Online geld verdienen met het transcriberen van gesprekken

Online geld verdienen met het transcriberen van gesprekken Er zijn bekende en minder bekende manieren om online wat extra geld bij te verdienen. Transcriberen, het uittypen van geluidsopnamen, is een minder bekende manier. Als je foutloos Nederlands schrijft en zorgvuldig werkt, dan is dit misschien wel een manier voor jou. Er zitten verschillende voordelen aan het transcriberen van gesprekken. Je kunt het werk vanaf elke locatie met een internetverbinding doen op elk tijdstip dat jou uitkomt. De hoeveelheid werk kun je ook zelf regelen.

Wat is transcriberen?

Transcriberen betekent het omzetten van geluidsbestanden naar uitgeschreven tekst. Het kan bijvoorbeeld gaan om het woordelijk uittypen van een vergadering, een interview of een lezing. Een transcribent luistert de opname af via zijn eigen laptop of pc en zet de gesproken woorden om in tekst. Dat kan om een samenvatting gaan, maar ook om het letterlijk uittypen van alles wat er in de audio-opname wordt gezegd. De uiteindelijke tekst heet een transcriptie.

Welke vereisten worden er aan een transcribent gesteld?

Er is geen algemene opleiding tot transcribent. Soms wordt er bij een secretaresse-opleiding aandacht aan besteed. De belangrijkste vereiste is dat je de taal van de geluidsopname uitstekend beheerst. Je moet in staat zijn om dialecten te verstaan en je moet foutloos kunnen schrijven. Het is ook belangrijk dat je zorgvuldig werkt en dat je je aan geheimhouding houdt. Veel geluidsopnamen bevatten bijvoorbeeld privacygevoelige informatie. Voor jezelf is het handig als je ook snel kunt werken, omdat je meestal per audiominuut betaald wordt.

Hoe vind ik werk als transcribent?

Er is aardig wat vraag naar het maken van transcripties en er zijn verschillende bedrijven die zich hierin gespecialiseerd hebben. Dit zijn manieren om online werk te vinden als transcribent:
  • Solliciteer bij TranscriptieSpecialist
  • Vind freelance klussen op sites als www.hoofdkraan.nl (hiervoor is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel vereist)
  • Zoek op internet naar transcriptiebedrijven en stuur een open sollicitatie

Online geld verdienen bij TranscriptieSpecialist

Je kunt solliciteren naar werk als transcribent bij TranscriptieSpecialist. Dat is een platform voor thuiswerkers waar transcriptieopdrachten worden aangeboden. Je kunt op deze website een proeftranscriptie uitwerken. Dat kost ongeveer 10 tot 15 minuten. De uitgewerkte transcriptie kun je samen met je cv uploaden. Als je wordt aangenomen, krijg je voor je eerste opdracht een bestand toegestuurd. Deze eerste transcriptie wordt uitgebreid van feedback voorzien, zodat je daarvan kunt leren bij je volgende transcripties. Ook ontvang je een stijlgids, waarin staat waar je je bij transcripties aan moet houden. Vervolgens kun je zelf op het platform naar aangeboden opdrachten zoeken. Bij die opdrachten staat de deadline en de lengte van de geluidsopname, zodat jij kunt inschatten of dit haalbaar is. Je kunt dus zelf bepalen of je veel of weinig werkt.

Wat verdien je met het transcriberen van geluidsopnamen?

Dat hangt uiteraard af van hoe snel je werkt. Bij TranscriptieSpecialist verdien je 60 cent tot 1 euro per uitgewerkte audiominuut. Dat komt voor de geoefende transcribent neer op 7 tot 11 euro per uur. Misschien geen vetpot, maar het grote voordeel is dat je dit werk bijvoorbeeld ook 's avonds of in het weekend kunt doen, naast een normale baan. Of in de trein, op weg naar je werk bijvoorbeeld. Als je met enige regelmaat opdrachten aanneemt, kun je hier zeker 100 tot 150 euro per maand aan extra inkomsten mee verdienen. Neem je als freelancer transcriptieopdrachten aan, dan kunnen de verdiensten hoger zijn, omdat sommige opdrachtgevers bereid zijn om je per uur te betalen. Dan kun je denken aan 15 tot 30 euro per uur.

Inkomsten opgeven bij de Belastingdienst

Net als alle inkomsten moet je inkomsten verdiend met transcripties opgeven bij de Belastingdienst. Als je daarnaast een baan in loondienst hebt, valt dit onder 'inkomsten uit overig werk'. Hoeveel belasting je hierover betaalt, hangt onder meer af van je andere verdiensten.

Het aantrekkelijke van online geld verdienen

Het transcriberen van geluidsopnamen is een van de vele manieren om online wat extra geld te verdienen. Het voordeel van dit soort werk is dat je het vanuit elke locatie en op elk tijdstip van de dag kunt doen. Het enige dat je nodig hebt is een laptop en een goede wifiverbinding. Je kunt de ene maand veel opdrachten aannemen en de andere maand misschien wel niets. Je bepaalt zelf hoeveel je werkt. En dus hoeveel je extra verdient.
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met artikelenGeld verdienen met artikelenGeld verdienen met artikelen kan heel gemakkelijk werken. Door artikelen te schrijven en deze online te plaatsen, kun je…
Tips voor het transcriberen van interviewsAudiofragmenten van interviews uitwerken (ofwel transcriberen) is een lange en saaie klus, maar behoort bij bepaalde stu…
Muziek arrangeren, bewerken, transcriberen of orkestrerenMuziek arrangeren, bewerken, transcriberen of orkestrerenWat houdt het arrangeren van muziek in en wat is de relatie met termen als het bewerken, transcriberen en orkestreren va…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…

Italki: geld verdienen met het geven van online taallesItalki: geld verdienen met het geven van online taallesItalki is een internationaal online platform voor taalstudenten en taaldocenten. Je kunt er privélessen boeken die vervo…
IDIN: Identiteitsverificatie met de inlogmethodes van bankenIDIN: Identiteitsverificatie met de inlogmethodes van bankenDoor de toenemende digitalisering worden er steeds meer zaken via het internet geregeld. Zo is het met een DigiD mogelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay
  • http://transcriptie.com/ (bezocht op 02/10/2016)
Lonica (40 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.