst je niet te laten verleiden tijdens de veiling.
  • Heel belangrijk: tijdens het veilen wordt de toeslag er nog niet bijgerekend; houdt er dus steeds rekening mee dat het bedrag hoger zal zijn dan waar de kavel voor afgeslagen wordt in de zaal.
  • Het kan verslavend werken! Je huis is al vol maar het is zo leuk om toch naar de veiling te gaan....en voor je het weet zit je weer met je briefje omhoog in de zaal!

Verklarende woordenlijst m.bt. veilinghuizen:

  • Veilingmeester: De veilingmeester veilt de kavels. Hij of zij kan je vaak veel vertellen over de artikelen.
  • Deurwaarder: houdt toezicht over alles goed en legaal verloopt. Hij of zij beslist bij geschillen.
  • Kijkdagen: dagen waarop je de kavels kunt bekijken en nog niet kopen.
  • Afslaan: Zodra een kavel aan iemand wordt toegewezen wordt deze kavel afgeslagen met de hamer door de veilingmeester.
© 2006 - 2025 Mirthe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Faillisssementveiling: spullen veilen na een faillissementFaillisssementveiling: spullen veilen na een faillissementVeilingen zijn een goede manier om na een faillisement van een bedrijf goedkoop spullen uit de inboedel te kopen of te v…
Catawiki: online veilinghuis voor verzamelaarsCatawiki: online veilinghuis voor verzamelaarsDe veilingsite Catawiki is de ideale plek voor verzamelaars. In korte tijd groeide de online catalogus uit tot de groots…

Successie en SchenkingsrechtSuccessie en SchenkingsrechtSuccessie en Schenkingsrecht. In dit artikel worden zowel het successie- als het schenkingsrecht besproken. Qua omstandi…
Mirthe (17 artikelen)
Laatste update: 03-12-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.