Huis sneller verkopen? Slimme tips!

De economische crisis heeft een enorme invloed op de huizenmarkt. Woningen staan veel langer te koop en eigenaars zien zich vaak om financiële redenen gedwongen om na verloop van tijd de prijs serieus naar beneden bij te stellen. Wondermiddelen bestaan niet maar er zijn wel dingen, die je kunt doen om je huis beter verkoopbaar te maken. Dit artikel geeft een aantal nuttige tips hoe je dat kunt doen. Hoe krijg je je woning sneller verkocht in deze markt? Hoe verkoop je je huis sneller? Hoe vervelend het ook klinkt: Om een huis te verkopen zul je er allereerst van moeten onthechten. Het is het belangrijkste dat de woning er goed uitziet voor een mogelijke koper en dat is iets anders dan dat het in alle hoeken en gaten jouw persoonlijke smaak ademt. Zie het huis als een waarde genererend bezit; een commercieel stukje bezit dat je aan de man moet zien te brengen. Je hebt natuurlijk jaren in een huis gewoond en het is bijna deel uit gaan maken van jezelf maar een toekomstige koper is niet op zoek naar een stukje van jou.

Wat zoekt een koper?

Een toekomstige koper is zelf op zoek naar een gevoel van herkenning; van thuis komen. Of een huis verkoopt blijkt in de praktijk maar ten dele af te hangen van de meetbare eigenschappen van de woning. Het zit eerder in het gevoel dat de koper krijgt, wanneer hij of zij naar foto’s van het huis kijkt of rondwandelt in de kamers tijdens een bezichtiging. Omdat iedereen zijn eigen persoonlijke smaak heeft, moet de woning er toegankelijk uitzien zonder dat deze teveel verbonden is aan jouw eigen smaak.

Zorg er dus voor dat je de voordelige kanten van het huis goed belicht en tegelijkertijd zorgt dat jouw persoonlijke historie niet teveel aan het huis verbonden is. Het gaat er niet om dat jij je ooit thuis voelde in het huis; het gaat erom dat je de nieuwe eigenaar een belofte van thuis in de nabije toekomst kunt verkopen. Zij moeten zich straks zelf thuis kunnen voelen in jouw huis.

Verwijder dan ook alle posters en fotolijstjes uit de woning maar probeer tegelijkertijd te zorgen voor een huiselijke look. Het is bijna een cliché maar: Wanneer je kijkers langs krijgt, zet dan verse bloemen op tafel en maak gebruik van een spray met de lucht van versgebakken brood of appeltaart.

Wat zijn dingen, die je kunt doen voor een betere uitstraling?

Alle troep verwijderen uit het huis is een goed begin om een huis te verkopen. Ook dit is echter een moeilijke opdracht voor de meeste eigenaars, die graag willen verkopen. Mensen zijn namelijk emotioneel gehecht aan wat anderen alleen als rommel waarnemen. Belangrijk is dat de mogelijke koper jouw bezittingen als troep zal waarnemen, wanneer het huis overvol lijkt door allerlei spulletjes.

Maak het huis dus leger, benadruk de ruimte die het huis te bieden heeft en ruim alle zichtbare rommel op buiten het gezichtsveld. Gooi overbodige memorabilia weg en ruim boekenkasten op. Zorg dat het aanrecht van de keuken niet volstaat met weckpotten en laat geen make-up rondslingeren in de badkamer. Het is zelfs een aanrader om opslagruimte te huren en een deel van de meubels tijdelijk daarheen te verplaatsen. Een leger huis oogt meer ruimtelijk.

Geef de woning, binnen en buiten, meteen een goede schoonmaakbeurt. Een hogedrukreiniger kan hierbij helpen. Was de ramen, zet de vloeren in de was. Poets de meubels op en hang nieuwe, frisse handdoeken op in keuken, toilet en badkamer. Zo zorg je voor een schone en frisse uitstraling en dat behoeft natuurlijk geen nadere toelichting.

Wat moet je vooral niet doen?

Omdat mensen gehecht zijn aan hun huis, gaan ze ook vaak de mist in met de meest gemaakte fout: Ze proberen hun huis te duur te verkopen. Een makelaar kan je hier goed in adviseren, want een huis goed prijzen is een kunst. Een goede prijs is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de markt, de locatie, de ligging en de staat van de woning.

Last but not least

Loop met een nieuwe manier van kijken door het huis heen. Begin ook echt bij de voordeur. Zou jij bij dit huis naar binnen willen gaan? Hoe ziet de voortuin eruit? Hoe ziet het huis ervan binnen uit? Is het schoon en ademt het ruimte? Is er sprake van een huiselijke sfeer zonder dat het te persoonlijk is geladen? Zou jij jouw huis kopen als je een koper zou zijn? Is dit een huis dat in de toekomst kan voelen als het jouwe?
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen stappen: Hoe ga je stap voor stap te werk?Huis verkopen stappen: Hoe ga je stap voor stap te werk?Wanneer je voor de eerste keer zelf je huis wilt verkopen, weet je waarschijnlijk niet waar je moet beginnen. Met deze e…
Huis verkoopklaar makenHuis verkoopklaar makenWanneer je je huis wilt verkopen doe je er goed aan het huis verkoopklaar te maken. Dit betekent dat je je huis er zo aa…
Huis verkopen kosten: Wat kost het verkopen van je woning?Wanneer je je huis wilt gaan verkopen, zijn daar aanzienlijke kosten mee gemoeid. Denk bijvoorbeeld aan het courtage voo…
Verkoop van je huis, tips en trucsVerkoop van je huis, tips en trucsJe gaat je huis verkopen en hebt een nieuwe woning gekocht. Maar er rijst een probleem: je kan je oude woning niet verko…

Huis verkopen op lijfrente: kenmerken, voordelen & nadelenHuis verkopen op lijfrente: kenmerken, voordelen & nadelenVoor wie zijn huis wil verkopen en er toch nog in wil blijven wonen, is de verkoop op lijfrente een interessante optie.…
Verklaring van Erfrecht, testament en financiële instellingVerklaring van Erfrecht, testament en financiële instellingOp 1 januari 2003 is in Nederland nieuwe erfrechtwetgeving ingegaan. Voor deze wijziging was het Nederlands erfrecht voo…
Bronnen en referenties
  • The Homesell Kit
  • About Homebuying
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 30-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.