Ruzie over de erfenis: hoe kan je dit voorkomen?

Ruzie over de erfenis: hoe kan je dit voorkomen? Ruzie over de erfenis komt steeds vaker voor. Familiebanden zijn tegenwoordig losser dan in het verleden het geval was en hierdoor wordt onvrede tussen de familieleden steeds makkelijker uitgesproken. Nabestaanden houden zich hierdoor steeds minder in, met als gevolg veel onenigheid bij het verdelen van de erfenis. Deze onenigheden kunnen worden voorkomen. Door van te voren goed na te denken over de te nemen beslissingen en oud zeer geen rol te laten spelen kunnen familiebanden behouden blijven.

Gezamenlijke beslissingen

Na het overlijden van de ouders moet de kinderen veel gezamenlijke beslissingen nemen. Het begint al met de begrafenis zelf. Wanneer er geen uitvaartverzekering is moet er beslist worden over begraven of cremeren, een sobere of een uitgebreide uitvaart. De nabestaanden moeten zelf de uitvaart betalen, wanneer er geen verzekering is afgesloten. Een sobere uitvaart kost zo'n €7000,=. De kosten van de uitvaart kunnen dan voor de erfbelasting wel in minderheid worden gebracht op de erfenis.

Maar er zijn meer beslissingen die de nabestaanden moeten nemen. Het ouderlijk huis moet worden verkocht, wat gebeurd er met het familiebedrijf, wie krijgt welke erfstukken. Met andere woorden, hoe groter de nalatenschap, hoe meer beslissingen en hoe groter de kans op ruzie. Vooral ingewikkelde familiebanden door scheidingen en tweede huwelijken kunnen na het overlijden voor veel ellende zorgen.

Benificaire aanvaarding

Na overlijden blijven de nabestaanden steeds vaker met schulden van de overledene zitten. Vaak door een onverkoopbaar huis. Het is daarom verstandig om een erfenis benificair te aanvaarden. Dit houdt in dat je de erfenis pas accepteert, nadat gebleken is dat de bezittingen meer waard zijn dan de schulden. Bij benificaire aanvaarding moet een verklaring worden afgelegd bij de rechtbank. Meestal zorgt de notaris hiervoor. Wanneer één van de erfgenamen kiest voor benificaire aanvaarding geldt dit voor alle erfgenamen. De kosten voor benificaire aanvaarding bedragen €117,=. De erfgenamen krijgen in dit geval pas hun erfdeel nadat alle schulden zijn betaald.

Erfeniscoach of nalatenschapscoach

Een erfeniscoach/nalatenschapscoach houdt zich bezig met de emoties rondom de erfenis, terwijl de notaris zijn bezig houdt met de juridische afwikkeling. Tijdens het verdelen van de erfenis komt vaak weggestopt zeer naar boven. Gevoelens van achtergesteld zijn of het gevoel meer voor de ouders gedaan te hebben spelen een grote rol en de verhoudingen staan sterk onder druk. In de aanwezigheid van een onpartijdig persoon (de erfeniscoach) kunnen deze emotionele achtergronden worden geuit. De erfeniscoach lijdt het gesprek in goede banen zodat de emoties niet kunnen uitgroeien tot conflicten of familievetes. Aangezien één op de drie erfenissen zorgen voor ruzies of onenigheid binnen de familie is dit geen overbodige luxe. Deze ruzies gaan namelijk niet alleen ten koste van de onderlinge verhoudingen, maar ze kosten ook zeer veel geld. Ze vertragen de afwikkeling van de erfenis namelijk aanzienlijk. De afwikkeling van een erfenis kost normaal ongeveer één jaar, maar in geval van ruzies is een tijdsbestek van twee tot drie jaar geen uitzondering. Dit zorgt voor hoge notariskosten.

In goede harmonie een erfenis verdelen

  • Wanneer je in goede harmonie de erfenis wilt verdelen is het belangrijk om zakelijk te blijven. Richt je op de zaken die op dat moment aan de orde zijn en laat emoties zoveel mogelijk buiten de deur.
  • Laat partners erbuiten. Zij maken ze zaken alleen maar nodeloos ingewikkeld.
  • Laat spullen die iedereen wil hebben in de familie rouleren.
  • Respecteer de wensen van de overledene, ook al ben je het er helemaal niet mee eens.
  • Wanneer je wil voorkomen dat de kinderen ruzie maken na jouw overlijden, kan je het beste kiezen voor een onpartijdige executeur. Deze deelt dus niet mee in de erfenis. Wel krijgt een executeur altijd 1% van de nalatenschap als beloning voor zijn bijdrage, of een eerder afgesproken vast bedrag, genoemd in het testament.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beneficiair aanvaarden, verwerpen of zuiver aanvaardenBeneficiair aanvaarden, verwerpen of zuiver aanvaardenEen erfgenaam kan naast bezittingen ook schulden erven. De schuldeisers kunnen zich vervolgens gaan melden bij de erfgen…
Zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen?Het kan onverstandig zijn om een nalatenschap zuiver te aanvaarden. Indien er meer schulden dan bezittingen in het nalat…
De nalatenschapscoach: eruit komen met de erfenisDe nalatenschapscoach: eruit komen met de erfenisEen nalatenschapscoach? Is dat nodig? Ja, is vaak het antwoord. De erfenis blijkt voor veel mensen een bron van ruzie en…
Beneficiair aanvaardenBeneficiair aanvaardenBeneficiair aanvaarden: Wanneer iemand komt te overlijden, zal datgene wat deze persoon achter laat verdeeld moeten word…

Vooruitzichten economie 2020 - 2021 Prinsjesdag 2020Vooruitzichten economie 2020 - 2021 Prinsjesdag 2020Het Centraal Planbureau heeft met het Centraal economisch Plan 2020 en de augustus raming 2020 nieuwe vooruitzichten en…
Welke kosten horen bij een woning kopen?Een woning kopen is voor velen spannend, leuk en waarschijnlijk de grootste aankoop in hun leven. Bij een woning kopen h…
Bronnen en referenties
  • Bron: Het artikel “Ruzie om de erfenis”, van Marte Santen
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-09-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.