Populaire bijbaantjes en hoeveel verdien je? (vakantiewerk)

De zomervakantie word veel gebruikt om extra geld te verdienen. Vele jongeren zullen in de vakantie gaan werken en dus opzoek gaan naar een vakantiebaan. Vele mensen schrijven zich in bij een uitzendbureau, of ze doorzoeken de krant opzoek naar een advertentie voor hun ideale vakantiewerk. Vooral in de zomer is horecawerk erg popualair als vakantiewerk. Hiernaast is het werken als krantenbezorger erg populair.Vele mensen werken om extra geld te verdienen en om hun vrije tijd in te vullen.

Krantenbezorger / folders bezorgen

Het bezorgen van kranten is erg populair bij de jeugd. Veel mensen nemen dit baantje om toch nog extra geld te verdienen, ook nemen ze vaak dit werk om veel vrije tijd over te houden omdat het bezorgen van kranten niet lang duurt. Vaak zijn ze met het bezorgen van kranten 1 á 2 uur bezig per week (dit hangt af van de grootte van de krantenwijk), dit is vergeleken met een baan bij bijvoorbeeld een winkel niet veel. Ook het bezorgen van folders is bij de jeugd populair, vaak hebben mensen die kiezen voor dit baantje dezelfde redenen als een krantenbezorger, je hebt veel vrije tijd omdat het lopen van folders niet lang duurt en om toch nog een extra centje te verdienen. Ook blijkt het dat veel bezorgers dit werk kiezen om aan het einde van het jaar extra geld op te halen doormiddel van het het uitdelen van kerstkaartjes langs de wijk waar je de krant of folders bezorgt, dit is eigenlijk een soort traditie onder krantenbezorgers en folderbezorgers. Het bezorgen van kranten in de ochtend is nog niet zo populair bij de jeugd. Met het bezorgen van ochtendkranten bedoel ik bijvoorbeeld:
  • Telegraaf
  • Volkskrant
  • Trouw
  • AD

Veel jongeren nemen dit baantje niet omdat je elke dag vroeg op moet staan om het te bezorgen. Het lopen van ochtendkranten heeft wel een groot voordeel, je verdient er veel meer mee als het bezorgen van regionale kranten of folders.

Hoeveel verdien je met het bezorgen van kranten / folders?

Inkomsten van folders hangt af van de volgende factoren (bron: Netwerk VSP)

De wijk waar je bezorgt: Hoe langer de afstand hoe meer je verdient. Als je bezorgt in alleen maar flats dan ben je snel klaar omdat ze dicht bij elkaar liggen, je verdient dan minder.

Hoe je de folders thuis krijgt: Als je je folders nog zelf moet vouwen krijg je van de werkgever een vergoeding, ook wel invouwvergoeding genoemd.

Het gewicht van de folders die je moet bezorgen: Al moet je vele folders rondbrengen, dan is het ook zwaarder. Je moet vaker naar huis fietsen om je tas weer te vullen, dit kost ook weer tijd. De vergoeding die je hiervoor krijgt heet ook wel gewichtstoeslag.

Iemand met een baantje als folderbezorger

Ik had een krantenwijk van 330 huizen, 1 middag per week en ik verdiende zo'n 65 euro per maand. Ik deed er inclusief vouwen wel 4 uur over.

Iemand die s'ochtends de Telegraaf rondbracht

Ik liep 's ochtends de Telegraaf. 250,- p.m.

Werken in de horeca

Vele jongeren hebben ook een baantje in een restaurant of een eetcafé. Werken in de horeca is een druk beroep, als het druk is heb je eigenlijk geen tijd om te rusten, je moet doorwerken. Een groot voordeel van het werken in de horeca is dat je fooi krijgt. Naast de fooipot verdient de horeca niet zo goed blijkt uit een onderzoek van Bijbanen. Vele mensen die dit werk kiezen, kiezen het omdat ze altijd weer nieuwe mensen zien en vaak omdat ze leuke collega's hebben. Het werken in de horeca bied vaak ook flexibele werktijden. Het afwassen in een restaurant is ook een populaire functie binnen de horeca, vaak hebben afwassers het ook erg druk.

Hoeveel verdien je in de horeca?

Iemand die werkt in een horecazaak (allebei de personen zijn rond de 17 jaar)

4,30 per uur plus ongeveer een euro per uur fooi (gemiddeld), hier doe ik bediening en beetje keuken. Werk hier elke zaterdagmiddag, en soms nog een koopavondje/zondag e.d.

5 euro per uur afwassen @ eetcafe. (1x per twee weken lange avond (16u tot 00u)

Werken als vakkenvuller

Ook dit beroep is nog steeds populair bij de jeugd. Vooral doordeweeks werken veel jongeren als vakkenvuller. Het beroep als vakkenvuller verdient niet zo heel veel, maar vaak heb je leuke collage's zoals bijvoorbeeld vrienden die daar werken of bekenden. Dit vak word vooral uitgevoerd van mensen rond de 15 jaar omdat je voor dit vak haast geen kennis nodig hebt.

Hoeveel verdien je als vakkenvuller?

Iemand die werkte als vakkenvuller

3,70 in de supermarkt op m'n zeventiende. Dat ging gelukkig vrij rap omhoog met ieder jaar dat ik er werkte.

Ik ben 19 verdien 5,81 per uur. Krijg daarnaast vakantiegeld, doorbetaalde vakantie.
doe leren/werken in een supermarkt

Wat is het minimum jeugdloon?

In onderstaande tabel staan de jeugdlonen Bruto. Deze lonen zijn van 1 juli 2009.

Leeftijd36 uur38 uur40 uur
238,978,498,07
227,627,226,86
216,506,165,85
205,515,224,96
194,714,464,24
184,083,863,67
173,543,363,19
163,092,932,78
152,692,552,42
© 2009 - 2024 Simplylife, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met een bijbaanGeld verdienen met een bijbaanJongeren kunnen geld verdienen met een bijbaan. Er zijn talloze bijbanen te vinden en deze kunnen toch voor een leuk ext…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Verschillende baantjes voor jongerenJongeren hebben voor meerdere doeleinden geld nodig, bijvoorbeeld: uitgaan, muziek, hobby en kleding. Om die redenen heb…
Bijbaantjes: best betaalde bijbanenBijbaantjes: best betaalde bijbanenEr zijn best veel goedbetaalde baantjes voor scholieren en studenten. Een groot deel van hen werkt naast de studie. Een…

Trust - Een financiële constructieTrust - Een financiële constructieBestrijding van de trust wordt herhaaldelijk genoemd als onderdeel van de financiering van de wijzigingen in de nieuwe S…
Partnerpensioen en Algemene NabestaandenwetPartnerpensioen en Algemene NabestaandenwetHeel veel mensen weten niet wat een partnerpensioen is, zo is gebleken uit een onderzoek dat NIPO heeft gedaan in opdrac…
Bronnen en referenties
  • https://www.cbs.nl/
Simplylife (22 artikelen)
Laatste update: 14-10-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.