Credit default swaps: verzekeren tegen faillissement

Credit default swaps: verzekeren tegen faillissement Credit default swaps worden gebruikt om te beschermen tegen een faillissement van een land of bedrijf. Er wordt veel gehandeld door beleggers in swaps om te beschermen tegen een faillissement van Griekenland, Portugal, België, Ierland, Italië en Spanje. De swaps worden ook gebruikt als beleggingsvorm. Daarbij wordt dan juist gespeculeerd op het failliet gaan van een land. De verkopers van swaps zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico's. Een Credit default swap is een overeenkomst die gebruikt wordt als verzekering van een portefeuille van obligaties. Het is een overeenkomst tussen twee partijen. Daarbij wordt het kredietrisico afgewend op een derde partij. Beleggers hebben de mogelijkheid om te beleggen in obligaties. Doorgaans krijgen beleggers een bepaalde rente of winst uitgekeerd over deze obligaties. Deze obligaties kunnen zowel afkomstig zijn van bedrijven als van individuele landen. Beleggers kunnen vervolgens een Credit default swap afsluiten. De partij bij wie zij die Credit default swap afsluiten krijgen zij een bepaald percentage van de winst. In ruil daarvoor belooft die de derde partij het verlies te compenseren in het geval dat er een verlies is.

Beleggen in Credit default swaps

De hoogte van het percentage dat u betaalt over de winst van uw obligaties hangt af van de kans dat een bedrijf of land failliet gaat. U zult doorgaans alleen in dat geval verlies leiden op uw obligatie. In andere gevallen zal een bedrijf of land geld uitkeren, of in het slechtste geval geen geld uitkeren, maar u zult er ook geen geld op toe leggen. Credit default swaps worden ook wel gebruikt als beleggingsvorm. In dat geval worden er wel swaps afgesloten, maar zonder dat de beleggers obligaties van het betreffende bedrijf of land in handen heeft. er wordt dan als het ware gegokt op het failliet gaan van een land of bedrijf. De vraag naar de Credit default swaps zal namelijk stijgen in het geval dat een land of bedrijf failliet dreigt te gaan. In dat geval kunnen de swaps voor veel meer geld worden verkocht.

Credit default swaps: verzekeren tegen faillissement

De handel in Credit default swaps is het laatste decennia hard gestegen. De handel bereikte een voorlopig hoogtepunt in de tweede helft van het jaar 2007. Er werden toen voor ruim 62.000 miljard dollar, dat is ongeveer 40.000 miljard euro, aan swaps verhandeld. De handel daarna daalde overigens sterk. Er zijn overigens ook grote risico's verbonden aan de hand van swaps. Dit risico wordt vooral gelopen door de partij bij wie de swaps worden afgesloten. Doorgaans sluiten die de swaps uit om vooral geld mee te verdienen. Deze partijen, het zijn met name banken en verzekeringen, houden er vaak te weinig rekening mee dat een land of bedrijf daadwerkelijk failliet kan gaan. Soms is het lastig om de risico's goed in te schatten en in zij draaien dan voor hoge kosten op in het geval dat een bank daadwerkelijk failliet gaat. In 2008 zagen bijvoorbeeld maar weinig partijen aankomen dat verschillende IJslandse banken failliet zouden gaan. De banken Landsbanki, Glitnir en Kaupthing gingen toen failliet en de verkopers van de swaps moesten voor 7 miljard euro aan kosten vergoeden.

Credit default swaps kopen voor Griekenland, Portugal, België, Ierland, Italië en Spanje

Vanwege de risico's die verbonden zijn aan de handel in swaps hebben verschillende overheden ook geprobeerd de handel is swaps te verbieden als de onderliggende obligaties ontbreken. De handel in swaps wordt ook regelmatig gezien als indicatie of een land of bedrijf wel of niet failliet zal gaan. Die kans neemt toe wanneer de handel in Credit default swaps toeneemt. Tijdens de Eurocrisis nam de handel in swaps met betrekking tot onder andere Griekenland, Spanje, Portugal, Italië, Ierland en België snel toe. Dit was omdat veel beleggers vreesden dat deze landen failliet zouden gaan. De Centrale Bank van Griekenland zorgde voor veel ophef doordat zij Default Credit Swaps afsloot met betrekking tot Griekenland. De Centrale Bank van Griekenland speculeerde dus op het faillissement van Griekenland.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
Ezelsbruggetjes EconomieEconomie is natuurlijk een vak waarbij je veel moet leren. Het zijn vooral feitjes die je moet leren en dat valt soms ni…

Europa: kopen en verkopen van Europese staatsobligatiesEuropa: kopen en verkopen van Europese staatsobligatiesEr valt veel geld te verdienen met de koop en verkoop van Europese staatsobligaties. Er is de laatste jaren veel aandach…
Hoe veilig is je geld nog in polissen en pensioenen?Hoe veilig is je geld nog in polissen en pensioenen?Na de DSB affaire en de Ice Save kwestie weten mensen tegenwoordig heel goed dat geld dat op een bank staat niet altijd…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Credit_default_swap
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.