China: Toekomstige economische grootmacht?

China is in opkomst, de Chinese economie groeit als kool en de handel floreert als nooit tevoren. Het Westen weet er nog niet goed raad mee. Wat staat de wereld te wachten? Men begint grote angst te krijgen: China gaat de wereldmarkt beheersen, Westerse bedrijven worden opgekocht. Maar er zijn ook ongekende mogelijkheden. China is niet langer een exotisch land met een naar binnen gekeerde cultuur. Oude grenzen vervagen, China verkent de wereld en de wereld ontdekt China.

Hoe staat de Chinese economie er op dit moment voor?

Enkele economische feiten:

 • BBP US$: 1681 miljard (2004); 2224,9 miljard (2005)
 • Economische groei: 9,3% (2003); 9,5% (2004); 11% (2005); 10,7% (2006)
 • BBP per capita US $: 1215 (2004)
 • Inflatie: 1,2% (2003); 3,9% (2004); 3,3% (2005); 2,2% (2006)
 • Beroepsbevolking per sector: Landbouw (49%), industrie (22%), diensten (29%)
 • Uitvoer US $: 593,4 miljard (2004); 762,5 miljard (2005)
 • Belangrijke producten: Machines, transportmiddelen, elektronische producten, kleding en kledingaccessoires, computer- en telecommunicatieproducten
 • Belangrijkste partners: Verenigde Staten, Hongkong, Japan, Zuid-Korea
 • Invoer US $: 534,4 miljard (2004); 660 miljard (2005)
 • Belangrijke producten: Machines en vervoermiddelen, elektronische circuits, ruwe olie
 • Belangrijkste partners: Japan, Taiwan, Verenigde Staten, Zuid-Korea,
 • Buitenlandse schuld US$: 227,2 miljard (2004); 252,8 miljard (2005);

Zoals je van deze feiten kunt aflezen is de economie van China alleen maar aan het groeien; de invoer en uitvoer groeit als gevolg van de steeds maar groeiende consumptie en productie van China. Ook kun je zien dat de economie maar blijft groeien met enorme cijfers, ik ga dit later in dit werkstuk verklaren. De toekomstige economische ontwikkeling van China is sterk afhankelijk van de export, om de export verder te vergroten en veilig te stellen, zal er onder andere het volgende moeten gebeuren:

 1. Inefficiëntie bij het productieproces verkleinen;
 2. Lonen laag houden;
 3. Bureaucratie tot een minimum beperken;
 4. Transportfaciliteiten verbeteren;
 5. Technologisch niveau verbeteren.

Dit alles wordt ook gedaan door de Chinese regering en de bedrijven, er wordt veel onderzoek gedaan naar meer efficiëntie bij het productieproces, de lonen zullen makkelijk laag gehouden kunnen worden omdat er voldoende aanbod is van de productiefactor arbeid .Als gevolg daarvan blijft het voor buitenlandse investeerders nog interessant om in China te produceren. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het verbeteren van de infrastructuur en de technologie.

Wat zijn de oorzaken van de explosieve groei van de Chinese economie?

De groei die tot op de dag van vandaag aanwezig is, wordt bepaald door een paar factoren:
 • Sterke investeringen in het onderwijs met als gevolg het verdwijnen van het analfabetisme en dus verbeterde scholing van de Chinese werknemers.
 • Technische vooruitgang: Door het verbeteren van de technologie werden de efficiëntie en de werkomstandigheden beter. Ook de export groeide door de productie van goedkope en kwalitatief relatief goede elektronica.
 • De wereldeconomie: Omdat het zo goed ging met China wilden ze zich officieel integreren in de wereldeconomie. Het land heeft gekozen voor een geleidelijke overgang naar de markteconomie. Het toetreden van China tot de WTO zorgde ervoor dat China naar het buitenland kon exporteren waardoor de afzetmarkt groter wordt. Ook de concurrentie van de andere landen heeft ervoor gezorgd dat China onder andere de landbouw moest hervormen, wat positieve effecten had.
 • Lage lonen en veel werknemers zorgen voor grote productie, denk maar aan alle producten waar "Made in China" opstaat.

Wat zijn de voordelen en de nadelen voor Europa (en dan met name Nederland)?

Voordelen:

 • Doorvoer van geïmporteerde Chinese goederen via de Rotterdamse haven, waardoor de Nederlandse economie groeit.
 • Door de lage productiekosten van de Chinese goederen ligt ook de prijs lager dan bijvoorbeeld als je ze zou importeren vanuit de Verenigde Staten.
 • Halffabrikaten die goedkoop zijn geproduceerd kunnen voor lage prijzen geimporteerd en verwerkt tot eindproducten worden.
 • Kapitaalmarkt: de Chinese markt kan zijn eigen groei niet betalen, hierdoor zijn er investeringen nodig uit het buitenland, door te investeren in China kunnen landen grote winsten maken.
 • Vergroting van de internationale afzetmarkt: omdat er in China 1.3 miljard mensen wonen met ieder hun eigen behoeften moet China veel importeren, hierdoor groeit de Europese economie indien Europa zijn goederen exporteert naar China.

Nadelen:

 • Stijging werkeloosheid, er zijn veel bedrijven die de concurrentie met de goedkope productie in China niet bij kunnen houden en die hierdoor failliet gaan, veel van de grote bedrijven verplaatsen hun productie naar China. Hierdoor gaan veel banen naar China en verdwijnen de banen in Europa waardoor de werkeloosheid stijgt.
 • Prijzen van enkele goederen zullen enorm omhoog gaan omdat China alles opkoopt omdat ze het nodig hebben om hun groei bij te kunnen houden. Denk hierbij aan ijzer, koper, aluminium en platina dat gebruikt wordt bij het bouwen van nieuwe infrastructuur en steden. China bepaalt dus voor het grootste deel de prijs van deze goederen.
 • Opraken van enkele fossiele brandstoffen: China gebruikt op het moment enorm veel fossiele brandstoffen, wat slecht is voor het milieu en er zijn niet oneindig veel fossiele brandstoffen, ooit zullen ze opraken.

Wat zijn de voordelen en nadelen voor China zelf?

Voordelen:

 • Door de enorme groei is het mogelijk te investeren in zaken die slecht ontwikkeld waren, bijvoorbeeld de infrastructuur.
 • Veel bedrijven zullen zich vestigen in China vanwege de lage productiekosten, hierdoor zal de werkgelegenheid alleen maar stijgen.
 • De kwaliteit van het leven zal over het algemeen gezien naar boven gaan, omdat er meer stabiliteit komt op het gebied van lonen en werk. Meer mensen zullen de mogelijkheid hebben om producten te kopen, wat weer goed is voor de economie en zo gaat deze cirkel rond.
 • Door de grote productie is er veel mogelijkheid tot export, China investeert inmiddels meer dan dat het importeert, dit is uitermate voordelig en winstgevend.

Nadelen:

 • De banken worden opgescheept met zogeheten “bad loans”, dit wil zeggen dat er een hoop leningen zijn die niet worden terugbetaald, dit komt omdat Chinese banken over het algemeen slecht controleren of de lening wel terugbetaald kan worden. Dit heeft vooral op de lange termijn negatieve gevolgen. Dit wordt overigens wel opgelost doordat de regering de banken financiële injecties geeft om de verliezen op te vangen, maar eigenlijk zou dit niet nodig horen te zijn.
 • De verschillen tussen het platteland en de stad worden enorm groot, de mensen in de stad worden alleen maar rijker, terwijl de mensen die op het platteland leven en werken slechts hongerloontjes krijgen. De mensen die op het platteland wonen beginnen in te zien dat hun leefomstandigheden niet acceptabel zijn en er ontstaat sociale onrust; in 2005 waren er 74000 rellen (wellicht kleine) hierover ontstaan.
 • China zal de groei niet bij kunnen houden, hierdoor zullen er veel investeringen vanuit het buitenland moeten komen waardoor de buitenlandse schuld op zal lopen.
 • China lijkt op hetzelfde af te stevenen als de Amerikaanse depressie van 75 jaar geleden, als er niet snel enkele veranderen worden gemaakt zal China hetzelfde overkomen.
 • Enorme milieuvervuiling ontstaat er door het gebruik van fossiele brandstoffen, er ontstaat enorme water-, lucht- en bodemverontreiniging op veel plaatsen in China, er zijn vele steden waar amper zonlicht door komt vanwege de grote hoeveelheden smog in de lucht.

Conclusie:

China kan twee kanten op, het kan door blijven groeien tot één van de grootste economieën ter wereld, maar het kan ook compleet instorten, met dramatische gevolgen. Indien de Chinese regering de juiste beslissingen neemt en de huidige problemen aanpakt zal de groei zoals die nu is waarschijnlijk nog een tijd doorgaan. De wereldeconomie zal veranderen, dat staat in principe vast, de vraag is alleen hóe precies, waarschijnlijk zal men blijven investeren in China, en zal het zwaartepunt van de wereldeconomie steeds meer naar China gaan. Wie weet zal er over een jaar of twintig wel Chinees worden gegeven op onze scholen. Persoonlijk denk ik dat op een gegeven moment de groei wel zal stagneren en dat de situatie stabiel wordt, ik denk dat de Chinese economie een aantal jaren flink zal groeien totdat China één van de grootste economieën zal zijn, maar het zal vermoedelijk nooit zó ver komen dat alle wereldproductie zal plaatsvinden in China en dat alle Westerse bedrijven in handen zullen komen van de Chinezen.
© 2008 - 2024 Njlvs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinees leren goed voor je loopbaanChinees leren goed voor je loopbaanDoor chinees te leren verzeker je jezelf van een plus voor de carrièreladder. Met name in economische opzicht hebben Eur…
Basis Chinees (wegwijs in China)Inderdaad, als u al westerse toerist naar China trekt, is de kennis van Engels alleen zeker niet voldoende! Taxichauffeu…
Beleggen in ChinaBeleggen in ChinaSteeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is C…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…

Manieren van marktonderzoekManieren van marktonderzoekVoor een onderneming van start gaat, wordt vaak een marktonderzoek ingesteld. Onder marktonderzoek verstaan we het syste…
Njlvs (16 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.