Alles over vakantiewerk en bijbaantjes

Alles over vakantiewerk en bijbaantjes In 2009 hadden 1,2 miljoen jongeren een vakantiebaan. Anderen hadden een bijbaantje. Veel van hen verdienen dan wel op het moment zelf geld met hun vakantiebaan of bijbaan, maar laten tevens veel pecunia liggen. In 2008 bleef bijvoorbeeld ten minste 25 miljoen belastinggeld ongevraagd bij het Rijk liggen. Dit terwijl het terugvragen van belasting bij een vakantiebaan eigenlijk heel eenvoudig is door een Tj-formulier in te vullen. Een bijbaan kan overigens te veel inkomsten opleveren.

Loonbelasting en sociale premies zijn berekend op een jaar lang werken

Loonbelasting en sociale premies worden altijd geheven bij mensen die aan het werk gaan. Alleen zijn de premies wel berekend op het feit dat iemand het hele jaar werkt en niet maar een paar weken. Jongeren die een bijbaantje hebben of vakantiewerk doen, betalen dus al snel veel te veel belasting en sociale premies. En die kunnen zij terugvragen door bij de belastingdienst een Tj-biljet aan te vragen.

Een Tj-biljet: loonbelasting en sociale premies terugvragen

Een Tj-biljet kan overigens pas worden ingevuld als de jaaropgave binnen is. Voor werk dat in 2009 is gedaan, krijgt de werknemer dat formulier pas in 2010 en de belasting kan dus ook alleen achteraf teruggevraagd worden. Er geldt een kleine drempel van 13 euro. Iemand die meer betaald heeft aan premies en belastingen dan die 13 euro kan dat dus ook daadwerkelijk doen. Jongeren die de afgelopen 5 jaar ook al gewerkt hebben en niet wisten dat ze dan ook een Tj-biljet konden aanvragen, gloort er hoop. Er kan belasting teruggevraagd worden over de laatste 5 jaar. Ook reiskosten kunnen soms verrekend worden. Een vakantiewerker die iedere dag voor een enkele reis 10 kilometer of meer moest afleggen en dat met het openbaar vervoer heeft gedaan of doet kan in aanmerking komen voor reisaftrek. De bijlage bij het Tj-biljet legt uit hoeveel er afgetrokken kan worden.

Studenten- en scholierenregeling

Voor jongeren die studeren en studiefinanciering ontvangen of kinderbijslag is er ook nog de mogelijkheid om een beroep te doen op de studenten- en scholierenregeling. Het voordeel daarvan is dat de teruggave direct wordt gedaan en niet achteraf. Het loon wordt namelijk direct hoger dus de vakantiewerker krijgt dan direct meer schoon in het handje. Dit werkt trouwens wel een beetje anders: werknemer en werkgever moeten die studenten- en scholierenregeling wel gezamenlijk aanvragen. Ook is daarvoor een Loonbelastingverklaring nodig.

Verdiensten minimumloon

De verdiensten voor de vele uiteenlopende vakantiebanen lopen nogal uiteen. Wel is het belangrijk dat jongeren weten wat het minimumbedrag is waar iedereen recht op heeft.
 • Iemand van 15 jaar verdient bruto 2,39 euro per uur, exclusief vakantiegeld (voor een 40-urige werkweek)
 • Een 16-jarige krijgt 2,75 euro per uur
 • Een 18-jarige verdient 3,63 euro per uur
 • Een 21-jarige moet minimaal 5,78 euro per uur betaald krijgen
 • Jongeren van 23 en ouder moeten minimaal 7,97 per uur krijgen.

Bijverdienen met studiefinanciering

Iemand die een bijbaantje of een vakantiebaantje heeft en studiefinanciering heeft mocht in 2008 12.916,17 euro bijverdienen. Daarbij gaat het om het belastbaar loon dus het bruto loon. Wie meer verdient moet zijn studiefinanciering voor dat jaar opgeven, dus het is wel zaak om duidelijk te krijgen hoeveel je verdient. Ook stoppen dan de voordelen van de OV-studentenkaart inleveren. Denken dat het wel meevalt als je meer verdient, zit er niet in. Alles gegeven worden namelijk gecheckt bij de belastingdienst en het geld dat boven die grens is verdiend moet terugbetaald worden plus rente. Wie boven dat bedrag zit en ook nog eens gebruik blijft maken van zijn openbaar vervoerkaart moet ook daarvoor nog eens een boete betalen. Dit ligt momenteel op 78,16 euro per maand. Het is dus heel onverstandig om en boven het bedrag te komen dat je mag bijverdienen en dat niet op te geven. De keuze is dan om of de baan op te geven als het bedrag is bereikt of om de studiefinanciering tijdig in te lichten en daar van af te zien.

Wat wordt bedoeld met inkomsten voor je studiefinanciering?

 1. Loon en vakantiegeld en eventueel een 13e maand
 2. freelance-inkomsten
 3. een uitkering volgens de ziektewet, de WW, WIA of Wajong
 4. reiskosten en stagevergoedingen als deze belastbaar zijn
 5. lijfrente, rente van spaargeld, winst uit beleggingen
 6. winst uit eigen onderneming
 7. geld uit particuliere (studie)fondsen, een bestuursbeurs

Inkomsten die niet meetellen voor studiefinanciering

Er zijn overigens ook inkomsten die niet meetellen voor de studiefinanciering. Dit zijn: het geld dat je ouders bijdragen in de vorm van de ouderlijke bijdrage, de studiefinanciering, een erfenis en huursubsidie.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaantjes en vakantiebaantjesBijbaantjes en vakantiebaantjesVeel jongeren hebben een bijbaantje of vakantiebaantje. Maar als een jongere nog thuis woont, kan een bijbaantje gevolge…
Het minimum jeugdloon, ook voor studenten!Het minimum jeugdloon, ook voor studenten!Soms is het best ingewikkeld om het allemaal na te gaan wat je wel en niet mag verdienen, wat het minimum uurloon is, of…
Belasting terugvragen over 2020/'21: studenten en scholierenBelasting terugvragen over 2020/'21: studenten en scholierenWie in 2022 of 2023 te veel loonbelasting betaalt, kan de Belastingdienst vragen om een belastingteruggave inkomstenbela…
Bijbaantje of vakantiebaantje: regels, welk werk mag wel?Werken bij een bijbaantje of vakantiebaantje brengt diverse regels met zich mee. De wet heeft verschillende regels opges…
Trust - Een financiële constructieTrust - Een financiële constructieBestrijding van de trust wordt herhaaldelijk genoemd als onderdeel van de financiering van de wijzigingen in de nieuwe S…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant NibudJong Jeugdloonwijzer
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.