mijn kijk op

Amper stookkosten, en toch de gehele winter lekker warm

Amper stookkosten, en toch de gehele winter lekker warm Tijdens strenge vorst verbruikt de gemiddelde cv-ketel circa twee kubieke meter aardgas per uur, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer € 3,- per uur aan stookkosten. Een warme woning is bij vrieskou dus een luxe. Ineens realiseren we ons weer de oorsprong van de ouderwetse uitdrukking: "Er warmpjes bij zitten". Wees slim en bespaar met de volgende tips veel geld op je gasrekening bij lage buitentemperaturen.

Gasrekening

Het tijdens het stookseizoen voortdurend behaaglijk warm hebben, is een luxe die niet iedereen zich kan permitteren. Stookkosten voor de verwarming van ons huis slokken bij lage buitentemperaturen namelijk een groot deel van ons besteedbaar inkomen op. Als je ketel op de hoogste stand brandt verbruikt hij namelijk circa twee kubieke meter gas per uur.

Strenge vorst bij harde oostenwind

Neem de volgende theoretische situatie: buiten vriest het 10 graden en er staat een harde oostenwind van 5 meter per seconde. Binnen in je huis wil je het overal warm hebben, zodat je alle radiatoren hebt opengedraaid. Omdat het zo extreem koud is, en je het toch in elk vertrek warm wil hebben, moet je ketel constant op de allerhoogste stand branden. Je hebt de thermostaat ondanks die extreme weersomstandigheden immers gewoon op 22 graden Celsius afgesteld. Dan kost die luxe je per etmaal maar liefst 145 euro aan gas, omdat er in die 24 uur ongeveer 50 kuub (m3) aardgas wordt verstookt.

Je kunt trouwens in de handleiding van je cv-ketel het maximale gasverbruik per uur lezen. Of je kunt het verbruik zelf aflezen en berekenen door, in combinatie met een horloge/stopwatch, gedurende een kwartier of langer, exact de gasmeterstanden te noteren. Wees er daarbij op attent dat de ketel op een lagere stand kan gaan branden indien het water in de cv-installatie op temperatuur komt en de maximale aanvoertemperatuur wordt genaderd. Dus doe die meting als de cv-ketel een flinke tijd niet heeft gebrand en de installatie koud is. Zet dan de kamerthermostaat goed hoog, zodat je zeker bent dat de ketel het eerste halfuur op z'n hoogste stand blijft branden. Zo'n meting kan natuurlijk ook bij zacht weer.

Gemiddeld gasverbruik

In de praktijk zal het zo’n vaart niet lopen met dat hoge gasverbruik want we stoken natuurlijk geen heel etmaal enz. Het gasverbruik over een geheel jaar voor een doorsnee eengezinswoning komt meestal niet boven de 2000 m3 aardgas. En daar zit dan ook nog het gasverbruik in voor o.a. het badwater en het gasfornuis. Maar hoe dan ook, als er een vorstperiode is met pittige lage buitentemperaturen verstoken we op dat moment heel wat aardgas per dag. Want helaas is het zo dat ook goed geïsoleerde woningen de opgewekte warmte uiteindelijk weer snel volledig verliezen via dubbelglas, vloer, zolder en buitenmuren. Dat is goed na te gaan, door tijdens vorst je kamerthermostaat als je naar bed gaat een keertje op zo'n 13 graden af te stellen. De kans is groot dat de kamertemperatuur dan in die winternacht daalt van 20 naar 14 graden bij strenge vorst. Woon je in een etagewoning, comfortabel ingeklemd tussen 4 buren, dan zal het zo'n vaart niet lopen.

Hoewel de cv-ketel in de praktijk dus niet constant op zogenaamd vollast-stand brandt, is het wel duidelijk dat er tijdens een vorstperiode heel wat geld richting energieleverancier gaat. En ofschoon € 145,- per etmaal dus vaak niet reëel is, zal zo'n 70 euro per etmaal, beslist een reële schatting zijn bij een normale eengezinswoning tijdens strenge vorst. Dat geeft toch wel te denken, en we vragen ons af op welke manier we het gasverbruik tijdens zo´n guur etmaal binnen de perken kunnen houden.

De standaard bespaartips

Bij een gemiddelde woning bespaar je meestal op de volgende manier:
 • Als we slechts de radiatoren in de woonkamer open zetten en bovendien de thermostaat een stuk lager afstellen dan op 22 graden Celsius.
 • In de slaapkamer is even korte tijd een elektrische deken aan zetten, voordeliger in verbruik dan de cv-radiatoren.
 • Sowieso altijd ruim voordat we naar bed gaan de thermostaat in de woonkamer van 20 naar 15 graden.
 • En pas weer naar 18 graden nadat we in de ochtend zijn opgestaan, en niet eerder.
 • Zorg dat de warmte niet naar koelere kamers ontsnapt via open tussendeuren of via een trapgat.
 • Monteer zo nodig deurdrangers.
 • Doe begin van de avond schone sokken aan, vanwege het transpiratievocht dat je voeten koud maakt. Droge sokken aantrekken is dan echt een luxe.
 • Ben je kouwelijk van aard, dan helpt het vaak om niet meer zo warm te douchen. Je kunt bovendien, terwijl je met warm water begint, de douchekraan beetje voor beetje naar de koude stand draaien, zodat je uiteindelijk eindigt bij koud water. Na een paar dagen op deze manier te douchen merk je waarschijnlijk al dat je de kamerthermostaat op een lagere stand kan houden.

Creatieve bespaartips die veel geld besparen

Op vakantie

Als je een extra korting op je jaarlijkse vakantie wil, moet je het zo plannen dat je gezin precies tijdens de vorstperiode van huis is. Je hoeft dan immers alleen maar je woning vorstvrij te houden. Stel dat je 15 dagen weg bent als het hard vriest, dan bespaar je al snel ongeveer 300 euro op gas- water- en elektriciteitsverbruik. In de praktijk zal het niet zo eenvoudig zijn om juist dan met vakantie te zijn. Maar wat natuurlijk wel mogelijk is, is dat je voortaan consequent je vakantie in januari of februari plant, want ook bij plus vijf graden moet je stoken en bespaar je een leuk bedrag als je dan heel weinig energie verbruikt. Sowieso levert het dus geld op door voortaan in de winter met vakantie te gaan in plaats van in de zomer. Bovendien kost de verwarming van bus, trein of auto, als je toch op reis moet, helemaal niets extra's. Hou wel de airco in de auto uit, want dat kost extra brandstof.

Op visite

Zelfs al ga je maar één dag van huis als het streng vriest, dan levert dat bijna 25 euro op doordat je geen gas en elektriciteit verbruikt. Dus plan al die bezoeken aan kennissen, vrienden en familie bij voorkeur tijdens de vorst. Om te voorkomen dat je ruzie krijgt moet je hen natuurlijk zelf ook een keertje uitnodigen als het koud is. Wees daarbij slim, dus nodig ze niet één voor één uit maar geef tijdens strenge vorst een leuk feestje waarbij je iedereen tegelijk vraagt en royaal trakteert op lekker eten en drinken. Het mes snijdt daarbij aan 2 kanten, want elk levend persoon is een radiator van 37 graden, hooguit een beetje geïsoleerd door kleding. Dat betekent dat als er heel veel personen bij je thuis zijn, de cv-ketel veel minder gas verstookt. Dus als iedereen er is zet je de thermostaat rustig op 23 graden, totdat de mensen gaan opmerken dat het altijd zo lekker warm bij jou thuis is. Waarop jij reageert dat je graag een graadje extra stookt voor je beste vrienden.

Bij vrienden intrekken

Als je gelijkgestemde vrienden of familie hebt die het ook niet zo zien zitten om onnodig geld aan de rijksoverheid en richting OPEC, Nuon, Eneco, etc. te sturen, kun je afspreken, voortaan alleen nog maar bij elkaar TV te kijken afwisselend bij de een en bij de ander. En na afloop nog een potje kaarten. En niets warmt zo op als nog wat lichaamsbeweging via een gezonde frisse wandeling door de sneeuw naar huis.

Alle creatieve besparingstips op een rijtje:

 • Zoals gezegd bij strenge kou op visite gaan of op vakantie.
 • Eén consumptie gebruiken in een selfservice als McDonald's, Hema, La Place, Ikea, Vapiano, stationsrestauratie en daar uren vertoeven, liefst in de ochtend of tegen middernacht als het buiten zeer koud is. Denk aan overdekte winkelcentra zoals Hoog Catharijne in Utrecht.
 • In de lobby van een groter hotel of wegrestaurant val je ook niet op met je laptop of krant, vooral niet omdat je kan wisselen van hotel. Desnoods kun je een kopje koffie drinken.
 • In de centra van grote steden zijn er vaak hallen met speelautomaten. Die bieden gratis toegang, warmte, drinkwater, toilet.
 • En zoveel mogelijk buitenshuis werken, bijvoorbeeld via overwerk bij je baas, klussen bij de familie of anders vrijwilligerswerk dat voornamelijk in de winter plaats vindt, zoals de daklozenopvang.
 • Op een sport gaan of een liefhebberij nemen die (ook) in de winter plaats vindt, zoals schaatsen, hardlopen of sportschool.
 • Een hobby uitoefenen die bij de vrieskou past, o.a. bij de vogelbescherming of gewoon de vogels tellen.
 • Uitzoeken in welke publieke ruimtes je ongestraft langdurig mag verblijven. Ga dus na wanneer de openbare leeszaal open is, en stop in de winter het dure abonnement op de krant die je daar gratis kunt lezen. Woon je dicht bij een station of gemeentehuis dan zijn er ook daar verwarmde vertrekken.
 • Bezoek voortaan de raadsvergaderingen in het gemeentehuis. Die duren meestal de hele avond en dikwijls krijg je koffie aangeboden. En automatisch word je deskundige op gebied van de gemeentepolitiek.
 • Ga dagelijks op bezoek bij eenzame ouderen thuis, of in verzorgingstehuis, want die hebben juist tijdens de sombere periode extra behoefte aan een praatje. Bovendien zijn bejaarden door hun lagere lichaamsverbranding kouwelijk en hebben de thermostaat daarom dikwijls op 23 graden. Dat pik je dan ook mooi mee.
 • Doe klusjes binnenshuis zoals grote schoonmaak, reparaties, schilderen, behangen, onderhoud en ander DHZ-werk, liefst in de winter. Want als je lichamelijk intensief bezig bent, zet je al snel de thermostaat laag.
 • Denk elke keer als je zomers een gebouw wil binnen stappen goed na of je dat niet beter tot de winter kunt uitstellen. Want bij kou kun je gratis genieten van de warmte bij Ikea, C&A, Praxis, Gamma, Bijenkorf, Action enz. Maar ook bij de kapper en tandarts, is het lekker warm.
 • Schaf een museumjaarkaart aan en geniet regelmatig gratis van al het moois in een behaaglijke omgevingstemperatuur.

Helemaal ideaal is de grote hal van een ziekenhuis:

 • lekker warm,
 • goedkope warme drankjes uit de automaat,
 • gratis lectuur,
 • schoon gratis toilet aanwezig,
 • gezellig praatje met andere bezoekers,
 • je valt totaal niet op,
 • je wordt blij dat je (ditmaal) niet zelf een eng onderzoek hoeft te ondergaan.

Energiebesparing in bed

Weet je helemaal niets meer buitenshuis te bedenken, dan is het natuurlijk heerlijk om vroeg onder de wol te kruipen. Maak je slaapkamer gezellig met een TV, PC en versnaperingen. Geniet van die harde oostenwind waardoor de buren zo hard moeten stoken.

Energie besparen via gezinsplanning

Neem een vriendin die is geboren in Groenland, Alaska of IJsland, want die zijn op gebied van energieverbruik heel wat voordeliger dan dames die in warme gebieden zijn opgegroeid.
 • Stel dat je drie kinderen wil, dan levert het heel wat geld op om die steeds in de zomer te krijgen. Gemiddeld wonen ze namelijk tot hun 25e thuis. Omdat je kroost dus niet in de winter jarig is en je daarom geen verjaardagsvisite tijdens vorst krijgt, scheelt je dat over al die jaren 3 x 25 x 19 euro stookkosten.
 • Bovendien vindt de bevruchting dan in december plaats, een goeie reden om tijdens de kou vroeg naar bed te gaan en lekker lang uit te slapen, terwijl de cv-ketel uit is.
 • En word ook alleen verliefd op iemand die in de zomer jarig is. Reken maar eens uit wat dat scheelt na een 50-jarig huwelijk.
 • Als je bij een nieuwe baas gaat werken doe dat dan in de winter, want als je daar ooit je 25-jarig dienstverband viert krijg je ook in de winter een jubileumfeestje buitenshuis aangeboden. En bespaar je die winterse dag veel energiekosten.
© 2013 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuinige cv-ketelZuinige cv-ketelMet een zuinige cv-ketel kunnen mensen veel geld besparen. Dit komt omdat de stookkosten een stuk kunnen afnemen doordat…
Honderden euro's besparen op de verwarming van je huisHonderden euro's besparen op de verwarming van je huisHet verwarmen van je huis is een behoorlijke kostenpost: een gemiddeld huishouden is snel tussen de €1000 en €2000 per j…
Investeren om energie te besparenInvesteren om energie te besparenOp uitgaven aan energie kunt u maandelijks veel geld besparen. Dit kunt u doen door te investeren in energiezuinige prod…
Energiebesparingstips: gas en verwarmingEnergiebesparingstips: gas en verwarmingDe energieprijzen stijgen nog altijd. Het loont daarom energie te besparen. De verwarming (van water) is wellicht de gro…

Nieuwe regels voor een btw-factuur sinds 2013Nieuwe regels voor een btw-factuur sinds 2013Een ondernemer die een product verkoopt, berekent ook de btw, de 'belasting toegevoegde waarde'. Je ziet de btw op je ka…
Simpele tips om makkelijk geld te besparenSimpele tips om makkelijk geld te besparenDe kinderen hebben een nieuwe jas nodig. Of schoolboeken. De wasmachine is kapot en de auto moet ook nodig naar de garag…
Bronnen en referenties
Reacties

Rick, 26-02-2018
Erg leuk verhaal, creatief ook!
Natuurlijk met een korreltje zout te nemen, maar zet je ook wel aan het nadenken. Warmte en energie in het algemeen is niet vanzelfsprekend ook al denken we van wel. We draaien de kamerthermostaat omhoog en het wordt lekker warm, we drukken op een knop en er is licht.
Dat was tot 50 jaar geleden wel anders. We hebben het maar goed tegenwoordig, toch?

Hoe kwam ik hier trouwens in hemelsnaam terecht? Oh, ik wilde weten hoeveel gas een cv-ketel verbruikt… Reactie infoteur, 27-02-2018
Rick, dank voor je leuke reactie!

Mark Rutten, 16-12-2017
Raar verhaal lijkt me een ramp om iedere week naar ikea te moeten. Reactie infoteur, 27-02-2018
Toch nog ff gelachen vandaag Mark.

Gerrie Kromdijk, 06-12-2016
Ja, past echt bij 't gezegde van wie het koperdraad uitvonden, 2 Hollanders die aan een cent trokken! Reactie infoteur, 06-12-2016
Leuk gezegde, heel vroeger wel eens gehoord.

Sylvia, 23-02-2016
Haha heb er smakelijk om moeten lachen :). Heb in ieder geval een paar leuke minuten gehad. En misschien als ik straks een oud besje ben met enkel een klein pensioentje dat ik het wel zo ga doen. Dat wordt vaak kinderen en kleinkinderen bezoeken ;) Reactie infoteur, 25-02-2016
Dank voor de leuke reactie, Sylvia

Mike, 07-12-2014
Grappig en toch informatief stuk.

De "tip" over de verjaardagen van de kinderen klopt niet met de eerdere tekst: een huis vol is in de winter juist gunstig, want dan hoeft er minder gestookt te worden. De kinderverjaardagen zouden dan dus juist in de koudste periode moeten zijn. Reactie infoteur, 09-12-2014
Dank voor je opmerking Mike!

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 04-10-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.